Micile deosebiri dintre soți fac armonia în familie

Pentru a ne putea înțelege unii cu alții, nu trebuie să avem caractere similare. Nici nu suntem toți fi la fel, deoarece fiecare om este unic.

Frumusețea întregii creații a lui Dumnezeu stă tocmai în diversitatea ei.

Micile deosebiri dintre soți fac armonia în familie

Micile deosebiri dintre soți fac armonia în familie

Într-o căsnicie soții nu sunt egali. Deși prin taina cununiei devin un singur trup, în familie trebuie să existe o ierarhie.

Soțul este capul femeii și al familiei, așa cum Hristos Domnul este Capul Bisericii. Soția trebuie să se supună bărbatului ei cu ascultare și dragoste.

Înțelegerea dintre soți este foarte bună atunci când fiecare dintre ei respectă și îndeplinesc aceste roluri diferite.

Citește și – Diavolul nu iubește nimic mai mult decât tulburarea păcii în familie – Sfântul Macarie de la Optina

Unitatea familiei constă în slujirea reciprocă a soților și a copiilor.

Unii soți se plâng că nu se pot înțelege unul cu altul din cauză că au păreri diferite.

Citește și – Cele două patimi care distrug o familie și cele două virtuți care o salvează

Părintele Paisie Aghioritul dădea exemplu un bărbat care venise la el să se plângă din pricina faptului că nu se poate înțelege cu soția lui.

A constata că problema lor nu este una gravă, dar fiecare dintre ei avea „o umflătură”.

„Au nevoie de puțin rindeluire” – adică de o mică șlefuire sau netezire.

„La două scânduri nerindeluite, una care un nod într-un loc, iar cealaltă în alt loc, încearcă să le unești, și vei vedea că rămâne un gol între ele. Dacă însă rindeluiești puțin una dintr-o parte, iar cealaltă din partea opusă, dar cu aceeași rindea, îndată se vor uni”.

Aceasta presupune o șlefuire a sinelui, care este de regulă egoist. Fiecare ține la propria lui părere și dreptate și de aceea nu se poate înțelege cu celălalt.

Doi egoiști nu pot găsi pacea în familie. Unul trebuie să lase de la el. De aceea soții sunt de regulă firi diferite. Unul este mai iute, iar celălalt este mai domol.

Citește și – Soții vor mai curând dreptate în familie decât fericire

Nu ne este de nici un folos să fim toți la fel, pentru că nu ar mai rezulta nimic bun. Soții trebuie să se completeze unul pe celălalt și să formeze un întreg.

„Caracterele deosebite creează armonia. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă, de pildă, amândoi v-ați mânia repede. Ați fi dărâmat casa. Sau, dacă amândoi ați fi cu caractere blânde. Ați fi dormit în picioare”.

Așa cum mașina are și accelerație și frână, așa și în familie, unul are putere de inițiativă, altul știe când să se oprească.

„Micile deosebiri ale caracterelor soților ajută la crearea unei familii armonioase, pentru că unul îl completează pe celălalt”.

Dacă amândoi soți ar fi sensibili, în cazul unei probleme grave ambii s-ar putea pierde cu firea și nu ar putea să depășească momentul.

Când unul este mai tare și altul mai slab, cel mai tare îl va încuraja pe celălalt, spunându-i:

„Ia stai, nu este un lucru chiar așa de grav ceea ce se întâmplă”.

Faptul că soțul și soția sunt caractere diferite nu poate decât să fie spre folosul lor. Dumnezeu rânduiește acest lucru, ca să se poată descurca împreună.

Deosebire dintre soți poate fi utilă și în educarea copiilor, deoarece îi poate ajuta să crească echilibrat.

„Dacă amândoi îi vor constrânge pe copii, îi vor pierde. Iar dacă îi vor lăsa liberi amândoi, iarăși îi vor piere”.

Scopul căsniciei este ca soții să se sprijine unul pe altul, să se completeze reciproc, să se ajute unul pe altul în tot lucrul bun.

Sfântul Apostol Pavel spune că trebuie să ne purtăm sarcinile unii altora, și așa vom împlini legea lui Hristos, adică legea iubirii, care este mai mare decât toate.

În căsnicie este nevoie de multă răbdare, înțelegere, dragoste și smerenie. Altfel, la prima evidențiere a diferențelor dintre soți, aceștia s-ar putea să nu poată depăși situația, sfârșind în conflict sau în separare.

Citește și – Cum să eviți conflictele în familie

Sursă articol: Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, În deosebirea caracterelor se ascunde armonia lui Dumnezeu: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/deosebirea-caracterelor-se-ascunde-armonia-lui-dumnezeu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]