Cum să îți calculezi necesarul zilnic de calorii și cât trebuie să scazi din ele ca să slăbești – nutriționistul Andu Preda

Nu este greu să slăbești dacă reușești să creezi acel deficit caloric adecvat greutății corporale și stilului tău de viață.

Andu Preda, cercetător în biologie moleculară și masterant în nutriție la Universitatea din Nottingham, spune că secretul slăbitului a fost descoperit de mult. El constă în monitorizarea caloriilor zilnice.

Oricine poate slabi facand acest calcul simplu

Oricine poate slabi facand acest calcul simplu: Doctor Mihail

Noi la nutriție nu știm multe chestii, dar la slăbit e rezolvat de mult”.

În ultimii ani au apărut tot felul de diete care promit că vei pierde în greutate. Andu Preda nu este de acord cu acestea. În primul rând, unele nu sunt sustenabile și nu pun accentul pe ceea ce contează atunci când vrei să slăbești, anume pe calorii.

Dacă vrei să slăbești, este foarte simplu. Trebuie să reduci numărul de calorii. Referitor strict la slăbit, nu contează ce mănânci.

Nu există așa-zise alimente care îngrașă și alimente care slăbesc. Există în schimb alimente care îți asigură o sațietate mai lungă și alimente care au o sațietate foarte scăzută, cum sunt zahărul, făinoasele, carbohidrații rafinați.

Orice dietă, care a făcut pe cineva să slăbească, a produs un deficit caloric”.

Andu Preda spune că slăbitul nu mai trebuie numit „dietă” sau „cură de slăbire”, ci „deficit caloric”.

Aceasta este ecuația reală, simplă, pe care o poate înțelege și aplica orice. Dietele sunt preferințe alimentare, spune biologul. Poți slăbi cu orice fel de dietă, atâta timp cât creezi acel deficit caloric potrivit ție.

Trebuie să știi ce densitate calorică au alimentele pe care le mănânci

Andu Preda consideră că toată lumea ar trebui să știe care este densitatea calorică relativă a alimentelor pe care le mâncăm.

Să fii în 2023 și să nu știi ce înseamnă de fapt slăbitul din punct de vedere energetic și să crezi în toate balivernele care se spun, e în neregulă”.

Trebuie să știm ce energie au alimentele pe care le mâncăm și câtă energie are nevoie corpul nostru din mâncare pentru procesele interne.

Tu poți să determini câte calorii există în mâncarea ta și poți să determini cam câte calorii are nevoie organismul tău și practic făcând o ecuație de bază, să mănânci mai puțin decât ai nevoie și automat vei slăbi”.

Cum îți calculezi numărul necesar zilnic de calorii

Înainte de a începe să tai din caloriile zilnice trebuie să afli care îți este rata metabolică de bază.

Necesarul nostru caloric poate fi calculat foarte bine”. Acesta se calculează după o formulă simplă: numărul de kilograme înmulțit cu 22.

Vă luați kilogramele pe stomacul gol, dimineața, vă duceți la toaletă, nu beți, nu mâncați nimic și vă cântăriți și înmulțiți asta cu 22”. Acest calcul este valabil pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Mai departe trebuie să luăm în considerare nivelul nostru de activitate fizică. Trebui să înmulțim cu un multiplicator de activitate”.

De exemplu, dacă ești o persoană sedentară, va trebui să înmulțești valoarea obținută mai sus (rata metabolică de bază) cu 1.2.

100% sedentar: rata metabolică de bază x 1.2
Ușor activ: rata metabolică de bază x 1.37
Moderat activ (10.000 de pași/zi): rata metabolică de bază x 1.55
Destul de activ (antrenamente zilnice sau 12.000-14.000 pași/zi): rata metabolică de bază x 1.72
Extrem de activ (ex. sportivi): rata metabolică de bază x 1.9

Numărul obținut indică necesarul de calorii zilnice pentru menținerea greutății corporale.

Mai departe, ca să slăbești, trebuie să reduci din caloriile zilnice. Andu Preda ne spune cât.

Câte calorii să reduci pe zi ca să pierzi în greutate

Dacă vreți să slăbiți, va trebui să creați un deficit caloric de 20-30%.

De exemplu, dacă necesarul dvs. zilnic de calorii este 3.200, va trebui să reduceți circa 600 de calorii.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Top alimente care au aproape zero calorii!
Negresă cu dovlecel fără zahăr, făină sau ulei (100 de calorii/porție)
Ceaiul verde intensifică arderea caloriilor, combate obezitatea și alte boli metabolice
30 de alimente care conțin aproape zero calorii

Sursă articol: Doctor Mihail – Ghid de slăbit și nutriție – cu Andu Preda – boabe de cunoaștere: https://www.youtube.com/watch?v=ncUz_UW4Ef4&ab_channel=DoctorMihail

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.