Pâine din quinoa – pentru cei care nu tolerează glutenul

Persoanele cu boala celiacă, sensibilitate sau intoleranță la gluten ar face orice ca să găsească o rețetă de pâine fără gluten reușită.

Este foarte greu să înlocuiești grâul sau alte cereale glutinoase în rețete.

Imagine cu titlu sugestiv paine fara gluten, din quinoa

Imagine cu titlu sugestiv paine fara gluten, din quinoa: Stockimagefactorycom – www.freepik.com

La fel de greu este să te ferești de gluten, deoarece este peste tot. Nu doar în pâine, paste, biscuiți și produsele de panificație.

Este incorporat în multe alte produse pe care ai vrea să le mănânci.

Simptome de intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten provoacă numeroase simptome:

  • dureri abdominale
  • balonare, gaze
  • diaree sau constipație
  • greață, vărsături
  • oboseală
  • anemie
  • anxietate
  • ceață mentală, dificultăți de concentrare
  • depresie
  • dureri articulare
  • mâncărimi ale pielii

Glutenul este o proteină asociată cu inflamații în organism. De aceea mulți (nu doar cei menționați mai sus) încearcă să evite glutenul.

Cu ce îl putem înlocui? În nici un caz cu altă cereală, deoarece majoritatea au gluten.

Cele mai bune alegeri sunt semințele sau pseudo-cerealele, precum hrișca, meiul sau quinoa.

Quinoa – aliment antic 

O alternativă foarte bună la grâu este quinoa. Această sămânță este cultivată de-a lungul Munților Anzi Cordilieri de cel puțin 7.000 de ani.

Este un aliment antic, foarte rezistent la factorii agresivi de mediu.

Quinoa are un conținut echilibrat de proteine și grăsimi (Omega-3). Valoarea sa nutrițională o depășește pe cea a cerealelor tradiționale.

Are toți aminoacizii esențiali și poate înlocui carnea.

Conține vitamine, minerale, antioxidanți, saponine și fitohormoni.

Este considerată un aliment „funcțional”, care poate ajuta la prevenirea bolilor.

Consumul ei a fost asociat cu diverse beneficii:

  • protejarea membranelor celulare
  • îmbunătățirea funcțiilor creierului
  • scăderea greutății corporale
  • ameliorarea nivelului grăsimilor din sânge
  • creșterea apărării antioxidante

Semințele de quinoa se pot fierbe (ca orezul) sau coace în cuptor.

Se pot adăuga în salate, în compoziția de chiftele, în supe. Din ea se pot face inclusiv lipii, turte sau pâine.

Citește și – Quinoa – o alegere mai bună decât orezul (+ o rețetă simplă)

Unde se găsește quinoa

Quinoa se poate procura de la magazinele naturiste fizice sau online.

Un site cu produse ieftine este DriedFruits. Aici puteți găsi quinoa albă sau roșie ecologică la prețul de 11 lei (500 de grame) sau făină de quinoa la 7 lei (200 g).

Pâine din quinoa – rețetă

Ingrediente de bază:

  • 1 cană de quinoa
  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare, după gust

Ingrediente opționale:

  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de rozmarin sau alte mirodenii
  • semințe

Mod de preparare

Puneți semințele de quinoa în vasul blenderului, împreună cu apa, uleiul și sarea.

Mixați până rezultă o compoziție fină.

Aceasta este rețeta de bază.

Puteți adăuga în continuare ingredientele sugerate: puțin ulei de măsline, rozmarin și usturoi.

Folosiți orice fel de mirodenii vă plac, sau lăsați lipia simplă.

Luați o tavă rotundă de pizza și tapetați-o cu hârtie de copt. Dacă nu aveți, puteți folosi o tigaie sau o altă tavă întinsă.

Turnați toată compoziție în tava/tigaia în care faceți pâinea.

Întindeți compoziția cu o spatulă sau cu dosul unei linguri, dându-i o formă rotundă, c ao lipie.

Nu trebuie să fie nici foarte groasă, nici prea subțire. Acest lucru poate fi ajustat pe măsură ce experimentați cu această compoziție.

Opțional, puteți presăra deasupra semințe de chimen negru, fulgi de ardei iute sau alte mirodenii, după gust.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 221 de grade Celsius.

După ce au trecut 15-20 de minute, scoate tava din cuptor și întoarceți pâinea pe cealaltă parte cu o paletă. O puteți stropi acum cu puțin ulei.

Ajustați temperatura dacă se arde repede.

Lăsați pâinea să stea și pe a doua parte încă 15-20 de minute. Durata de coacere depinde de cât de rumenă vreți să fie.

Citește și – Cum se gătește Quinoa, unul din cele mai sănătoase alimente din lume

Sugestii de servire

Tăiați pâinea în jumătate, apoi în patru și în felii subțiri, ca pe pizza.

Se poate servi ca atare. Sau o puteți unge cu salate, paste, pateuri, sosuri.

Are o textură suficient de densă încât să înlocuiască pâinea în dieta celor cu intoleranță la gluten sau diabet.

Lipia poate folosită și pe post de blat pentru pizza. Fără să o mai tăiați, așezați pe ea legume și tot ce doriți.

Dacă intenționați să o umpleți cu diverse compoziții ca pe shaorma, faceți lipia mai subțire și lăsați-o mai puțin în cuptor, pentru a fi mai moale, mai elastică și mai ușor de rulat.

Surse articol:

1. Connie’s Rawsome kitchen, Gluten free quinoa flatbread vegan: https://www.youtube.com/watch?v=ZsmJknKOh2w&ab_channel=Connie%27sRAWsomekitchen
2. Cleveland Clinic, Gluten Intolerance: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance
3. Simnadis TG, Tapsell LC, Beck EJ. Physiological Effects Associated with Quinoa Consumption and Implications for Research Involving Humans: a Review. Plant Foods Hum Nutr. 2015 Sep;70(3):238-49. doi: 10.1007/s11130-015-0506-5. PMID: 26249220: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26249220/
4. Vega-Gálvez A, Miranda M, Vergara J, Uribe E, Puente L, Martínez EA. Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review. J Sci Food Agric. 2010 Dec;90(15):2541-7. doi: 10.1002/jsfa.4158. PMID: 20814881: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20814881/
5. Kati Bandurski, 40 healthy quinoa recipes you will absolutely love, Taste of Home: https://www.tasteofhome.com/collection/quinoa-recipes/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.