Salată de linte cu castraveți

Articol documentat

O porție din această salată de linte și castraveți este tot ce poți avea nevoie într-o zi de post. Abundă în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Pe lângă linte, conține și legume proaspete, care sporesc aportul de nutrienți valoroși.

Salata de linte si castraveti

Salata de linte si castraveti

Lintea – proprietăți și beneficii

Lintea este un aliment cu o densitate energetică (calorică) ridicată. Are un conținut foarte bogat în proteine, fibre, acid folic, vitamine din complexul B și minerale.

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de linte crudă acoperă:

• 120% din DZR de acid folic
• 84% din DZR de cupru
• 81% din DZR de fier
• 76% din DZR de vitamina B1
• 44% din DZR de proteine
• 43% din DZR de vitamina B5
• 42% din DZR de vitamina B6
• 40% din DZR de fosfor
• 30% din DZR de zinc
• 28% din DZR de fibre
• 16% din DZR de vitamina B3
• 16% din DZR de vitamina B2
• 14% din DZR de potasiu
• 12% din DZR de magneziu

Lintea are zero colesterol și multe fibre. Această calitate o face un aliment benefic pentru sistemul cardiovascular.

Spre deosebire de alte leguminoase, precum fasolea, lintea este mai ușor digerată. Din acest motiv este mai potrivită pentru persoanele cu flatuență sau boala inflamatoare intestinale.

La fel ca soia, lintea conține cantități (mai mici) de izoflavone, compuși asociați cu un risc mai mic de osteoporoză și cancer la femeile post-menopauzale.

Citește și: Supă de linte în stil grecesc, cu un ingredient secret

Femeile gravide pot beneficia de cantitatea mare de acid folic natural din linte. Sunt cea mai bună sursă de acid folic dintre toate leguminoasele. Această vitamină B este importantă pe perioada sarcinii deoarece previne defectele de tub neural la bebeluși.

Celelalte vitamine B regăsite în boabele de linte acționează ca și co-factori pentru enzimele implicate în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.

Grație conținutului bogat în fier, lintea combate anemia și susține memoria.

Salată de linte cu castraveți – rețetă

Ingrediente pentru 4 porții

• 1 cană de linte verde sau maro
• 1 roșie
• 1 castravete
• 1 ardei kapia
• 1 cățel de usturoi
• 1 lingură de măsline tocate
• 1 linguriță de busuioc verde sau ¼ linguriță de busuioc uscat
• 60 ml de oțet balsamic

Preparare

Alegeți lintea, spălați-o și turnați-o într-o cratiță. Adăugați apă și fierbeți-o la foc potrivit până când se înmoaie, circa 20 de minute.

Turnați-o într-o sită și lăsați-o la scurs. După ce s-a răcorit, puneți lintea într-un bol. Adăugați castraveții, roșiile, ardeiul și măslinele tăiate cubulețe.

Separat, amestecați într-un bol mic usturoiul zdrobit cu oțetul și busuiocul. Turnați sosul peste salată și amestecați ușor.

Salata de linte și castraveți se servește la temperatura camerei.

Citește și: Burgeri de post, din linte și ovăz, la cuptor

Sugestii

Cu siguranță această salată merge foarte bine și cu castraveți murați în loc de castraveți verzi. Sau cu ardei în oțet în loc de ardei grași cruzi.

Informații nutriționale

O porție de salată de linte și castraveți conține:

– 198 de calorii
– 1 g de grăsimi
– 13,2 g de proteine
– 36 g de carbohidrați
– 9,9 g de fibre
– 6,3 g de zahăr
– 37 mg de sodiu
– 53 mg de calciu
– 5 mg de fier
– 40,4 mg de vitamina C
– 1,966 mcg de beta-caroten

Citește și: Pate de linte cu miez de nucă (rețetă video)

Surse bibliografice:

1. Dora Stone, Lentil Cucumber Salad, Physicians Committee: https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/recipes/lentil-cucumber-salad
2. Nutrition and You, Lentils Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/lentils.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.