Ce învățăm de la îngeri și cum putem deveni asemenea lor?

Omul nu este cu nimic mai prejos în ochii lui Dumnezeu decât un înger. Profetul David se miră de prețuirea pe care ființele umane o au înaintea Ziditorului lor.

Privind întreaga creație – cerul, luna, stelele și admirând toate câte le-a făcut Dumnezeu, se întreabă cu mirare: „Ce este omul că-ți amintești de el?”

Ce invatam de la ingeri si cum putem deveni asemenea lor

Ce invatam de la ingeri si cum putem deveni asemenea lor

Iar mai apoi spune: „Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el. Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui” (Ps. 8, .  

Da, omul este cununa creației divine. Este făptura Sa cea mai de preț, căreia i-a dat chipul și asemănarea Sa. Atât de mult iubește Dumnezeu pe om încât, chiar dacă l-a făcut cu trup stricăcios, i-a dat suflet nemuritor, suflare de viață din suflarea Sa.

Iubirea Sa față de noi se vede mai mult însă din aceea că Dumnezeu-Tatăl a dat pe singurul Său Fiu la moarte pentru a salva omenirea de la moartea veșnică.

Omul este dator să viețuiască potrivit naturii sale divine și a caracterului său veșnic. Și totuși, din cauza libertății lor, unii Îl resping pe Dumnezeu și trăiesc departe de El, făcându-se asemenea îngerilor căzuți.

Privind la chipul îngerilor buni și la felul în care aceștia slujesc lui Dumnezeu, avem multe de învățat de la ei.

Potrivit descrierii pe care Sfântul Dionisie Areopagitul o face lumii angelice, reținem că ființele de lumină trăiesc după o anumită ierarhie.

Chiar dacă unii au un rang mai înalt și stau mai aproape de tronul dumnezeirii, niciunul nu se simte mai prejos. Nu suferă de complexul de inferioritate, nu se mânie, nu se supără.

Ei trăiesc în armonie și asemenea lor trebuie să facem și noi. Învățăm de la îngeri deplina ascultare față de Dumnezeu, smerenia, iubirea, bunătatea, voința puternică de a face binele și de a rămâne în poruncile lui Dumnezeu.

Îngerii nu au răutate. Există o istorioară care arată că îngerii nu pot fi nepăsători unii față de alții, cum suntem noi.

Se spune că doi îngeri și-au dorit să trăiască, pentru câteva clipe, așa cum trăiesc oamenii pe pământ, adică în lipsă de iubire. Și-au spus unul altuia să se așeze pe doi nori depărtați unul de altul, ca și cum ar locui în două case diferite.

Și-au propus să se strige unul pe altul atunci când au nevoie de ceva, iar răspunsul unuia să fie negativ. Când unul din îngeri l-a strigat pe celălalt, acela nu a putut să îl refuze și i-a spus că vine imediat la el.

Au încercat și invers, însă și celălalt înger a făcut la fel, neputând să fie nepăsător. Când au încercat din nou și unul din îngeri a spus că nu poate să vină la celălalt, al doilea a spus: „Lasă că vin eu la tine”.

Iată cum, această istorioară hazlie ne arată că îngerii sunt plini de lumină și de bunătate și nu există răutate în ei și între ei. Au vrut să îi imite pe oameni, însă nu au reușit.

Îngerii ne învață prietenia, frățietatea, într-ajutorarea, empatia, facerea de bine, lipsa de egoism.

Noi suntem, de multe ori, plini de sine și de aceea nu putem să ne plecăm spre nevoile celorlalți. Suntem invidioși dacă cineva este mai bun decât noi, sau suntem asupri și necruțători cu greșelile altora.

Un alt lucru pe care îngerii ne învață slujirea lui Dumnezeu prin tot ceea ce facem. Lucrările noastre trebuie săvârșite ca pentru Dumnezeu și nu pentru oameni.

Îngerii ne învață statornicia în credință și iubirea față de Dumnezeu, dar și fildelitatea față de Ziditorul lor. Asemenea nouă, ei sunt înzestrați cu libertate și voință proprie. Pot oricând să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, așa cum a făcut Lucifer.

Odată cu serafimii <cei cu multe aripi>, ni se descoperă iubirea în tăria ardorii sale, și în vulnerabilitatea pe care o plasticizează multele perechi de aripi ce filtrează intensitatea luminii dumnezeiești”.

De la tronuri învățăm compasiunea și înțelegerea față de cei aflați în suferințe. De la îngeri avem ca pildă avântul neîncetat spre cele mai bune, mai înalte și mai frumoase.

Îngerii sunt numiți și <roți înaripate> pentru că se învârtesc fără întoarcere și neclintit spre cele dinainte, determinând puterea lor de mișcare pe drumul drept și neabătut, spre ținta întregii lor învârtiri spirituale, aflată mai presus de lume”.

Domniile ne învață statornicia în dorirea celor spirituale și înalte și respingerea lucrurilor lumești.

Puterile cerești ne învață bărbăția sufletului din punct de vedere duhovnicesc, indiferent dacă suntem bărbați sau femei. Această bărbăție arată plinătatea virtuților.

Nu în ultimul rând, îngerii ne sunt exemplu prin purtarea lor plină de grijă față de oameni, plină de lumină și de sfințenie. Ei transmit oamenilor voia lui Dumnezeu, le insuflă gânduri bune, le dau imbolduri spre fapte bune.

Putem face bine celorlalți prin simplul fapt de a gândi cu bunătate despre ei, în rugăciune, căci le comunicăm starea noastră de curăție, pe care aceștia o pot respinge, dar o pot și primi”.

Să nu fim „transmițători” ai unor stări negative și emițători de ură. Sufletul nostru luminat de lumina lui Hristos trebuie să emită lumină și pace în jur, nu ură și osândire întru ascuns.

Negativitatea pe care o transmitem în jur este o povară și o piedică pentru semenii noștri cu care intrăm în contact.

Sunt oameni care, prin viețuirea lor virtuoasă și purtarea lor plină de blândețe se fac nu doar asemenea îngerilor, ci asemenea Domnului Hristos, Care a zis: „Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima”. 

Citește și:

Sfinții Arhangheli sunt îngerii care îi ajută cel mai mult pe oameni
Îngerii sunt mesageri, călăuze, ocrotitori și ajutători în toate lucrurile
Ascultarea față de Dumnezeu ne face asemenea îngerilor
Mândria ne face asemănători dracilor, iar smerenia, asemenea îngerilor

Sursă articol: Pr. Constantin Ghiță, Sfântul Dionisie Areopagitul, teologul erosului divin, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/sfantul-dionisie-areopagitul-teologul-erosului-divin-21821.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]