Rugăciuni la intrarea și la ieșirea din Biserică
Participarea la slujbele Bisericii necesită o adunare interioară pe care este bine să ne-o facem de acasă.
Rugându-ne înainte să mergem la Biserică vom putea intra într-o stare de tihnă și de rugăciune, care ne va ajuta să ne concentrăm mai ușor la slujbă. Astfel participarea noastră la Liturghie va avea mai mult folos duhovnicesc.
Rugăciuni la intrare în Biserică
Există rugăciuni care se spun înainte de intrarea în Biserică și la ieșirea din Biserică.
Sunt și rugăciuni speciale care se rostesc atunci când ne închinăm la icoana Maicii Domnului și a Mântuitorului Iisus Hristos.
De asemenea, sunt și rugăciuni pe care le putem spun înainte și după Sfânta Liturghiei.
Toate aceste rugăciuni au rolul de a ne pregăti sufletul pentru întâlnirea cu Dumnezeu „în duh și adevăr”, precum și de a întări și menține duhul rugăciunii după ce ieșim din Biserică.
Acestea sunt alcătuite din tropare sau din Psalmi. Fiind atât de scurte, le putem învăța pe de rost, astfel încât să le putem spune în gând la vremea cuvenită.
Citește și – De unde veți lua putere să trăiți creștinește dacă nu mergeți la Biserică?
Rugăciuni la intrarea în Biserică
Această rugăciune este preluată din Psalmul 5, 7-8, care este inclus și în slujba Ceasului 1 care se săvârșește dimineața.
Rugăciune când intrăm în Biserică
„Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta. Doamne, povățuiește-mă pentru dreptatea Ta, pentru vrăjmașii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea. Amin”.
Această rugăciune este preluată din Psalmul 5, 7-8:
„Iar eu, întru mulțimea milei Tale, voi intra în casa Ta, închina-mă-voi spre sfânt locașul Tău, întru frica Ta. Doamne, povățuiește-mă întru dreptatea Ta din pricina dușmanilor mei! Îndreptează înaintea mea calea Ta”.
Rugăciune la icoana Mântuitorului
Această rugăciune este de fapt troparul alcătuit la icoana Chipului nefăcută de mână al Domnului nostru Iisus Hristos, sau troparul Sfintei Mahramei. Se rostește înaintea oricărei icoane cu Mântuitorul din biserici.
„Preacuratului Tău chip ne închinăm Bunule, cerând iertare greșelilor noastre, Hristoase Dumnezeule, că de bunăvoie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce ca să scapi din robia vrăjmașului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu mulțumire strigăm Ție: toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Care ai venit să mântuiești lumea. Amin”.
Rugăciune la icoana Maicii Domnului
Această rugăciune se rostește înaintea oricărei icoane care o înfățișează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în biserici:
„Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești izvorul milei, învrednicește-ne și pe noi milostivirii tale. Caută spre robul tău cel păcătos. Arată-ți puterea, ca întotdeauna. Căci, nădăjduind întru tine, îți strigăm, cum oarecând ți-a strigat Gavriil, mai-marele voievod al celor fără de trup: Bucură-te!”
Rugăciune înainte de începerea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii
Putem rosti această chiar înainte să plecăm de acasă spre Biserică, sau înainte de a începe slujba.
„Doamne Iisuse Hristoase, Care ești îndurat și milostiv tuturor celor care Te cheamă pe Tine, Ție mă rog: Dăruiește-mi putere și învrednicește-mă ca întru frică și dragoste față de Tine, cu toată înțelegerea și cu toată luarea aminte, să pot sta până la sfârșit cu inima înfrântă și să ascult din toată inima cuvintele Tale dătătoare de viață și să pot slăvi cu cuvinte curate Jertfa cea fără de sânge a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Alungă din inima mea toate gândurile deșarte, luminează-mi mintea cu strălucirea cunoștinței adevărului Tău, revarsă în inima mea mila Ta cea izvorâtoare de încredere, întărește-mă și mă luminează întru frica Ta, care este începutul oricărei înțelepciuni.
Așa Doamne, Împărate, auzi-mă când Te chem pe Tine, și-mi dăruiește iertare tuturor păcatelor mele. Că Tu Unul ești binecuvântat cu Tatăl și cu Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Rugăciune la sfârșitul Sfintei Liturghii
„Mulțumesc Ție, Doamne, Atotțiitorule, că m-ai învrednicit pe mine, păcătosul, în această zi, în sfânta și dumnezeiasca Ta biserică, de jertfa dumnezeiască și fără de sânge, care Ți S-a adus Ție, în cuvinte de slavă, de preotul slujitorul Tău, pentru păcatele noastre și întru aducerea aminte a înfricoșătoarelor Pătimiri ale Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Mă rog Ție, dar, Stăpâne, Iubitorule de oameni, iartă-mi toate păcatele și-mi dă mie întru toate zilele vieții mele să-mi aduc aminte de binefacerile Tale, și întru cuget curat, mulțumiri și rugăciuni să-Ți aduc Ție, Părintelui Celui fără de început, împreună și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Sub milostivirea Ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăvește pe noi, una curată și una binecuvântată! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pe noi! Toți sfinții, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi! Amin”.
Pentru ca intrarea noastră în Biserică să fie cuviincioasă și cu folos, trebuie să cerem ca Dumnezeu să înlăture de la noi gândurile cele deșarte care țin mintea departe de El și să ne întărească în răbdare, în smerenie și în rugăciune.
Nimic nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu. Nici măcar să ne rugăm cum se cuvine, dacă nu ar binevoi Domnul să ne dea minte curată și inimă înfrântă.
Citește și – 14 reguli de mers la Biserică – Părintele Cleopa
Sursă articol: Rugăciuni la intrarea în Biserică, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas Stockholm, 2019, pp. 489-492