Cea mai sănătoasă pâine din lume, pe care o poți face în casă

De ce pâinea din comerț nu este sănătoasă? Pentru că este făcută din grâu modern, care a fost modificat.

Mai mult decât atât, făina din care se face pâinea este „ameliorată” cu tot felul de agenți de creștere, afânători și aditivi care perturbă organismul.

Cea mai sanatoasa pâine din lume

Pâine fără gluten, din făină de migdale: Joanna Alderson

Pâinea din cereale moderne și modificate

Majoritatea cerealelor sunt astăzi modificate, procesate și „îmbunătățite”.

De aceea consumul lor poate crea numeroase probleme în interiorul corpului. Mai ales la nivelul intestinului și microbiomului.

Știm că un intestin sănătos este crucial pentru un sistem imunitar și un creier sănătos.

Multă lume suferă de inflamații și balonare și nu știe că acest lucru se datorează pâinii.

Citește și – De ce trebuie să renunți imediat la gluten dacă ai o boală tiroidiană

Alternative sănătoase

Persoanele care au intoleranță la gluten, urmează dieta ketogenică sau vor să renunțe la pâinea din cereale, nu au multe opțiuni la dispoziție.

Pot folosi semințe și nuci în loc de cereale.

Hrișca, meiul, quinoa, amaranth-ul, migdalele, nucile, semințele  – sunt doar câteva alternative.

Însă este foarte greu să faci pâine din oricare din aceste ingrediente.

Cea mai sănătoasă pâine din lume

Există o rețetă de pâine foarte reușită, pe care dr. Eric Berg o consideră de altfel și cea mai sănătoasă.

Se face din făină de migdale și a fost concepută special pentru dieta keto.

Rețeta este un adevărat succes. Pâinea chiar seamănă cu varianta obișnuită. Are în plus un gust foarte bun.

Nu conține cereale. Nu conține gluten. Are foarte puțini carbohidrați, ceea ce o face să fie extrem de sănătoasă.

Poate fi unsă cu unt, fără probleme! Poate fi folosită și la sandvișuri.

Singurul dezavantaj este că ingredientele pot fi foarte scumpe, comparativ cu făina obișnuită de pâine.

Însă nimic nu este mai scump decât sănătatea noastră.

Citește și – Pâinea care nu îngrașă – nutriționistul Anca Alungulesei

Pâine keto din făină de migdale – rețetă

Ingrediente uscate:

  • 1 cană de făină de migdale
  • 1 cană de făină de arorut
  • 50-70 g de făină de cocos
  • 2 linguri de tărâțe de psyllium măcinate
  • 1 ½ lingurițe de semințe de chia măcinate
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare de mare

Ingrediente ude:

  • 1 ou
  • 1 ¼ căni de apă
  • 2 linguri de sirop de arțar sau miere

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele uscate într-un bol încăpător.

Încălziția apa la 40-43 de grade Celsius.

Puneți siropul de arțar într-un bol. Adăugați apa și amestecați. Puneți apoi drojdia uscată și omogenizați.

Lăsați drojdia să crească, timp de 10 minute.

Dacă amestecul nu a făcut deloc bule și nu s-a umflat, trebuie să mai încercați odată. Este foarte important acest pas.

Adăugați apoi semințele de chia și tărățele de psyllium măcinate în bolul cu drojdia umflată.

Amestecați și lăsați un minut, cât semințele absorb lichidul și acesta se îngroașă.

Turnați amestecul de drojdie peste ingredientele uscate. Amestecați puțin cu lingura, apoi cu mâinile timp.

Este un pic lipicios.

După ce l-ați amestecat un minut, puneți-l din nou în bol. Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați aluatul la dospit într-un loc călduros timp de o oră.

Preîncălziți cuptorul la 218 grade Celsius.

Împărțiți aluatul în două bile egale.

Așezați o hârtie de copt pe masă. Umeziți palmele în apă și modelați o bucată de aluat sub forma unei pâini rptunde.

Cealaltă bucată de luat se poate modela în bile mai mici, care să arate ca niște pâinici.

Crestați pâinea cu un cuțit deasupra.

Băgați pâinea în cuptor. Coaceți-o 35-40 de minute.

După ce ați scos-o din cuptor, lăsați-o să se răcească de tot.

Dacă o tăiați când e caldă, va deveni moale în interior.

Vezi rețeta video:

Informații nutriționale

O cană de făină de migdale conține:

  • 56% din doza zilnică recomandată de fibre
  • 30% din DZR de calciu
  • 23% din DZR de fier
  • 23% din DZR de potasiu

Făina de arorut poate fi o făină necunoscută pentru mulți. Arorut este un amidon extras din rădăcina unei plante din zonele tropicale. Planta se numește Maranta arundinacea.

Făina de arorut este folosită exact ca un amidon: în sosuri, budinci, creme, supe, aluaturi etc.

O linguriță de făină de arorut poate înlocui 1 lingură de făină de grâu.

Nu conține gluten, nici fitați sau alți compuși care împiedică absorbția nutrienților în intestin.

Are un conținut bogat în vitamine și minerale. Are un grad bun de digerare.

Este benefică pentru cardiaci.

O cană de făină de arorut conține 18% din DZR de fibre.

Citește și – Pâinea „nor”, fără făină – rețetă dr. Eric Berg

¼ de cană de făina de cocos conține:

  • 211 mg de potasiu
  • 22 mg de potasiu
  • 4,35 g de proteine
  • 1,7 g de fibre

Semințele de chia furnizează fibre, proteine, fier, calciu, potasiu, vitaminele A și C.

Tărâțele de psyllium au un conținut similar semințelor de chia.

Siropul de arțar este un îndulcitor care ajută la activarea drojdiei. Prin faptul că „mănâncă” drojdia, nu produce un impact semnificativ asupra zahărului din sânge.

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, The healthiest bread in the world: https://www.drberg.com/blog/the-healthiest-bread-in-the-world

2. Minunea naturii, Făina de arorut: https://www.minuneanaturii.ro/faina-fara-gluten/faina-de-arorut-500g-drogstar-pret-oferta_.html?gclid=EAIaIQobChMI7Lzo4dLC9QIVg7p3Ch0xEQHSEAAYBCAAEgJAOfD_BwE

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.