Citirea de Psalmi înlătură dezechilibrele psihice și afective – psihologul Dana Crișan

Efectele binefăcătoare ale psalmilor asupra stării noastre de spirit și asupra psihicului au fost recunoscute de știință.

Psihologii au ajuns să confirme ceea ce Sfinții Părinți spun despre citirea Psaltirii și caracterul ei tămăduitor.

Citirea de Psalmi - benefica in dezechilibrele psihice si afective – psiholog Dana Crisan

Citirea de Psalmi – benefica in dezechilibrele psihice si afective – psiholog Dana Crisan

Psalmii liniștesc sufletul

Iată ce spune Sfântul Vasile cel Mare despre psalmi:

„Da, psalmul este liniștie a sufletelor, conducător al păcii; potolește tulburarea și vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului și înfrânează pe cel desfrânat”.

Citirea de psalmi tămăduiește rănile vechi ale sufletelor, zice iarăși marele Vasile. Aceste rugăciuni în versuri îl vindecă degrab pe cel rănit de păcate și îl păzește sănătos pe cel care nu a fost încă atins de boală.

Psalmul îndepărtează frica de noapte și dă odihnă în timpul zilei. Îi mângâie pe cei bătrâni, îi înveselește pe cei întristați și mâhniți. Psalmii înmoaie inimile împietrite și îi reconciliază pe cei certați sau învrăjbiți.

Citirea Psaltirii – la fel de eficientă psihoterapia

Iată cât de mari și multe sunt efectele psalmilor asupra celor care se îndeletnicesc cu citirea lor. Psaltirea este un veritabil medicament pentru suflet și minte. Psihologii au recunoscut că citirea psalmilor echivalează cu o ședință de psihoterapie.

Psihoterapeuții folosesc diverse metode pentru a-i ajuta pe oameni să se relaxeze și să își găsească liniștea sufletului.

Prescriu terapia prin muzică (meloterapia), terapia cu uleiuri esențiale (aromaterapia) sau terpia cu culori (cromoterapia).

Bunicii și străbunicii noștri nu au folosit niciodată aceste terapii moderne. Ei practicau rugăciunea și cu ea își linișteau sufletul. Rugăciunea le alina suferința și durerea inimii.

Cu credința în Dumnezeu își întăreau sufletul. Credință este cea care dă multă nădejde și ne împiedică să picăm în depresie și alte tulburări psihice.

Psaltirea alungă tristețea cea de la diavol și aduce tristețea cea după Dumnezeu, adică tristețea pentru păcate, care naște lacrimi de pocăință și de bucurie.

Citește și – Psaltirea – balsamul care mângâie inima și alungă tristețea

Psalmii îmbunătățesc starea psihică și afectivă

Citirea Sfintei Scripturi (unde se găsesc și psalmii) ameliorează mediul afectiv și spiritual al omului, spune psihologul clinician Dana Crișan.

Credința și rugăciunea sunt esențiale pentru menținerea echilibrului psihic și afectiv la vreme de necaz, boală, traume, crize și alte încercări în viață.

Cu atât mai multă nevoie avem astăzi de liniștea pe care ne-o dă rugăciunea într-o lume tot mai stresată, agitată, extenuată și marcată de depresie.

Când omul reface legătura cu izvorul Vieții și sursa supremă de energie, care este Dumnezeu, reușește să rămână echilibrat și sănătos pe toate planurile.

„Lecturarea Psalmilor din Biblie are un efect aparte asupra psihicului, chiar un rol terapeutic, după cum mai arată psihologii”.

Dr. Dana Crișan spune că lecturarea psalmilor cu o atenție sporită asupra mesajului lor poate funcționa ca o terapie în cazul dezechilibrelor psihice și disfuncționalităților din viața de zi cu zi.

Citește și – „În boală, citirea psalmilor este medicament” – Sfântul Paisie Aghioritul

Unii psalmi au puterea de a-l scoate pe om din depresie și de a-l ajuta să atingă o stare de armonire și împlinire interioară, la fel cum face o ședință de consiliere.

Însă psalmii merg mult mai departe decât psihoterapiile. Ei ating planul duhovnicesc și produc schimbări esențiale în viața unui om. Credința și rugăciunea îi ajută pe oameni să se lepede de alcool, de tutun, de curvie și de alte vicii.

Psaltirea ne transformă în bine, în sensul că ne luminează mintea, ne ajută să înțelegem sensuri profunde ale existenței. Ne dă înțelepciune și pricepere duhovnicească. Ne ajută să lucrăm virtuțile.

Psaltirea are un efect de curățare a sufletului și a minții de patimi și de vicii. Ea aduce „în suflet gând plin de înțelepciune”. Psalmul, spune Sfântul Vasile cel Mare, este parfum duhovnicesc.

Psalmi cu rol terapeutic

Studiile realizate până acum susțin acțiunea terapeutică a psalmilor. De exemplu, psalmul 22, psalmul 102 și psalmul 103 sunt benefici în unele afecțiuni.

Psalmul 39 are rol motivațional. Psalmii 21, 31, 50 și 141 îl ajută pe om să conștientizeze păcatul, să-și asume vina și să se pocăiască în nădejdea curățirii sale lăuntrice.

În psalmul 45 și psalmul 119 găsim un motiv al iertării.

Citește și – Ce psalmi se citesc în diferite probleme și situații ale vieții

Surse articol:

1. Sfântul Vasile cel Mare – Omilii la Psalmi, Averea Bisericii: https://avereabisericii.ro/sf-vasile-cel-mare-psalmul-este-liniste-a-sufletelor-potoleste-tulburarea-gandurilor-inmoaie-mania-sufletului-si-impaca-pe-cei-invrajbiti/
2. Angela Sabau, Rolul citirii psalmilor, recunoscut de unii psihologi, Adevărul.ro: https://adevarul.ro/stiri-locale/baia-mare/rolul-citirii-psalmilor-recunoscut-de-unii-1738955.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.