Gogoși sănătoase fără prăjeală – fără zahăr, făină sau ulei

Aceste gogoși sunt mult mai sănătoase decât varianta tradițională. Și chiar se prepară mai repede.

Nu conțin făină, nici zahăr, nici măcar ulei! Pot fi un desert sau o gustare hrănitoare pentru adulți și copii deopotrivă.

Cum sa faci gogosi sanatoase la cuptor - fara zahar, faina si ulei

Imagine cu rol ilustrativ: Cum sa faci gogosi sanatoase la cuptor – fara zahar, faina si ulei: Yanay Rosen

Le recomand celor care au boala celiacă sau intoleranță la gluten (folosiți ovăz certificat fără gluten).

Rețeta poate fi adaptată și pentru cei cu intoleranță la lactoză, dacă se înlocuiesc lactatele cu lactate vegetale (ex. iaurt/lapte de soia sau cocos). 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de gogoși sănătoase pe care vă recomand să le încercați:

Ai 1 măr și 2 ouă? Fă aceste gogoși slab calorice! Fără zahăr, făină și ulei
Gogoși din măr și ovăz fără zahăr – doar 2 ingrediente, 2 minute
1 banană, 1 pahar de iaurt și fulgi de ovăz – gogoși la cuptor fără zahăr și gluten
Gogoși la cuptor fără zahăr, gluten sau ulei – slabe în calorii

Cum sa faci gogosi sanatoase la cuptor - fara zahar, faina si ulei

Gogoși sănătoase din iaurt, ovăz și migdale - rețetă

Categorie Breakfast, Dessert, Snack
Servings 4
Calories 100 kcal

Ingrediente
  

  • 50 ml de iaurt grecesc slab
  • 50 ml de lapte degresat
  • 1 ou
  • 40 g de fulgi de ovăz măcinați
  • 20 g de migdale sau nuci măcinate fin
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • stevia, eritritol (sau alt îndulcitor, după gust)
  • esență de vanilie, după gust

Mod preparare rețetă
 

  • Spargeți oul într-un bol și bateți-le bine cu furculița, până devine spumos.
  • Adăugați restul ingredientelor lichide: iaurtul, laptele și esența de vanilie. Amestecați bine.
  • Incorporați ingredientele uscate: făina de ovăz, făina de migdale, praful de copt, sarea, îndulcitorul și scorțișoara.
  • Compoziția se pune în forme de gogoși (tavă specială din silicon) și se nivelează. Se repartizează în 4 orificii pentru gogoși.
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți gogoșile circa 15-18 minute. Depinde de cuptorul fiecăruia
  • Este indicat să le lăsați să se răcorească înainte de a le scoate din formă. Dacă le manevrați cât sunt calde se pot rupe, deoarece au o textură fragedă.
  • Pentru a le da un aspect și un gust deosebit, puteți presăra gogoșile cu un amestec de îndulcitor pudră (stevia/erritritol măcinate) și scorțișoară.

Notă

Dacă folosiți lactate degresate, gogoșile vor avea o cantitate mai mică de calorii. Dacă nu aveți și iaurt și lapte în casă, puteți folosi doar iaurt sau doar lapte. 
Fulgii de ovăz măcinați (făina de ovăz) poate fi înlocuită cu  alt tip de făină, precum hrișcă sau quinoa. În oricare din aceste cazuri, gustul gogoșilor va fi diferit.
Migdalele pot fi înlocuite cu nuci sau chiar cu semințe măcinate.
În cazul în care nu aveți o tavă cu forme pentru gogoși, le puteți face manual. Puneți compoziția într-o pungă, faceți o tăietură mare în vârf și formați cercuri direct în tavă, ca niște gogoși.
O altă variantă ar fi să folosiți această compoziție pentru a face brioșe în loc de gogoși, sau fursecuri (cu lingura).
Sursă rețetă: Lu Fit Foodie, Donuts de canela saludables:  https://www.instagram.com/reel/C2NauqVOzjG/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.