SFINȚII ocrotitori ai CASEI și FAMILIEI

Lucrarea sfinților în viață noastră a fost consemnată de-a lungul timpului în numeroase cărți și mărturii personale ale celor care au fost martori ai unor minuni și întâmplări mai presus de înțelegere.

Deși s-au mutat din viața aceasta vremelnică, ei sunt vii și după moarte, și mijlocesc neîncetat pentru ajutorarea celor care îi cheamă cu credință în rugăciune.

Sfinti ocrotitori ai familiei

Sfinții stau înaintea feței Domnului și se bucură de desfătarea cea de acolo, dar nu i-au uitat pe cei din lume, care trec prin necazuri, ispite și încercări și le solicită ajutorul.

Iubirea lor pentru oameni îi face receptivi la suspinele și plânsurile celor care se roagă lor. S-au arătat grabnic ajutători în felurite probleme ale vieții și primejdii.

Sfinții sunt prietenii noștri. Fiecare dintre noi avem un sfânt ocrotitor căruia îi purtăm numele, sau căruia îi purtăm evlavie și recunoștință.

 

 

Fiecare familie trebuie să aibă un patron sau un sfânt ocrotitor pe care să-l cinstească și să-l cheme în necazuri și încercări.

Cel mai mare păzitor al casei este considerat Sfântul Ierarh Nicolae, precum și Maica Domnului (Icoana „Portărița”).

Dar soții își pot alege orice alt sfânt, care i-a ajutat în diverse împrejurări, sau pe care îl simt mai aproape de inima lor. De asemenea, poate fi un sfânt a cărui prăznuire corespunde cu data mutării lor în casă nouă, cu data nunții lor sau cu alt eveniment important din viața lor.

Acestuia se pot ruga zilnic pentru ocrotirea, povățuirea și luminarea familiei și a copiilor lor. Îi pot citi Acatistul sau Paraclisul, troparul sau alte rugăciuni închinate lor. Sau îl pot chema simplu, pe nume, ori de câte ori au nevoie de ajutor.

Sfinții Petru și Fevronia s-au arătat mari ocrotitori ai tinerilor căsătoriți și ai familiei creștine. De asemenea, Sfânta Iuliana din Lazarevo, Sfânta Xenia din Petersburg, Sfinții Adrian și Natalia, Sfântul Apostol Zilotul și Sfântul Nicolae Planas mijlocesc pentru căsnicie și familie.

Sfântul Efrem cel Nou, Dreptul Simeon, Sfântul Stelian și Sfântul Ioan Rusu s-au arătat mijlocitori puternici ai copiilor și tinerilor.

Sursă: Ghid pentru o căsnicie împlinită, Rugăciuni către sfinții ocrotitori ai familiei, Editura Agaton, Făgăraș, 2016, p. 137

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.