Dovlecei scăzuți cu sos – ciulama de post
Dacă vă plac mâncărurile cremoase, cu sos, cu siguranță vă va încânta și această ciulama de dovlecei. Se prepară extrem de simpu, din câteva ingrediente. Aveți nevoie doar de 2 dovlecei, ceapă și usturoi.
Dovleceii sunt foarte des căutați mai ales în perioada posturilor, deoarece au un gust neutru și se pretează la diverse mâncăruri.

Imagine cu rol ilustrativ: Ciulama de dovlecei
Din ei putem face numeroase salate, ciorbe sau supe-cremă, tocănițe sau garnituri. Mai nou, am văzut că unii îi includ și în checuri sau prăjituri (dați prin răzătoare).
Dovleceii scăzuți, cu puțin sos, sunt savuroși, mai ales dacă îi asezonăm cu puțină ceapă și usturoi. Se îngroașă cu puțină făină. Eu vă recomand făina de năut, deoarece este mai bogată în proteine, leagă mai bine și dă un gust deosebit mâncării.
Ciulama de dovlecei – rețetă
Ingrediente (pentru 2 porții)
• 600 g de dovlecei
• 1 ceapă
• 1 lingură de făină de năut (v-o recomand pe aceasta)
• 150 ml de apă
• 4-5 fire de mărar
• 2-3 căței de usturoi
• 2 linguri de suc de lămâie
• 4 linguri de ulei
• sare și piper, după gust
Mod de preparare
Decojiți dovleceii și curățați-i de semințe dacă acestea sunt mari. Tăiați-i cubulețe sau feliuțe mici. Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt sau după preferință.
Puneți uleiul la încins într-o crăticioară. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le circa 5-7 minute, sau până devin transparente.
Adăugați făina și amestecați bine, până rezultă o pastă omogenă. După un minut, se pun dovleceii. Presărați sare și piper și amestecați bine.
Ciulamaua se fierbere sub capac circa 20 de minute. Când începe să clocotească, lăsați focul la mic. Dovleceii își vor lăsa zeama și vor transforma totul într-o mâncare cremoasă, ca un sos. Dacă este prea lichidă, mai adăugați puțină făină de năut.
Gustați de are și opriți focul. Adăugați acum zeama de lămâie proaspăt stoarsă și amestecați.
Presărați deasupra mărarul tocat mărunt. Ciulamaua de dovlecei se servește caldă, cu mămăligă, pâine sau lipie.
Se poate adăuga și puțină smântână sau iaurt vegan în momentul servirii, precum smântână de caju sau iaurt de soia.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovlecei, pe care vă recomand să le încercați:
Burgeri de post din dovlecei – fără făină și ulei
Chiftele cu dovlecei, de post – fără prăjire, fără ulei
Brioșe de ciocolată vegane, fără zahăr – nimeni nu va ști că ai pus și dovlecei în ele!
Tuspais de dovlecei sau mâncare de dovlecei cu smântână – rețetă din Maramureș
Banana bread fără zahăr, cu dovlecei – vegan, făină de grâu, fără ulei
Sursă rețetă: E-Rețete.ro, Dovlecei a la grec: https://www.e-retete.ro/retete/dovlecei-a-la-grec