Ketchup cu mere – rețetă mănăstirească fără aditivi

Iubitorii de pizza și spaghete de casă au întotdeauna o sticlă de ketchup în frigider.

Din păcate, sortimentele pe care le găsim în magazine conțin multe E-uri. Cea mai mare problemă este că au o cantitate mare de zahăr adăugat.

Ketchup cu mere – reteta manastirească fara aditivi

Imagine cu titlu sugestiv: Ketchup cu mere – reteta manastirească fara aditivi: Freepik.com

Cum să faci ketchup natural acasă

Ketchup-ul poate fi făcut în casă din ingrediente naturale, având control deplin asupra rețetei. Dacă vreți un ketchup original, ca la bunici, încercați rețeta de mai jos. Nu este deloc complicată.

Este recomandată de fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic. Acesta folosește și mere, pentru a da ketuchp-ului un gust mai dulce și o savoare deosebită.

Bătrânii din vechime preparau acest sos din legume de sezon, fără conservanți și alți aditivi dăunători sănătății.

Transformați roșiile și ardeii în preparate sănătoase pentru la iarnă.

Ketchup cu mere – rețetă

Ideal ar fi să folosiți legume de grădină sau dintr-o sursă naturală. Roșiile în special trebuie să fie cărnoase, dulci și aromate și să aibă coaja subțire.

Ingrediente

  • 3 kg de roșii
  • 1 kg de ceapă
  • 5 mere dulci
  • 2 ardei kapia
  • 1 ardei iute
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de frunze de țelină
  • 3 linguri de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • 200 ml de ulei
  • 1 mână de frunze de busuioc verde (sau busuioc uscat)
  • mirodenii, după gust (busuioc, pătrunjel, cimbrișor, oregano)

Mod de preparare

Începeți cu ceapa. Se curăță de coajă, se toacă mărunt și se pune la călit într-o cratiță sau într-un ceaun încăpător, împreună cu uleiul. Se adaugă acum sarea și mirodeniile. Se lasă la călit în jur de 15-20 de minute, la foc mic, sau până când se înmoaie complet.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Roșiile se taie cuburi și se mixează în blender sau în robotul de bucătărie.

După ce ceapa s-a înmuiat complet, se toarnă pasta de roșii și se adaugă apoi ardeii tocați mărunt. Se lasă cira jumătate de oră, apoi  fiarbă jumătate de oră.

Între timp, se curăță merele de coajă, se înlătură cotoarele cu semințe și se taie cuburi. Se adaugă peste restul ingredientelor din cratiță. Se lasă să fiarbă cel puțin 20 de minute.

După ce ați luat vasul de pe foc, gustați ketchup-ul dacă este suficient de sărat, dulce sau aromat și ajustați condimentele.

Decojiți usturoiul și dați-l prin presă. Tocați mărunt pătrunjelul,  frunzele de țelină și busuiocul verde. Adăugați-le pe toate în cratiță și amestecați bine.

Introduceți blenderul vertical (manual) și pasați compoziția până rezultă o pastă fină, fără bucăți de legume.

Ketchup-ul se toarnă fierbinte în borcane. Se închid ermetic și se pun cu gura în jos. Se acoperă bine-bine cu pături și se lasă la răcit 24 de ore. Rezistă până la un an într-un loc răcoros.

Dacă vrei să aibă o durată de valabilitate mai lungă, sterilizați borcanele la bain-marie sau în cuptor. Verificați capacele să nu aibă aer. Borcanele care au aer se desfac și se consumă imediat.

Acest ketchup este foarte bun cu cartofi, cu paste, pe pizza, pe lipii, în sandvișuri, ca sos pentru pește sau alte fripturi.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de ketchup de casă:

Ketchup din roșii și mere – fără cantitatea uriașă de zahăr a celui din comerț
Ketchup dulce, fără zahăr și fără fierbere
Ketchup de casă din prune și roșii
Ketchup de casă dulce-picant, fermentat – rețetă super-rapidă și sănătoasă

Sursă rețetă: TRINITAS TV, Ketchup de casă cu mere, Rețete Mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=aTwc4TAb4OI&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.