Rugăciunea alungă tristețea

O armă puternică împotriva tuturor duhurilor rele care pun adeseori stăpânire pe noi este rugăciunea. Inclusiv tristețea este o stare pe car ne-o insuflă cel rău.

Orice lucru negativ, orice stare apăsătoare este de la diavol. Dacă am reuși să conștientizăm acest lucru, ușor ne va fi pe urmă să ne scuturăm de ea.

Rugaciune tristete

Rugaciune tristete

Când simți o tulburare în suflet, trebuie să știi că un duh rău a pus stăpânire pe tine. Iar acest lucru se poate întâmpla pentru că ai judecat pe cineva sau ai făcut altceva rău.

Ori de câte ori păcătuim, diavolul primește drepturi asupra noastră. El intră ușor în inima celui care săvârșește păcatul și nu se păzește curat la trup, la minte și la suflet.

Tristețea este atât de chinuitoare încât îl poate împinge pe om în păcate mai grele. O modalitate de a scăpa de tristețe este rugăciunea. Dar înainte să ne așezăm la rugăciune, trebuie să ne cercetăm pe noi înșine, și să vedem de unde ni se trage.

Conștientizarea greșelii aduce umilință și pocăință. Iar aceste stări lăuntrice ne predispun la rugăciune. Când recunoști în fața ta și a lui Dumnezeu că ai greșit cu ceva, îndată vine smerenia și primești ajutor și ridicare de la Dumnezeu.

Citește și: Ai o boală, o tristețe? Lasă-L pe Dumnezeu să te conducă așa cum știe – Părintele Efrem Katunakiotul

Mântuitorul ne sfătuiește însă să ne rugăm permanent, pentru a nu cădea în vreo ispită. Pe când se afla în Grădina Ghetsimani și se ruga cu sudori de sânge Tatălui Ceresc, ucenicii pe care îi luase cu Sine (Petru, Iacov și Ioan) adormiseră. Duhul lor slăbise din pricina întristării și a deznădejdii.

Întorcându-Se și găsindu-i dormiți, Iisus le spune:

„Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul este neputincios”. (Matei 26, 41)

Iată deci ce trebuie să facem atunci când ne cuprinde întristarea sau ne simțim descurajați și fără scăpare din situația în care ne aflăm. Trebuie să ne rugăm și să rămânem treji.

Cugetând la poruncile lui Dumnezeu, necazurile nu ne vor mai părea atât de mari. Rugăciunea luminează mintea și întărește sufletul.

Pe lângă rugăciune, când avem un necaz trebuie să citim Sfânta Scriptură sau pasaje din Sfinții Părinți despre problema care ne preocupă. Vom găsi, negreșit, o mulțime de povețe și îndemnuri care ne vor scoate din starea rea în care ne aflăm.

Omul poate lua nădejde numai de la Dumnezeu. Dacă am ști cât de mult ne ajută Dumnezeu în fiecare clipă, cum ne păzește de întâmplările cele rele și de primejdii, am petrece mereu într-o stare de mulțumire și recunoștință.

Iar ajutorul pe care acum îl nădăjduim de la oameni, I l-am cere numai lui Dumnezeu. Prin această ne arătăm credința și dragostea față de El.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Efrem pentru tinerii biruiți de tristețe

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.