Pâinea cu secară și tărâțe reglează tranzitul intestinal – rețetă mănăstirească

Articol documentat

Pâinea de secară, sau pâinea de tărâțe este foarte hrănitoare și sănătoasă. Mai ales dacă asociem secara cu tărâțele în aceeași rețetă.

Mai mult decât orice alt aliment, pâinea noastră cea de toate zilele trebuie să fie cât mai nutritivă, curată și autentică. Spunem aceste lucruri deoarece foarte multe din sortimentele de pâine din comerț sunt lipsite de nutrienți și nu aduc nici un beneficiu organismului.

Este foarte important să facem pâine în casă. Este singurul mod în care ne putem asigura că bucata de pâine pe care o mâncăm ne hrănește și nu este plină de calorii și goală de nutrienți.

Putem folosi diverse tipuri de făină sănătoasă. De evitat făina albă, rafinată. Cu siguranță aveți în apropiere un magazin cu făină la vrac. Puteți găsi făină integrală și tărâțe și la piață.

Chiar și făină albă dacă folosiți, adăugând câteva mâini de tărâțe o puteți transforma într-o pâine mult mai hrănitoare și sățioasă.

Ce beneficii are făina de secară

Făina de secară este superioară făinii de grâu deoarece nu poate fi rafinată în totalitate, nici modificată genetic. Ea păstrează cea mai mare parte de nutrienți în stare intactă.

De aceea pâinea de secară are o consistență mai densă, este mai grea, mai lipicioasă și mai închisă la culoare. Nu crește la fel de mult ca pâinea de grâu. Are foarte puțin gluten și absoarbe multă apă.

Pâinea de secară oferă minerale, vitamine și antioxidanți valoroși. Este bogată în fibre, magneziu, fosfor și potasiu.

O felie de pâine de secară conține 2 g de fibre – o cantitate impresionantă. Iată este unul din motivele pentru care acest tip de pâine este o alegere sănătoasă pentru persoanele cu colesterolul sau tensiunea mărite.

Are beneficii importante pentru sănătatea intestinală și sistemul digestiv. Fibrele dau sațietate și ne mențin sătui mai mult timp. Acest lucru este important pentru controlul greutății corporale.

Comparativ cu grâul, secara nu conțin aglutinină – o lectină mică asociată cu inflamații și efecte negative asupra insulinei.

Citește și: Tratament naturist cu secară contra herniei

Pâine cu secară și tărâțe – rețetă

Această rețetă de pâine cu secară și tărâțe a fost culeasă de autoarea Maria Borloveanu dintr-un schit din România și o recomandă celor care au probleme cu digestia.

Ingrediente

• 500 g de făină de secară
• 100 g de tărâțe
• 1 vârf de cuțit de drojdie uscată
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 lingurițe de semințe de in
• 1 lingură de semințe de mac
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de zahăr
• apă călduță, cât cuprinde

Mod de preparare

Puneți făina și tărâțele într-un bol încăpător. Adăugați apoi drojdia uscată, sarea, zahărul, 1 linguriță de semințe de in și ½ lingură de semințe de mac. Amestecați.

Încălziți puțină apă într-un ibric și turnați-o în centrul făinii. Nu trebuie să fie clocotită, ci doar caldă. Începeți să amestecați, și dacă mai trebuie, mai adăugați.

Frământați aluatul cu mâinile. Spre final, incorporați și uleiul de măsline și frământați bine, până la omogenizare.

Acoperiți bolul cu un prosop gros și lăsați coca la dospit 30-40 de minute.

După ce a crescut, aluatul se modelează, dându-i forma dorită de pâine (franzelă simplă, împletită etc.).

Ungeți tava de pâine cu puțin ulei și așezați pâinea. Presărați deasupra restul de semințe. Se pot pune și alte tipuri, precum semințe de floarea-soarelui, semințe de cânepă, semințe de dovleac zdrobite etc.

Se mai lasă puțin la dospit în tavă, apoi se introduce în cuptor. Se lasă 40-60 de minute, sau până când este coaptă bine la interior și puțin rumenă la exterior.

În momentul în care o scoateți din tavă, se poate stropi cu puțină apă și acoperi cu un prosop. Se lasă în repaus 20 de minute, apoi se poate mânca.

Citește și: Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor

Sugestii

Dacă nu găsiți făină de secară, se poate folosi și făină integrală, făină neagră sau făină de ovăz.

Dacă nu vreți o pâine foarte compactă și densă, adăugați și puțină făină de grâu. O va ajuta să crească mai mult și să iasă mai pufoasă.

Citește și: Pâine pufoasă de secară – rețetă bună pentru slăbit

Surse bibliografice:

1. Jessica Estrada, IS RYE BREAD ACTUALLY GOOD FOR YOU? Well and Good: https://www.wellandgood.com/good-food/is-rye-bread-good-for-you/
2. Mariana Borloveanu, Pâine cu tărâțe și secară pentru reglarea tranzitului intestinal, Revista „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, p. 52

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.