Îngerii celor care nu merg la Biserică au fost văzuți la slujbă

O întâmplare mai veche, care a avut loc într-o biserică de provincie, arată că îngerii oamenilor participă la Liturghie în locul lor.

Într-o duminică dimineață, nu venise nimeni la Liturghie. În Biserică se vedeau doar preoții și cântărețul. Acesta a observat că preotul se silește să facă o slujbă deosebit de frumoasă. A ținut și o predică emoționantă.

Ingerii celor care nu merg la Liturghie au fost vazuti la slujba

Ingerii celor care nu merg la Liturghie au fost vazuti la slujba

Când l-a întrebat de ce a slujit așa de frumos biserica fiind goală, acela i-a răspuns:

„Biserica era plină, dragii mei, dar voi nu ați ajuns atât de sus prin rugăciune încât să puteți vedea. Biserica era plină de îngerii celor care nu au venit la Liturghie, deși ar fi trebuit să vină. Îngerii respectă rânduielile și chiar dacă omul care le e dat în pază nu vine la Liturghie, ei totuși vin”.

Când creștinii vin la Liturghie, îngerii lor se bucură, iar când nu vin, se întristează. Diavolul este cel care ne împiedică să mergem la Biserică. Unii sfinți au văzut că unii creștini intră în Biserică însoțiți de îngeri, iar alții de demoni. La ieșire însă, aceia care aveau demoni ies împreună cu îngerul păzitor.

Trebuie să știm că și îngerii au voință liberă, ca și oamenii. Îngerii tremură și se înfricoșează să privească spre Altar când preotul „junghie” pe Pruncul Iisus și preface darurile, iar oamenii stau indiferenți sau nu participă deloc la această mare taină.

Liturghia înseamnă euharistie în limba greacă, adică mulțumire. Pentru noi, este un prilej de a aduce o mică jertfă și mulțumire Celui Care pe Sine se dăruiește celor care Îl iubesc și doresc să se unească prin Duhul Sfânt cu El.

„Sus să avem inimile! – mai auzim la Liturghie! Unde sus? La Dumnezeu!” Cum putem să fim atât de jos, atât de căzuți și împotmoliți în lucrurile acestei lumi în timpul acestei Liturghii divine?”

În timpul Liturghiei primim multe binecuvântări. Duhul Sfânt este în Biserică și se revarsă asupra credincioșilor. Dar dacă nu suntem de față, ne vom lipsi de aceste daruri cerești.

Prezența sfinților îngeri poate fi trăită în mod intens în timpul Sfintei Liturghii.

Sfântului Nifon al Constanțianei i-a descoperit Dumnezeu că îngerii numără pașii oamenilor care merg la biserică. Aceasta o fac pentru a-i răsălăti în Ziua Judecății.

A mai aflat Sfântul Nifon că îngerii păzesc bisericile și îi însemnează pe cei care intră în ele și în fiecare seară transmit puterilor cerești care înconjoară cerescul Jertfelnic.

„Cât de mare cinste este pentru acești oameni faptul că nu încetează ziua și noaptea să-L slăvească pe Preabunul Dumnezeu, măcar că trăiesc în deșertăciunea lumii!”

Citește și:

Treziți-vă! Îngerii sunt în Biserică în timpul Sfintei Liturghii! Unde suntem noi?
Doar Sfânta Liturghie și Împărtășanie mai țin sufletul în oase și lumea în picioare – Părintele Arsenie Boca
Beneficiile participării la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Împărtășiți-vă cât mai des de harul oferit prin Trupul și Sângele lui Hristos – Sf. Serafim de Sarov

Surse articol:

1. Orthodox Tradition, Wake up! The angels are here. Sermon by Metropolitan Demetrius: https://www.youtube.com/watch?v=7H1_UYyVYh4&ab_channel=embodynourish
2. Doxologia, Când omul merge la biserică, pașii lui sunt numărați de îngeri: https://doxologia.ro/cand-omul-merge-la-biserica-pasii-lui-sunt-numarati-de-ingeri
3. Pemptousia, Ce sunt îngerii? https://www.pemptousia.ro/2012/10/ce-sunt-ingerii/
4. Mărturie Athonită: https://marturieathonita.ro/parinte-de-ce-ati-tinut-sa-faceti-o-asemenea-slujba-si-o-asemenea-predica-in-biserica-goala/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.