Pâine fără drojdie, cu bicarbonat de sodiu
Vrei să faci pâine în casă dar nu ai drojdie? Sigur ai bicarbonat de sodiu. Te sfătuim să încerci pâinea fără drojdie, cu bicarbonat de sodiu!
Este foarte reușită și bună la gust. Rețeta este inspirată din bucătăria irlandeză. Chiar așa se și numește „Irish Soda Bread” („Pâine irlandeză cu bicarbonat”).
Cuprins
Cum este pâinea cu bicarbonat de sodiu
Pâinea fără drojdie poate fi o soluție de urgență. Se poate întâmpla să nu ai drojdie în casă și să nu găsești deloc la magazinele din apropiere. Unii însă preferă pâinea cu bicarbonat, pentru că le place în general pâinea îndesată și nu pufoasă, aerată.
Bicarbonatul de sodiu este un agent de creștere foarte eficient. Însă pentru a funcționa, are nevoie de un ingredient acid. Secretul acestei pâini este așadar laptele bătut, deoarece el „activează” bicarbonatul și îl stimulează să crească.
Dacă nu ai lapte bătut în casă, îl poți înlocui cu un amestec de lapte dulce și suc de lămâie sau oțet. Se lasă puțin la acrit, apoi se incorporează în aluat.
Chiar dacă nu conține drojdie, are textura pâinii tradiționale. Nu crește la fel de mult ca pâinea cu drojdie. Ci este mai densă. Are coaja crocantă și miezul pufos.
Nu are gust de bicarbonat, așa cum te-ai putea aștepta. Are mai curând o aromă „rustică” sau de pâine țărănească.
Se taie foarte bine și se păstrează mult mai bine decât pâinea clasică cu drojdie. O poți folosi la masă sau la asamblarea de sandvișuri și tartine.
Citește și: Pâinea cu secară și tărâțe reglează tranzitul intestinal – rețetă mănăstirească
Pâine fără drojdie, cu bicarbonat de sodiu – rețetă
Ai nevoie de 4 ingrediente pentru a o prepara. O pregătești în 5 minute și este gata de mers la cuptor. Atât de rapid se face!
Ingrediente
- 300 g de făină albă
- 265 g de făină integrală
- 2-3 linguri în plus de făină (pentru pudrarea mesei și manevrarea aluatului)
- 500 ml de lapte bătut rece de la frigider
- 1 ½ lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 1 ½ lingurițe de sare
Cum se face pâinea fără drojdie, cu bicarbonat
Aprindeți cuptorul la 220 de grade Celsius. Tapetați tava cu hârtie de copt.
Amestecați într-un bol ambele tipuri de făină, bicarbonatul și sarea. Adăugați laptele bătut și amestecați cu o lingură de lemn până când se întărește.
Presărați 2 linguri de făină pe masa de lucru. Puneți aluatul pe masă și presărați și pe el făină. Începeți să îl frământați cu mâinile. Nu mai mult de 8 ori. Modelați aluatul într-o formă de bilă. Dați-i o formă de pâine.
Transferați aluatul în tavă și crestați pâinea deasupra cu un cuțit ascuțit.
Coaceți pâinea 20 de minute. Reduceți focul la 200 de grade Celsius. Lăsați-o încă 20 de minute, sau până când coaja sună a gol.
Când pâinea este gata, scoateți-o din tavă și lăsați-o să se răcească jumătate de oră. Abia după aceea o puteți tăia felii.
Înlocuiți laptele bătut cu 435 ml de lapte gras amestecat cu 1 lingură de oțet alb sau suc de lămâie. Lăsați amestecul la odihnit 15 minute, apoi adăugați-l în aluat.
Ungeți pâinea la suprafață cu o pensulă înmuiată în lapte bătut. Presărați sare grunjoasă, fulgi de ovăz sau semințe.
Pâinea fără drojdie rezistă până la 1 săptămână în frigider. Dacă o puneți în congelator, stă luni de zile fără probleme.
Citește și: Pâine de casă fără frământare (pâinea gospodinelor moderne și grăbite)
Informații nutriționale
O felie de pâine cu bicarbonat conține:
- 160 de kilocalorii (8%)
- 30 g de carbohidrați (10%)
- 5 g de proteine (10%)
- 1 g de grăsime
- 4 mg de colesterol
- 490 mg de sodiu (21%)
- 139 mg de potasiu
- 2 g de fibre
- 2 g de zahăr
- 55 mg de calciu
- 9% din doza zilnică necesară de fier
Ponturi:
- Dacă nu vrei ca pâinea să iasă tare, nu o frământa prea mult. Cu cât mai puțin frămânți aluatul, cu atât mai moale va fi miezul. Experții ne sfătuiesc să nu frământăm aluatul mai mult de 10 ori.
- Cu cât mai moale (lichid) este aluatul, cu atât mai umedă va fi pâinea la interior. Folosiți însă suficientă făină pentru a modela pâinea și a o putea transfera în tavă.
- Bagă pâinea în cuptor în maxim 3 minute după ce ai adăugat laptele bătut (sau înlocuitorul). Asta deoarece laptele bătut activează bicarbonatul. Dacă aluatul stă prea mult, își pierde puterea de creștere.
- În aluatul acestei pâini poți adăuga diverse ingrediente, precum: fulgi de ovăz (inclusiv pe deasupra), stafide, semințe de chimen, semințe de floarea-soarelui, de susan, de dovleac, de in.
- Nu folosiți praf de copt la pâine, deoarece nu va crește. Ar trebui să puneți foarte mult praf de copt pentru a obține rezultate bune. În plus, o cantitate foarte mare va da pâinii un gust de chimicale.
Citește și: Cum să mănânci pâine fără să te îngrași – sfaturile experților
Surse articol:
1. Nagi, World’s best No Yeast Bread – Irish Soda Bread, Recipe Tin Eats: https://www.recipetineats.com/no-yeast-bread-irish-soda-bread/
2. Sally’s Baking Addiction, Homemade No Yeast Bread (Soda Bread): https://sallysbakingaddiction.com/no-yeast-bread/