Rugăciunea și pomenirea lui Dumnezeu trebuie să fie mai deasă ca răsuflarea noastră

Rugăciunea este oxigen pentru suflet, apă și hrană. Omul nu poate trăi fără aceste elemente vitale.

Chiar dacă Dumnezeu ne-a creat și ne-a lăsat liberi pe pământ, viața noastră atârnă de El ca de un cordon ombilical.

Rugaciunea trebuie sa fie mai deasa ca rasuflarea

Rugaciunea trebuie sa fie mai deasa ca rasuflarea

Mântuitorul spune că El este vița, iar noi suntem mlădițele. Cine nu se adapă din El și nu aduce roadă întru El nu va supraviețui.

Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi” (Ioan 6, 53).

Nu putem trăi duhovnicește fără rugăciune, spune Sfântul Serghie Meciov. Prin intermediul vorbirii cu Dumnezeu ne unim sufletește cu El. Sfinții Părinți consideră rugăciunea a fi respirația sufletului.

Cum este rugăciunea noastră, așa este și viața noastră duhovnicească”. După cum trupul devine inert, rece și fără suflare când moare, tot așa și sufletul se răcește și devine ca un mort dacă în el nu lucrează rugăciunea.

Trebuie să socotim lipsirea de rugăciune a fi mai rea decât orice moarte. Pomenirea lui Dumnezeu trebuie să fie mai deasă ca răsuflarea”.

Rugăciunea este unealta prin care ne lucrăm mântuirea. Cu ea trebuie să operăm în viața noastră clipă de clipă, pentru a o deprinde bine.

Rugăciunea se învață, se exersează cu osârdie. Trebuie să ne silim pe noi înșine spre aceasta, iar Dumnezeu, văzând strădania noastră, ne-o va dărui.

Orice virtute, inclusiv rugăciunea, sunt, dar de la Dumnezeu”. Și totuși, pentru ca Dumnezeu să ne-o ofere în dar, trebuie să ne ostenim lucrând-o, așa cum putem.

Chiar și atunci când nu avem „chef”, dispoziție lăuntrică sau timp, trebuie să ne dăm toată osteneala și să facem puțină rugăciune. În rugăciune este nevoie de osteneală stăruitoare”.

Scopul rugăciunii este unirea noastră cu Dumnezeu și petrecerea împreună cu El în toate clipele vieții noastre. Trebuie să rămânem cu Dumnezeu și să fim uniți cu El fără încetare.”

Cine se roagă numai atunci când se roagă (adică după tipic), nu se roagă deloc, spunea Părintele Arsenie Papacioc.

Așa și Sfântul Serghie Meciov zice, că dacă te rogi doar dimineața și seara, după rânduială, înseamnă că nu ai rugăciune. Trebuie să împlinim cuvântul Sfântului Apostol Pavel care ne îndeamnă la rugăciunea neîncetată.

Este o poruncă obligatorie, care ne privește pe toți și nu doar pe viețuitorii din mănăstiri Noi, creștinii, avem cu toții datoria de a rămâne întotdeauna în rugăciune”.

Proorocul David se ruga neîncetat, măcar că era rege și purta grija întregii împărății. Iată ce spune în Cartea Psalmilor:

Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea pururea, că de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin” (Ps. 15, 8). Chiar și noaptea se simțea îndemnat să Îl binecuvinteze pe Domnul, Cel ce l-a înțelepțit (Ps. 15, 7).

Împăratul David Îl avea pe Dumnezeu neîncetat înaintea ochilor săi și fără contenire I se ruga, aducându-I slavă și mulțumire, cereri în toată vremea și în tot locul. Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea” (Ps. 33, 1).

Rugăciunea lui nu era una formală, ci una care izvora din adâncul sufletului plin de nevoi, încercări, dar și de recunoștință.

Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat. Vărsa-voi înaintea Lui rugăciunea mea, necazul meu înaintea Lui voi spune” (Ps. 141, 1-2).

El avea certitudinea că Dumnezeu Îl ascultă și Îi stă de față când se roagă: Căutat-am pe Domnul și m-a auzit și din toate necazurile mele m-a auzit. Apropiați-vă de El și vă luminați; și fețele voastre să nu se rușineze. Săracul acesta a strigat și Domnul l-a auzit pe el și din toate necazurile lui l-a izbăvit” (Ps. 33, 4-6).

Așa trebuie să fie și rugăciunea noastră, plină de credință și sinceritate. Având conștiința că Dumnezeu ne vede și ne aude, ne putem ruga neîncetat și în orice loc.

Aceasta este de altfel rugăciunea neîncetată, o stare de prezență înaintea lui Dumnezeu, după cum spunea Părintele Arsenie Papacioc.

Citește și

Rugăciune din inimă, neîncetată, putem face și din mers!
Rugăciunea nu este o obligație, ci necesitatea comuniunii cu Dumnezeu – Mitropolitul Nicolae
Rugăciunea e ca respirația, nu îți permiți să n-o faci pentru că mori!
Hrăniți sufletul vostru cu rugăciunea, nu-l lăsați să moară de foame – Părintele Cleopa

Sursă articol: Cuvântul Ortodox, Despre rugăciune – Sfântul Serghie Meciov: https://www.youtube.com/watch?v=H05nHY8R2j4&ab_channel=CuvantOrtodox

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.