Ciorbă de dovlecei cu roșii și usturoi – rețetă de post, fără ulei
O mâncare potrivită pentru zilele de post sau dieta vegană este această ciorbă de dovlecei cu roșii și usturoi. Dacă o dregeți cu puțină smântână vegetal, iese o bunătate!
Dacă vă plac ciorbele și obișnuiți să mâncați un bol în fiecare zi, trebuie să încercați și ciorba de dovlecei. Este o mâncare ieftină, economică și savuroasă. Toată familia o va consuma cu plăcere!

Ciorba de dovlecei cu rosii si usturoi – reteta de post fara ulei
Rețeta este recomandată de Maria Pirvu, însă am făcut câteva modificări ca să se potrivească mai bine cu cerințele postului.
Rețeta originală conține 2 linguri de ulei, smântână animală și un ou. Acestea pot fi excluse în varianta de post.
Ciorbă de dovlecei cu roșii și usturoi – rețetă
Ingrediente
• 3 roșii medii
• 1 ceapă mare
• 1 morcov mic
• ¼ tulpină de apio
• 700 ml de apă
• 300 ml de zeamă de varză fiartă (sau borș)
• 2-3 linguri de smântână sau cremă vegetală pentru gătit (v-o recomand pe aceasta)
• 2 căței de usturoi
• sare, piper, pătrunjel verde, după gust
Mod de preparare
Puneți apa și zeama de varză sau borșul într-o crăticioară, pe foc. Adăugați ceapa, morcovul și tulpina de apio tocate mărunt.
Tăiați roșiile cuburi mai mari și adăugați-le în cratiță. Adăugați sare, piper și condimente. Fierbeți legumele circa 10 minute.
Între timp, spălați și tăiați dovleceii rondele, apoi în jumătate. Sau îi puteți tăia cuburi. După ce au fiert celelalte legume, se adaugă dovleceii. Când zeama începe să clocotească, dați focul la mic și fierbeți ciorba încă 6-7 minute.
Usturoiul se zdrobește, se adaugă puțină sare și apă. Se amestecă și se lasă câteva minute. Desfaceți smântâna cu puțină zeamă fierbinte și adăugați-o în cratiță. Tot acum adăugați zeama de la usturoi (strecurată, fără bucăți de usturoi).
Cumpără cremă de cocos pentru gătit
Amestecați și presărați deasupra pătrunjel tocat mărunt. Ciorba de dovlecei este gata! Se servește fierbinte sau caldă, cu pâine, crutoane sau goală!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovlecei, pe care vă recomand să le încercați:
Meze din dovlecei și morcovi – gustare rece din bucătăria turcească balcanică (rețetă de post)
Chiftele de post cu dovlecei, coapte în friteuza cu aer cald
Dovlecei scăzuți cu sos – ciulama de post
Tuspais de dovlecei sau mâncare de dovlecei cu smântână – rețetă din Maramureș
Brioșe de ciocolată vegane, fără zahăr – nimeni nu va ști că ai pus și dovlecei în ele!
Sursă rețetă: Maria Pirvu, Ciorbă de dovlecei: https://www.youtube.com/watch?v=rZN2BkQgErg&ab_channel=MariaPirvu