Cu cât mai puțină este CREDINȚA noastră, cu atât mai multă ne este și TRISTEȚEA – Sfântul Nicolae Velimirovici

Veselia este o stare caracteristică oamenilor care au credință în Dumnezeu. Creștinii adevărați, care își trăiesc viața după poruncile Evangheliei, nu se lasă copleșiți de povara grijilor lumești.

Pe unii ca aceștia, lipsurile și necazurile nu îi aduc la disperare, pentru că au nădejde multă în ajutorul lui Dumnezeu.

Sfântul Nicolae Velimirovici

Toți marii duhovnici și părinți îmbunătățiți recomandă o stare de veselie sufletească. Întristarea este de la diavol, și ea ne poate aduce ușor la deznădejde și gesturi necugetate.

Părintele Arsenie Papacioc spunea că în spatele unei supărări sau mâhniri se ascunde viclenia diavolului.

„Să fiți veseli. Oricare ar fi motivul unei întristări sau al unei mâhniri, este numai de la draci!”

Starea normală a unui creștin autentic trebuie să fie de pace lăuntrică și bucurie duhovnicească. Veselia este de origine divină, în timp ce întristarea este de la diavol.

„Dacă îți creează starea aceasta de agitație, de tristețe, își face cuib satana și-și clocește ouăle; nu mai poți iubi, nu mai poți vedea cu perspicacitate nițel în viitor, cu rațiunea care și-a dat-o Dumnezeu. Nu mai poți, pentru că tu ești trist.

Adică nu ești în stare de nimic – o stare drăcească foarte greu de suportat. Când sunteți triști, gândiți-vă la lucrul acesta: „Stai, că este ceva drac aici!” Și nu acceptați.”

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că acolo unde este puțină credință, este și întristare multă.

„Unul dintre cele mai însemnate foloase ale credinței este eliberarea omului de întristări. Cât timp copilul știe că există tatăl, care se îngrijește de casă și de toate nevoile casei, orice tristețe dispare îndată printr-un cântec”.

Dacă Dumnezeu se îngrijește în cele mai mici detalii de toate plantele și vietățile mici și mari care locuiesc pământul și marea, cu atât mai mult se va îngriji de om, făptura Sa cea mai de preț.

Din cauză aveți atâtea tristeți? Aceasta este întrebarea pe care Mântuitorul o pune omenirii, tulburată și fărâmițată în bucăți din cauza multor supărări. Cine dintre voi poate, prin stres, să adauge staturii sale un cot?” (Matei 6, 27)

Credința în Dumnezeu ne dă multă siguranță. Omul credincios este încredințat de faptul că Dumnezeu rânduiește viața noastră după voia Sa cea sfântă.

„Din cauză aveți atâtea tristeți? Este posibil ca mâine dimineață să nu răsară soarele? Cel ce se îngrijește ca soarele să răsară mâine dimineață la o oră fixă și la o secundă fixă, se va îngriji și de toate frământările voastre cele mici”.

Părintele Arsenie Papacioc ne îndeamnă să ne păstrăm veselia și să purtăm tot timpul un zâmbet ascuns în inimă, pentru toți.

„Nici o nenorocire nu înseamnă ceva, și nimic nu este pierdut, atâta timp cât credința rămâne în picioare, cât timp capul se ridică din nou și sufletul nu abdică”.

_____________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Sfântul Nicolae Velimirovici, Omilii despre pocăință, dragoste și optimism, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 193-194

2. Ne vorbește Părintele Arsenie, Părintele Arsenie Papacioc, Editura Mănăstirii Sihăstria, p. 112

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. MULTUMESC DE PILDA SPUSA SFINTUL NICOLAIE VELIMIROVICI TAIFAS !!!!! AMIN AMIN AMIN CHIAR DE ASTA AVEAM NEVOIE EXACT IN ACESATA ZI DE LUNI !!!! DUMNEZEU IMI TRANSMITE PRIN VOI CE E BINE PENTRU NOI OAMENII CU CREDINTA IN DUMNEZEU !!! O ZI FAINA VA DORESC !!! SI O SAPTAMINA PLINA DE SUCCESE !! SI REALIZARII SI BUCURIII !!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.