Pește la cuptor cu țelină – rețetă + beneficii

Tot mai multe persoane optează pentru pește în locul altor tipuri de carne. Fie pentru că au auzit că este mai sănătos decât carnea roșie, fie pentru că țin dietă.

Fără îndoială, peștele este întotdeauna o alegere bună. Conține proteine slabe și este o sursă valoroasă de vitamina D.

Peste la cuptor cu telina: Lifeforstock – www.freepik.com

Peștele – o sursă excelentă de vitamina D, Omega-3 

Foarte multe persoane au deficit de vitamina D. Ea este importantă pentru sănătatea oaselor, a unghiilor, a mușchilor și a nervilor. Inclusiv sistemul imunitar are nevoie de vitamina D pentru combaterea virusurilor și a bacteriilor.

Grăsimile din pește sunt acizi grași esențiali Omega-3, care au demonstrat numeroase beneficii pentru corp și creier. Numeroase studii au demonstrat că marii consumatori de pește au rate mai mici de declin cognitiv și depresie.

Totodată, consumul săptămânal de pește crește concentrația de materie gri din creier, care reglează memoria și emoțiile. Pentru un aport optim de Omega-3, trebuie să mâncăm pește cel puțin de 1-2 ori pe săptămână.

Citește și:

„Un PEȘTE pe zi” ține doctorul CARDIOLOG departe!

Peștele este unul din cele mai sănătoase alimente pentru inimă. Studiile observaționale mari au arătat că cei care consumă pește cu regularitate au un risc mai mic de atac de cord, accidente vasculare cerebrale și deces cardiovascular. Aceste beneficii se datorează în mare parte conținutului de Omega-3.

Grăsimile din pește sunt importante inclusiv pentru prevenirea diabetului de tip 1 la copii, a artritei reumatoide, a sclerozei multiple și a degenerescenței maculare la adulți.

Pește la cuptor cu țelină – rețetă

Ingrediente

• 8 bucăți de pește
• 1 țelină mare
• 1 ceapă mare
• 2-3 roșii (sau bulion)
• 6 linguri de ulei
• 1 lingură de pătrunjel verde
• 1 lămâie
• 600-700 ml de apă
• sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curățați, spălați și tăiați peștele corespunzător. Dați-l cu sare și lăsați-l să stea 10 minute. Între timp, curățați rădăcina de țelină, spălați-o și tăiați-o bucăți potrivite.

Citește și:

Chiftele de pește fără ou

Tăiați ceapa și puneți-o într-o cratiță. Adăugați țelina, apa, uleiul, piperul, sarea, pătrunjelul și apoi bucățile de pește. Lăsați să fiarbă 40 de minute, apoi întoarceți bucățile de pește. Adăugați roșiile tocate mărunt sau bulionul și introduceți cratița în cuptorul încins. Lăsați mâncarea în cuptor încă 20 de minute.

Scoateți vasul și presărați pătrunjelul verde tocat pe deasupra. În momentul servirii, se stoarce suc de lămâie peste pește.

Peștele cu țelină poate fi servit atât cald, cât și rece. Se poate folosi crap, macrou sau alt tip de pește care vă place.

Surse:

1. Tudor Osiac, Pește cu țelină (rădăcină) la cuptor, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 114

2. National Institutes of Health, Vitamin D: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

3. Joe Leech, 11 Evidence-Based Health Benefits of Eating Fish, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.