Rugăciune pentru casă și bunăstarea familiei

Fără Mine nu puteți face nimic, spune Mântuitorul. Aceste cuvinte ar trebui puse la temelia tuturor lucrărilor și acțiunilor noastre.

De atfel, Biserica a rânduit citiri și rugăciuni speciale pentru fiecare moment important din viața noastră. Biserica ne însoțește cu slujbele și Tainele ei sfinte de la naștere și până la mormânt.

Rugaciune pentru casa si bunastarea familiei

Rugaciune pentru casa si bunastarea familiei

Atunci când ne căsătorim, Dumnezeu ne dă binecuvântarea Sa prin mâna preotului. Atunci când întemeiem o familie și o casă, chemăm din nou preotul să ne sfințească locuința.

Când se nasc copiii, mergem la Biserică să îi botezăm și tot așa. Întreaga noastră viață se află sub binecuvântarea Domnului și a slujitorilor Săi.

Dumnezeu caută cu milostivire spre cei care Îl caută și doresc să viețuiască după poruncile Lui. Pe aceștia îi îndestulează și îi umple de darurile Sale.

Dacă vrem să avem binecuvântarea Domnului asupra noastră și asupra casei noastre, trebuie să păzim poruncile Lui. Trebuie să ascultăm de El și să ne supunem voii Sale.

Mântuitorul spune că toate se vor adăuga nouă dacă vom căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui (Matei 6, 33).

Dreptatea lui Dumnezeu înseamnă de fapt poruncile Lui. Iar a căuta mai întâi de toate Împărăția cerurilor înseamnă a te strădui să lucreze cele plăcute Domnului, care aduc mântuirea.

Altfel spus, trebuie să viețuim duhovnicește. Să nu ne purtăm ca necredincioși, a căror singură preocupare este să își asigure cele de trebuință trupului.

Să nu purtăm grijă mai multă de trup decât de suflet. Să nu le lăsăm duși de valul lumii care încearcă să ne îmbete cu bunurile și bogățiile sale, făcându-ne să uităm de mântuirea noastră și de viața veșnică.

Atunci când lucrezi pentru Dumnezeu și pentru cele ale sufletului, Dumnezeu are grijă să nu îți lipsească nimic din cele trebuincioase vieții.

Să nu uităm așadar de rugăciune, de participare la slujbe, de curățirea sufletului prin spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine.

Să nu uităm de Dumnezeu atunci când ne merge bine. Să nu uităm că toate sunt daruri ale Lui și că fără El, fără binecuvântarea și harul Lui nimic nu am putea face.

Rugăciune pentru casă și bunăstarea familiei

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuiești și spre cele smerite privești, binecuvântează casa noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tăi, cei cei locuim în ea.

Bine este, Doamne, ca și casa noastră să ne fie ca o a doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane și ne rugăm Ție.

Binecuvintează, Doamne, gospodăria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, ca să uităm de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osârdie pentru dobândirea vieții celei veșnice și pentru a ajunge în lăcașurile tale cele sfinte.

Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povățuiască spre lucrarea tututor faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci.

Că Ție Ți se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și:

Psalmii 126 și 127 pentru binecuvântarea casei și potolirea certurilor din familie
Sfintii ocrotitori ai casei și familiei
Sfințirea casei – când se face, ce înseamnă, lucruri necesare

Sursă articol: Rugăciune pentru casă și bunăstarea familiei, Părintele Arsenie Boca – Cărarea Împărăției și Psaltirea lui David, Psalmii 31-60, Vol. II, Editura Cristimpuri, Ploiești, 2014, pp. 165-166

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.