„Orez din CONOPIDĂ” cu turmeric – mai sărac în calorii și carbohidrați decât orezul adevărat

Adepții alimentației sănătoase au descoperit că această legumă cruciferă poate înlocui cerealele și unele alimente bogate în carbohidrați rafinați dăunători, precum orezul alb sau făina albă.

Astfel, conopida a ajuns să fie folosită în loc de orez, cuș-cuș, sau pe post de blat de pizza dietetică (precum în această rețetă).

Orez din Conopidă cu Turmeric

Orez din Conopidă cu Turmeric

Orezul din conopidă este mult mai sărac în calorii (conține 25 de calorii) decât orezul alb gătit (care conține 140 de calorii). În plus, acest fel de mâncare ne ajută să consumăm mai multe legume pe zi.

Conopida este mai bogată în fibre decât orezul și conține compuși anticancerigeni și antitumorali.

Orez din conopidă – rețetă

Aceasta este o rețetă inspirată din bucătăria indiană. Este foarte ușor de preparat, mai ales că cele două ingrediente centrale se găsesc și la noi: conopida și turmericul.

Studiile au arătat că atât conopida, cât și turmericul au proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare, de aceea aceste alimente merită să ocupe un loc mai important în dieta noastră săptămânală.

Ingrediente

• 1 conopidă mare
• 1 lingură de pulbere de turmeric
• sare și piper negru, după gust

Ingrediente opționale

• mazăre
• pătrunjel, mărar
• 1 morcov
• 1 ardei gras
• 1 țelină
• 1 ceapă
• 2-3 căței de usturoi

Preparare

Tăiați conopida în jumătate, apoi desfaceți fiecare jumătate în buchețele mici. Puneți câte o cantitate mică în robotul de bucătărie cu lama S și pulsați de 7-8 ori sau până când conopida se mărunțește și capătă o textură granulată, asemănătoare orezului.

Bucățile care nu s-au mărunțit bine pot fi puse din nou, sau pot fi lăsate mai mari. Dacă mixați prea mult, riscați să obțineți un terci în loc de bucăți mici.

Pentru a obține textura de orez, conopida poate fi dată și pe răzătoare.

Transferați conopida într-o cratiță. Adăugați puțină apă, turmericul și piperul (acesta ajută la absorbirea curcuminei – compusului activ din turmeric). Apa ajută la dizolvarea turmericului și la gătirea conopidei. Dacă vreți să folosiți și alte legume, adăugați-le tot acum.

Potriviți focul și lăsați conopida să se facă circa 10 minute. Amestecați cu o spatulă de câteva ore, pentru ca legumele să se facă uniform. Gustați și vedeți dacă mâncarea necesită sare sau alte condimente.

O altă variantă ar fi să folosiți ulei în loc de apă pentru a căli conopida. Lăsați-o circa 5 minute, amestecând din când în când până când nu mai are acel gust de „crud”.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.