Budincă de conopidă la cuptor, cu brânză

Budinca de conopidă la cuptor, cu brânză, este o mâncare delicioasă pe care o poți obține în câteva minute acasă. Rețeta pe care v-o prezentăm are doar 3 ingrediente: conopidă, ouă și cașcaval!

Este genul acela de mâncare pe care ajungi să îl îndrăgești deoarece se prepară foarte repede, din ingrediente puține. În plus, budinca de conopidă este economică și sățioasă.

Budinca de conopida la cuptor

Budinca de conopida la cuptor: Dashu83 – www.freepik.com

Conopida – ideală pentru curele de slăbire

Conopida este una din cele mai bune alegeri la capitolul „alimente care nu îngrașă”. Această legumă apare în multe rețete dietetice, ca înlocuitor pentru orez. Poate fi folosită și în blaturile fără făină.

100 de grame de conopidă are doar 26 de calorii și 4,97 g de carbohidrați. Conține în schimb nutrienți din toate categoriile. Se remarcă prin conținutul de vitamina C (80% din doza zilnică recomandată), vitamina K, acid folic și alte vitamine din complexul B.

Vitamina C este un antioxidant care ajută la creșterea imunității și protejarea organismului de infecții și a răceli. Mai mult decât atât, conopida conține compuși cu proprietăți anticancerigene, precum sulforafan și indol-3-carbinol.

Citește și: Conopida – un aliment de leac pentru anemici, diabetici, hipertensivi, cei cu boli de ficat sau de rinichi

Budincă de conopidă la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 500 g de conopidă
• 300 g de cașcaval (sau alt tip de brânză)
• 3 ouă
• sare și piper, după gust
• pătrunjel

Cum se prepară budinca de conopidă și brânză

Tăiați conopida în două, apoi scoateți-i nervura principală. Desfaceți-o buchețele și dați-le pe răzătoarea cu găuri mici, într-un bol încăpător. Opriți-vă când aveți circa 500 de grame.

Peste conopidă, spargeți ouăle, apoi adăugați cașcavalul ras. Puteți folosi orice tip de brânză doriți sau aveți în frigider. De pildă, această rețetă de budincă de conopidă merge cu telemea rasă. Puneți puțină sare și piper, apoi amestecați ușor compoziția, până la omogenizare.

Ungeți o tavă cu ulei. Este bine ca tava să aibă pereții înalți. Poate fi chiar și un vas yena. Turnați compoziția de budincă în tava și apăsați cu o paletă deasupra, ca să se distribuie uniform și să nu rămână goluri.

Presărați pe deasupra pătrunjel verde tocat mărunt sau uscat. Se pot folosi și alte mirodenii, precum mărar, oregano, cimbru sau busuioc.

Introduceți tava în cuptorul încins și coaceți budinca de conopidă și brânză circa 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Opțional:

După cele 20 de minute, scoateți apoi tava din cuptor și mai presărați un rând de cașcaval sau brânză rasă pe deasupra. Băgați din nou tava în cuptor și lăsați-o încă 10 minute, să se topească bine cașcavalul.

Nu este obligatoriu să mai puneți un strat de cașcaval. Însă budinca de conopidă va ieși mult mai gustoasă.

Ca să o puteți tăia bine, lăsați-o să se răcească de tot. Se porționează în bucăți pătrate sau dreptunghiulare, după preferință.

Citește și: Cea mai bună conopidă la cuptor cu cașcaval– după rețeta lui Jamie Oliver

Budinca de conopidă și brânză se poate servi goală, sau cu diferite acompaniamente: salată de verdețuri, salată de legume, sos de roșii, iaurt etc.

Surse:

1. Nutrition and You, Cauliflower Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/cauliflower.html
2. Danutax, Budinca de conopidă: https://www.youtube.com/watch?v=8EdxSPjQp0Q

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.