Rugăciune în vremea întristării, care îți va aduce multă mângâiere

Întristarea nu este o stare firească sau normală a omului. Ea are adânci conotații duhovnicești.

Dincolo de a fi o simplă problemă emoțională, tristețea este un duh rău, adică o putere negativă care se sălășluiește în inima celui care îl primește.

Rugaciune in vremea intristarii, care iti va aduce multa mangaiere

Rugaciune in vremea intristarii, care iti va aduce multa mangaiere

În literatura ascetică întâlnim această expresie – „duhul întristării”. Tristețea vine de la diavol, spunea la modul cel mai direct Părintele Arsenie Papacioc.

Aceasta arată cât de cumplită este starea de tristețe, cât de apăsătoare și greu de înlăturat.

Sfântul Casian Romanul spune că întristarea se vindecă prin războiul nevăzut, care se dă împotriva patimilor sufletului.

Tristețea este cea care ne aruncă în deznădejde. De aceea, înainte ca ea să cuprindă inima noastră, trebuie să o alungăm.

Împotriva duhului întristării trebuie să luptăm cu arme duhovnicești, anume cu rugăciune și cu faptele credinței.

Există un singur tip de întristare „sănătoasă” în Ortodoxie, iar aceasta este „întristarea cea după Dumnezeu”.

Această întristare este bună și folositoare pentru suflet deoarece naște pocăință, lacrimi și smerenie.

Lacrimile de întristare după Dumnezeu cuprind în ele regretul pentru păcate și totodată nădejdea în iertarea lui Dumnezeu.

Întristarea pocăinței este întristare duhovnicească”. Ea hrănește sufletul, de aceea este dătătoare de bucurie și de nădejde.

Este aducătoare de smerenie, de blândețe și de răbdare. Cel care are întristarea duhovnicească și pocăință adâncă este „gata să sufere răul și să rabde toată buna osteneală și zdrobirea, ca una ce e adevărat după Dumnezeu”.

Sfântul Tifon spune că omul trebuie să ajungă la acea maturitate duhovnicească încât să-și poată ocârmui corabia sufletul și pe vreme frumoasă, și pe vreme furtunoasă.

Însă propria osteneală nu este de ajuns. Nimeni nu poate alunga prin forțele proprii întristarea cea rea. Trebuie să cerem ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul Maicii Domnului și a sfinților.

Dumnezeu este scăparea și puterea noastră, ajutător în necazurile ce ne-au aflat pe noi foarte”, spune în Psalmul 45. „Ochii tuturor spre El nădăjduiesc: și eu, în necazurile mele, voi ridica spre El ochi plini de lacrimi. Tuturor le este ajutător și ocrotitor, și mie și ție. Către Tine ridicat-am ochii mei, Cela ce locuiești în ceruri”.

Dumnezeu este Cârmuitorul a toate și a vieții fiecăruia dintre noi. Doar El ne poate liniști furtuna și risipi norii întristării. Doar El poate potoli marea învolburată a acestei vieți, aducând corabia sufletului la liman odihnitor.

Rugăciune în vremea întristării

O, Preasfântă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, Apărătoarea și Acoperământul celor ce aleargă la Tine! Vezi-mă din înălțimea cea sfântă a cerului și coboară-ți privirea asupra mea, a păcătosului care cade înaintea preacuratului tău chip.

Auzi calda mea rugăciune, du-o la Fiul Tău și Dumnezeul nostru Iisus Hristos. Înduplecă-L să lumineze sufletul meu cel întristat de păcate cu lumina binecuvântării Sale.

Să mă izbăvească de toate nevoile, bolile și suferințele ce mă împresoară, să-mi dăruiască pace și liniște, sănătate trupească și sufletească.

Să împace inima mea suferindă, tămăduindu-mi rănile, pentru a putea face fapte bune. Să curețe mintea mea, care este trasă în jos de grijile acestei vieți, învățându-mă să împlinesc poruncile Sale. Să mă izbăvească de chinurile cele veșnice și să mă învrednicească de cereasca Sa Împărăție. Amin!”

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole folositoare despre tristețe sau întristare:

Cu cât mai puțină este credința noastră, cu atât mai multă ne este și tristețea – Sfântul Nicolae Velimirovici
Rugăciune către Sfântul Efrem pentru tinerii biruiți de tristețe
Ai o boală, o tristețe? Lasă-L pe Dumnezeu să te conducă așa cum știe – Părintele Efrem Katunakiotul
Cum să biruim tristețea și mâhnirea pentru necazuri – Sfântul Ioan Gură de Aur
Citirea de Psalmi înlătură dezechilibrele psihice și afective – psihologul Dana Crișan

Surse articol:

1. Părintele Arsenie Boca, Cărarea Împărăției și Psaltirea lui David, Psalmii 31-60, Vol. II, Rugăciune în vremea întristării, Editura Cristimpuri, 2014, p. 206
2. Doxologia, Cum scăpăm de întristare: https://doxologia.ro/cum-scapam-de-intristare
3. Mitropolitul Hierotheos Vlachos, Cum ne putem vindeca de întristare, Doxologia: https://doxologia.ro/cum-ne-putem-vindeca-de-intristare

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.