Psalmul 42 – împotriva mâhnirii și întristării

Psalmii sunt rugăciuni cântate, iar cântarea bucură și liniștește sufletul. Însuși regele Saul îl chema pe David să îi cânte din harpă, căci așa se ușura sufletul lui din pricina duhului rău care îl tulbura.

Psaltirea îl veselește pe om cu aducerea aminte de Dumnezeu și cu făgăduința bunătăților celor veșnice din Împărăția Sa, spune în cuvântul înainte din cartea psalmilor.

Psalmul 42 - impotriva mahnirii si intristarii

Psalmul 42 – impotriva mahnirii si intristarii

Chiar și din inimă împietrită aceste versuri pot scoate lacrimi. Psalmii luminează sufletul precum soarele, îl curățește precum apa, încălzindu-l precum focul, cu îndurarea lui Dumnezeu ungându-l. Întristarea, mâhnirea, mânia și toată tulburarea și gândul cel rău le potolește.

Depresia, întristarea și deznădejdea sunt duhuri rele, de aceea, împotriva unora ca acestea trebuie să luptăm cu arme duhovnicești.

Psaltirea este o armă duhovnicească puternică în mâna creștinului. Cu ea poate război patimile care s-au sălășluit în suflet și pe demonii care ne instigă la lucrarea lor.

Întristarea vine de la draci, spunea Părintele Arsenie Papacioc. Pe aceasta să o știm și împotriva ei să ne ridicăm cu credința și cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu.

„Să fiți veseli! Dragă, vă spun cu toată siguranța: oricare ar fi motivul unei întristări sau al unei mâhniri, este numai de la draci! Dacă îți creează starea aceasta de agitație, de tristețe, își face cuib satana și-și clocește ouăle; nu mai poți iubi, nu mai poți vedea cu perspicacitate nițel în viitor cu rațiunea pe care ți-a dat-o Dumnezeu, nu mai poți, pentru că ești trist”.

Tristețea este așadar o ispită, o capacană a diavolului ca să te facă netrebnic și nelucrător.

„Când sunteți triști, gândiți-vă la lucrul acesta: „Stai, că este ceva drac aici și nu acceptați!”

Când ești trist nu ești în stare de nimic. Aceasta este o stare drăcească greoaie, spune Părintele Arsenie, din care trebuie să ne ridicăm. A cădea este omenește, dar a rămâne căzut este drăcește.

Citirea de psalmi ajută sufletul să se lumineze cu lumina cunoștinței de Dumnezeu, să se liniștească, să prindă curaj și nădejde.

Sfântul Efrem Sirul spune că psalmul este alinarea sufletului și dăruitorul păcii.

Psalmii laudă nu numai măreția și puterea lui Dumnezeu, ci și mila, iubirea și îndurările Sale față de noi. Când sufletul laudă pe Dumnezeu, cad toți demonii. Se risipesc ca fumul, se sting ca ceara de la fața focului.

Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu? Pentru ce mă tulburi? Și își dă apoi singur răspunsul cel bun: Nădăjduiește în Dumnezeu, pentru că mântuirea mea este Dumnezeu. „Binecuvintează sufletul al meu pe Domnul, și toate cele dinlăuntrul meu numele cel Sfânt al Lui”.

„Prin prezența Sa în suflet, Domnul scoate afară orice frică, și odată cu ea, toată suferința trupească”.

Psalmul 42 (împotriva tristeții)

Sufletul trebuie să laude neîncetat pe Dumnezeu și nu va mai fi cuprins de teamă, de angoasă sau de mâhnirile vieții.

1. Judecă-mă, Dumnezeule, și apără dreptatea mea de neamul necuvios, de omul nedrept și viclean, și izbăvește-mă.
2. Că Tu ești, Dumnezeule, întărirea mea; pentru ce m-ai lepădat? Pentru ce umblu mâhnit când mă necăjește vrăjmașul meu?
3. Trimite lumina Ta și adevărul Tău; acestea m-au povățuit și m-au condus la muntele cel sfânt al Tău și la locașurile Tale.
4. Și voi intra la jertfelnicul lui Dumnezeu, la Dumnezeul Cel ce veselește tinerețile mele;
5. Lăudat-Te-voi în alăută, Dumnezeule, Dumnezeul meu.
6. Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu, și pentru ce mă tulburi?
7. Nădăjduiește în Dumnezeu că-L voi lăuda pe El; mântuirea feței mele este Dumnezeul meu.

Citește și:

Biblia – cartea cu o mie de leacuri (pentru tristețe, deznădejde, răutate, mânie, vicii, ispite)
Cum putem birui tristețea – Sfântul Ioan Casianul
Rugăciunea alungă tristețea
Ai o boală, o tristețe? Lasă-L pe Dumnezeu să te conducă așa cum știe – Părintele Efrem Katunakiotul

Surse articol:

1. Ortodoxia. me, Arsenie Papacioc – despre duhul întristării și al depresiei: https://ortodoxia.me/arsenie-papacioc-despre-duhul-intristarii-si-al-depresiei/
2. Andrei Atudorei, Pentru ce se citește Psaltirea? https://doxologia.ro/pentru-ce-se-citeste-psaltirea
3. Ioniță Apostolache, Psaltirea, dar dumnezeiesc pentru suflet, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/theologica/psaltirea-dar-dumnezeiesc-pentru-suflet-160372.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.