Lipii din semințe de dovleac – fără gluten, ulei, drojdie

Semințele sunt cele mai bune alternative la cereale pentru persoanele care au intoleranță la gluten sau nu pot consuma pâine obișnuită.

Da, din semințe putem face inclusiv pâine și lipii.

Lipii din seminte de dovleac - fara gluten, ulei, drojdie

Lipii din seminte de dovleac – fara gluten, ulei, drojdie: Azerbaijan stockers

O rețetă simplă de lipii fără gluten este cea cu semințe de dovleac. Pe lista ingredientelor veți găsi doar semințe de dovleac, tărățe de psyllium și apă.

Tărâțele de psyllium dau lipiilor o consistență mai pufoasă și elastică. Acestea ajută de asemenea la legarea aluatului. Așa că nu le omiteți. Se găsesc de cumpărat la magazinele naturiste.

Sunt destul de scumpe, însă merită achiziția. Mulți le folosesc pentru constipație, datorită conținutului bogat în fibre.

Lipiile din semințe de dovleac sunt fără gluten, fără ingrediente procesate sau rafinate și fără ulei.

Conțin minerale, fibre și grăsimi sănătoase. Sunt hrănitoare și foarte sățioase.

Lipii din semințe de dovleac – rețetă

Ingrediente

  • 120 g de semințe de dovleac
  • 4 linguri de tărâțe de psyllium
  • 236 ml de apă + 2 linguri
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Măcinați semințele de dovleac cu un mini-tocător/robot sau cu râșnița electrică de cafea.

Semințele nu trebuie măcinate prea mult, deoarece vor deveni lipicioase, din cauza grăsimilor. Dacă le mixați prea mult riscați să se facă pastă. Pulsați de câteva ori să se transforme în făină.

Pulverizați și tărâțele de psyllium, folosind râșnița electrică de cafea. Acestea trebuie făcue pulbere.

Puneți tărâțele de psyllium măcinate într-un bol. Turnați apa caldă peste ele și amestecați bine. Lăsați compoziția în repaos 10 minute. Trebuie să obțineți un gel.

Adăugați apoi semințele de dovleac măcinate și sarea. Amestecați bine cu lingura, apoi cu mâna.

Aluatul va fi vârtos, dar modelabil. Se pune între două hârtii de copt și se întinde cu sucitorul. Decupați aluatul cu un capac în foi rotunde, potrivite pentru tigaia voastră.

Coaceți lipiile într-o tigaie nonaderentă, fără ulei. Se lasă 1-3 minute pe fiecare parte. Sunt gata când au devenit ușor rumene.

Din ingredientele dat rezultă circa 4-5 lipii.

Note și sugestii

În aluatul acestor lipii puteți adăuga diferite condimente sau mirodenii, precum rozmarin, busuioc, boia de ardei, pudră de usturoi sau ceapă, curry. Puteți adăuga și puțin îndulcitor, vanilie sau scorțișoară dacă vreți să le faceți pentru umpluturi dulci.

Aceste lipii din semințe de dovleac sunt elastice și moi. Le puteți umple cu diferite ingrediente. Se rulează ușor.

Câteva sugestii: hummus, tofu, tahini, gem, omletă, salată de legume.

Le puteți servi de asemenea cu supe, tocănițe sau alte mâncăruri gătite, în loc de pâine.

Păstrați-le în frigier, învelite într-o folie de plastic sau într-o pungă. rezistă până la o săptămână fără probleme.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care le puteți încerca:

Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară 
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Sursă rețetă: Chloevegan, 3-ingredient pepita wraps: https://www.instagram.com/p/Cnu5SDRM_SF/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.