Cum se face terciul de ovăz (din fulgi sau ovăz integral)
Terciul de cereale este mic-dejunul tradițional al englezilor. Terciul de ovăz este cel mai popular, mai ales în zilele reci de iarnă.
Este cremos și bogat în fibre. De aceea și ține de foame câteva ore bune.
În plus, ajută la scăderea colesterolului și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Atuul ultim: are un indice glicemic scăzut.
Citește mai multe despre beneficiile consumului de ovăz:
O porție de ovăz pe zi poate ajuta la reglarea colesterolului
Locuitorii din orașe ar trebui să bea zilnic ceai de ovăz – combate oboseala mentală, epuizarea nervoasă și instabilitatea emoțională
Ovăzul consumat la micul-dejun menține sațietatea și previne obezitatea abdominală
Decocotul de ovăz– leac pentru afecțiuni gastrointestinale
Cuprins
Ce și cât lichid se folosește
Majoritatea folosesc fulgii de ovăz, care se prepară mult mai repede decât boabele de ovăz integral sau decorticate.
În cele mai multe rețete se folosește laptele dulce ca lichid. Pentru zilele de post, se poate folosi apă sau lapte vegetal.
Terciul de ovăz se poate prepara din ochi. Unii folosesc un raport de 1:2 ovăz-lichid, alții un raport de 1:4 și fierb ovăzul timp de 5 minute.
Prima variantă iese prea cleioasă, iar a doua variantă prea subțire.
Cel mai bun raport este acesta: 1 parte ovăz la 3 părți de apă.
Metode de preparare
Unii fierb ovăzul direct, fără să îl înmoaie înainte. Alții doar îl lasă la înmuiat și nu îl mai fierb ulterior. Fulgii sunt atât de moi încât se transformă în terci în câteva minute.
Dacă vreți ca terciul să aibă un gust mai bun, de nuci, rumeniți fulgii de ovăz înainte. Durează câteva minute și schimbă destul de mult aroma finală a terciului.
După ce ovăzul a fiert, stingeți focul și acoperiți vasul cu capacul. Lăsați ovăzul la „infuzat” încă 5-15 minute, pentru ca gustul să se desăvârșească.
Arome și topping-uri
Terciul de ovăz (sau de alte cereale) este incomplet dacă nu puneți puțină sare. Adăugați sare spre final, indiferent dacă veți finaliza terciul cu ingrediente dulci sau nu.
Dacă îl faceți dulce, puteți adăuga vanilie, rom, scorțișoară sau coajă de lămâie.
Scoțienii susțin că terciul trebuie să conțină doar cereale, apă și sare. Însă există o multitudine de ingrediente care pot fi adăugate pentru a obține diverse gusturi și arome.
De pildă, terciul de ovăz se poate servi cu:
- miere, zahăr sau sirop de fructe
- semințe
- fructe proaspete sau uscate (nuci, migdale, mere, pere, banane, stafide, gutui, prune, piersici, căpșuni, afine, curmale etc.)
- iaurt
- ciocolată rasă
- cacao sau roșcove
- unt de arahide
Fructele se pot adăuga în timp ce ovăzul fierbe, sau la final, deasupra (rase, tăiate felii sau cubulețe).
Terci de ovăz din fulgi de ovăz
Ingrediente
- 50 g de fulgi de ovăz
- 100 ml de lapte (de vacă sau vegetal)
- 200 ml de apă
- 1 praf de sare
Metodă
Încingeți o tigaie pe foc și adăugați fulgii de ovăz. Rumeniți-l la foc mediu până devin ușor aurii și aromați.
Transferați fulgii rumeniți într-o crăticioară. Adăugați laptele și apa.
Aduceți la punctul de fierbere amestecând des cu un tel sau cu o lingură de lemn.
Dați apoi focul la mic și fierbeți ovăzul timp de 5 minute, apoi adăugați sarea. Mai fierbeți încă 5 minute, sau până când atinge consistența dorință. Amestecați des.
Stingeți focul. Puneți capacul și lăsați terciul să stea încă 5 minute.
Serviți terciul de ovăz în boluri. Se mai poate adăuga puțin lapte rece. Îndulciți cu miere și decorați cu ce fructe doriți dvs.
Terci de ovăz din ovăz integral
Majoritatea preferă fulgii de ovăz pentru prepararea terciului deoarece se gătesc mult mai repede.
Însă puteți folosi boabe de ovăz integral, dacă vreți să beneficiați de maximul lor de nutrienți.
Ingrediente
- 1 cană de ovăz integral
- 4 căni de apă
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Ovăzul se pune la înmuiat de seara și se lasă până dimineața. A doua zi, se scurge apa și se clătește.
Se pune în blender și se adaugă apa și sarea. Se pulsează de câteva ori, până când boabele se mărunțesc grosier.
Se toarnă într-o cratiță și se dă focul la mare. Se amestecă des. Când începe să clocotească se reduce temperatura și se fierbe la foc mic jumătate de oră.
Amestecați des, să nu se prindă de oală. Terciul este gata când ovăzul s-a înmuiat și a devenit cremos. Se servește cald, cu topping-urile preferate.
Citește și – Tartă dietetică și rapidă cu ovăz
Surse articol:
1. The Guardian, How to cook the perfect porridge: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/nov/10/how-to-cook-perfect-porridge
2. Love and Lemons, Whole Oat Porridge: https://www.loveandlemons.com/porridge/