Rugăciunea nu este o obligație, ci necesitatea comuniunii cu Dumnezeu – Mitropolitul Nicolae

Pentru cei mai mulți dintre noi, ziua este împărțită în câteva sarcini majore: serviciu, gătit, familie, cumpărături.

Foarte puține clipe din zi ne rămân pentru acel timp „de calitate”. Pentru creștini, acesta înseamnă timp petrecut cu Dumnezeu.

Rugaciunea nu este o obligatie, ci necesitatea comuniunii cu Dumnezeu

Rugaciunea nu este o obligatie, ci necesitatea comuniunii cu Dumnezeu: Doxologia

Mulți se plâng că nu au timp să se roage. În realitate, aceasta este o problemă de organizare. Multe din îndeltnicirile noastre zilnice nu sunt importante. Sau nu sunt mai importante decât rugăciunea.

Citește și – Cine spune că n-are timp de rugăciune, minte!

Este esențial să prioritizăm activitățile zilnice pentru a ne asigura timpul necesar rugăciunii, introspecției și lecturii duhovnicești atât de necesare hrănirii sufletului.

„Dacă iubești ceva, îi acorzi timp și găsești timp pentru acel lucru. Un om înțelept, sau un om duhovnicesc, nu caută timp, ci găsește timp”.

Cele cărora le acordăm maximă atenție și importanță în viața noastră, acelea ne definesc, acelea ne aduc sau ne împiedică mântuirea.

Citește și – Rugăciunea de dimineață și cea de seară durează 10 minute și mulți spun că nu au timp

ÎPS Nicolae, Mitropolitul Mesoghiei și Lavreoticii ne aduce în atenție un verset din Biblie care spune:

„Unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră” (Matei 6, 21). De fapt Mântuitorul spune acest lucru. Dacă ar fi să legăm acest sfat de rugăciune, am realiza cât de important este ca gândul nostru să fie permanent la Dumnezeu.

Nu doar când stăm în genunchi la rugăciune. Nu doar atunci când ne facem rugăciunile formale.

„Rugăciunea nu este o obligație, o sarcină, ci necesitatea comuniunii cu Dumnezeu”. Părintele Arsenie Papacioc spunea că cel care se roagă doar când se roagă acela nu se roagă deloc. Adică „tipic, tipic, și la inimă nimic”.

Acesta se aseamănă unei soții care se sârguiește să pregătească masa, iar din neatenție arde mâncarea. Când soțul se întoarce de la serviciu, nu îi reproșează nevestei că a ars mâncarea, ci că nu s-a gândit la el în timpul zilei.

Aceasta este dragostea adevărată, când îl porți pe celălalt în suflet și nu lași treburile să-ți slăbească atenția la el.

Când iubești cu adevărat, „atunci este prospețime în fiecare clipă”. Adică ești mereu îndrăgostit, iar cel îndrăgostit nu încetează că cugete și să tânjească după cel dorit.

Citește și – Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima

Este o greșeală să credem că a fi cu Dumnezeu înseamnă să facem doar o rugăciune condiționată de timp și spațiu. Trebuie să învățăm să practicăm acea stare de prezență de care vorbea Părintele Arsenie. Adică să ai mereu gândul la Dumnezeu.

Cel care se gândește la Dumnezeu își deschide inima spre El, iar „Dumnezeu vorbește înlăuntrul inimii sale”.

Dacă ne silim să Îl iubim pe Dumnezeu mai mult, dorul nostru va crește iar inima se va întraripa tot mai mult de dorința de a vorbi necontenti cu El, de a petrece în preajma Lui.

„Iubirea noastră pentru Dumnezeu să o creștem și atunci vom înțelege că și când lucrăm, dar și când dormim, inima noastră poate să se roage”.

Un  sfânt spunea că somnul este o nevoie a trupul și doarme pentru că așa îi cere firea. Însă inima lui priveghează din pricina dragostei prea mari ce o are față de Dumnezeu.

„Dacă avem dragoste, rugăciunea nu ține cont de ce cuvinte rostim, ci de a-L introduce pe Hristos în inima noastră. Aceasta cred că o poate face orice om, găsindu-și timp pentru asta”.

Nu ne rugăm mai mult nu din cauză că nu avem timp, ci din cauză că nu Îl iubim pe Dumnezeu suficient de mult. Nu ne silim să fim treji sufletește.

La această priveghere neîncetată ne cheamă Hristos, când spune: „Privegheați și vă rugați […] Căci duhul este osârduitor, dar trupul este putincios„. (matei 26, 41).

„Este de ajuns să aibă (cineva) dragoste pentru a dobândi dispoziția sufletească spre rugăciune”.

Chiar dacă locul sau activitatea în care te afli nu îți permite să te rogi cu cuvinte și nu poți rosti anumite cuvinte de rugăciune, sufletul poate să vibreze tainic cu gândul la Dumnezeu.

Sursă articol: Înaltpreasfințitul Nicolae, Mitropolitul Mesoghiei și Lavreoticii, Cum să găsim timp pentru rugăciune? Doxologia: https://www.youtube.com/watch?v=9mkNiu4HGoQ&ab_channel=doxologia.ro

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.