Biblia – cartea cu o mie de leacuri (pentru tristețe, deznădejde, răutate, mânie, vicii, ispite)

Biblia este cartea cărților și nu în mod întâmplător a fost numită așa. În ea se află cuvântul lui Dumnezeu, revelat prin gura proorocilor și apostolilor, dar mai ales grăit de Însuli Fiul lui Dumnezeu făcut om.

Hristos ne oferă cea mai bună învățătură de viață. De aceea în Biblie putem soluții la orice fel de problemă.

Biblia – cartea cu o mie de leacuri tristete, deznadejde, ura, rautate, manie, vicii)

Biblia – cartea cu o mie de leacuri tristete, deznadejde, ura, rautate, manie, vicii)

Sfânta Scriptură – o carte cu putere multă

Biblia este o carte vindecătoare, din care trebuie să citești zilnic, dar mai ales când ai vreo oarecare problemă, suferință, neputință.

„De ești întristat, vei afla în Biblie mângâiere; de ești supărat, vei afla bucurie; de ești mânios – împăcare; de ești poftitor – înfrânare; de ești neăsăbuit – înțelepciune; de ești rău – bunătate; de ești un ucigaș – milă și îndreptare; de îți urăști aproapele – dragoste”.

Mântuitorul ne arată cum să trăim ca să fim plăcuți lui Dumnezeu, ca să ne izbăvim de ispitele diavolului și ca să ne mântuim.

Poruncile lui Dumnezeu nu sunt altceva decât sfaturi părintești. Dumnezeu ne-a arătat calea cea bună pe care trebuie să mergem. Ne-a spus ce trebuie să facem ca să ne fie bine.

Poruncile nu sunt o îngrădire a libertății noastre, ci o îngrădirea a răului care s-ar putea abate asupra noastră. Sunt stâlpii care conturează calea care duce la viață, adică la viața cea veșnică.

Ori de câte ori avem o problemă, un necaz, o suferință, o neputință sau o nedumerire, tot ce trebuie să facem este să deschidem Sfânta Scriptură. Vom găsi acolo tot ceea ce ne trebuie. Nimeni nu ne poate da un sfat mai bun decât Fiul lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu este tămăduitor și iluminator

Dacă ești descumpănit sau descurajat și nu știi ce să faci, citește din Biblie și vei afla răspuns. Dacă ai o patimă, un viciu sau o neputință de care nu poți scăpa, citește cuvântul lui Dumnezeu și voința ta se va întări să lupți.

Dacă ești stăpânit de alcool, tutun sau alte vicii de care nu te poți lepăda, citește cuvântul lui Dumnezeu și El te va lumina să înțelegi ceea ce trebuie să faci.

Omul trebuie să facă ceea ce depinde de el, dar are nevoie și de un îndrumător. Iar acesta este cuvântul lui Dumnezeu, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Mulțimile din vremea Mântuitorului erau uimite, spun evangheliștii, de cuvintele Lui. Erau impresionate de ceea ce le învăța și de harul Său.

Pentru că Hristos nu vorbea ca un om oarecare, ci ca unul care avea multă putere.

„Iar când Iisus a sfârșit cuvintele acestea, mulțumile erau uimite de învățătura Lui. Că îi învăța pe ei ca unul care are putere, iar nu cum îi învățau cărturarii lor” (Matei 7, 28-29).

Iisus era și este mai mult decât un cărturar, și mai mult decât un învățător. Este Însuși Dumnezeu. Iar puterea pe care o transmitea prin cuvintele pe care le grăia atunci este la fel de vie și azi.

Cartea cu o mie de leacuri

Ori de câte ori deschidem Biblia și citim Noul Testament, cuvintele lui Hristos lucrează asupra noastră. Ele sunt pline de har și de tămăduire.

Citirea Sfintei Scripturi luminează, înțelepțește, îmbărbătează, ridică, întărește, tămăduiește.

„Într-însa îți vei afla leac pentru toate patimile și slăbiciunile, și hrana pentru toate virtuțile și împlinirile. De ești bun, Biblia te va învăța cum să ajungi mai bun; de ești milostiv, te va învăța blândețea cea îngerească; de ești inteligent, te va învăța înțelepciunea”.

Când citești vindecările pe care le făcea Iisus, sufletul se aprinde de nădejde și îi vine să strige la El precum orbii, precum leproșii, precum cea cu scurgerea de sânge, precum femeia cananeeancă.

De ce îi vine să strige? Pentru că sufletul se umple de prezența lui Dumnezeu și simte puterea Lui dumnezeiască.

Tămăduiri pentru toate bolile sufletului

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Sfânta Scriptură conține leacuri duhovnicești, care tămăduiesc toate bolile sufletești.

„Să ne apropiem deci cu dragoste de Cărțile Sfinte, că acest studiu perseverent risipește tristețea, aduce bucurie, distruge viciul, înrădăcinează virtutea și în zgomotoasa vâltoare a activităților și lucrărilor omenești, nu vă părăsește în fața valurilor acestei mări înfuriate”.

Cel care are cuvintele lui Hristos în minte și în inimă plutește lin pe marea vieții. Având „dumnezeieștile îndrumări, frământările lumii nu izbutesc să rupă cârma conducătoare”.

„De vei cădea în oarecare ispite, aici vei găsi o mare mângâiere. De cumva vei cădea în păcate, tot în această carte vei găsi mii de leacuri”.

De vei ajunge în sărăcie sau în strâmtorare, uitându-te în această carte, vei vedea multe limanuri de săcpare. De ești drept, multă siguranță găsești în ea, iar de ești păcătos, multă mângâiere”.

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole folositoare despre Biblie:

12 versete din Biblie pentru întărirea sufletului în vreme de necaz
Ce să facem ca să dobândim viața veșnică – secretele „nemuririi”, ascunse în Biblie
Citirea Bibliei vindecă sufletul de vicii, patimi și neputințe
Rugăciuni vindecătoare “ascunse” în Biblie

Surse articol:

1. Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre folosul citirii Sfintei Scripturi, Doxologia: https://doxologia.ro/sfantul-ioan-gura-de-aur-despre-folosul-citirii-sfintei-scripturi
2. Creștin Ortodox, Cum și de ce să citim Sfânta Scriptură: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/cum-de-sa-citim-sfanta-scriptura-68431.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.