Maica Domnului este rugătoare nebiruită, adică nerefuzată!

Într-o predică a Patriarhului Daniel la finalul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, acesta a vorbit despre puterea de mijlocire a Maicii Domnului.

Așa cum vedem în picturia bisericească și iconografie, Maica Domnului stă de-a dreapta scaunului Dreptului Judecător. Ea mijlocește pentru toți creștinii înaintea Fiului ei, așa cum a făcut-o la nunta din Cana Galielii.

Maica Domnului este rugatoare nebiruita, adica nerefuzata

Maica Domnului este rugatoare nebiruita, adica nerefuzata

Sfânta Scriptură ne oferă puține informații despre Maica Domnului, însă intervenția sa la nunta din Cana dezvăluie foarte multe despre rolul ei în mântuirea noastră.

Citește șiCum arăta și cum era Maica Domnului în realitate

Fiind chemată la nuntă împreună cu Fiul ei, a arătat o preocupare de mamă față de nuntași.

Sesizând că familia mirilor nu mai au vin și riscă o situație jenantă față de oaspeți, a intervenit imediat.

Singurele sale cuvinte pe care le-a adresat Fiului ei au fost acestea: „Nu mai au vin”.

Ele nu pare deloc a fi o rugăminte. Aceasta arată că Maica Domnului nici măcar nu trebuie să „se roage” de Fiul ei ca să ajute pe cineva. Este destul să spună numai câteva cuvinte.

Mântuitorul nu a răspuns pozitiv la vorbele ei. În primul rând, s-a arătat indiferent, zicând: „Ce ne privește pe Mine și pe tine, femeie?”

În al doilea rând, a spus că încă nu îi sosise ceasul să facă minuni.

Fecioara Maria nu s-a resemnat la răspunsul Fiului ei, ci probabil a continuat să se roage în taină, spune Patriarhul Daniel.

„Maica Domnului nu a mai justificat nimic, ci a continuat rugăciunea în tăcere”.

Cuvintele ei ulterioare arată marea ei trecere la Dumnezeu și totodată înaintea ei vedere:

Deși Mântuitorul nu dăduse nici un semn că va asculta cererea ei și va face ceva pentru a-i ajuta pe nuntați, ea le-a spus slujitorilor dinainte:

„Să faceți tot ce vă va spune”.

Neputând refuza cererea Maicii Sale, Hristos Domnul a săvârșit minunea. Este prima minune pe care o face, în ciuda tuturor argumentelor împotrivă.

Chiar dacă nu sosise încă momentul să facă minuni (fiind sub ascultare de Tatăl ceresc), nu a putut trece cu vederea rugămintea mamei Sale.

„Prin aceasta vedem că Maica Domnului nu poate fi refuzată în rugăciunile ei către Mântuitorul Iisus Hristos”.

Este dovada cea mai limpede a puterii sale de mijlocire și izbăvire a creștinilor din nevoi.

Citește șiNu este om pentru care Maica Domnului să nu fi vărsat vreo lacrimă

Faptul că a dorit să ajute noua familie întemeiată din Cana, arată grija ei de mamă.

„Ea cunoaște nevoile familiei, celor săraci, bolile și suferințele celor bolnavi. Este mamă ocrotitoare pentru copii, pentru tineri, deoarece a crescut pe Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind copil și apoi tânăr.

Este ocrotitoare pentru tinerii și tinerele care trăiesc în feciorie în mănăstiri, pentru familiile nou întemeiate, părinți, săraci, văduve, orfani, pentru toți este rugătoare nebiruită și neîncetată”.

Toate aceste „categorii” de creștini, pe care Maica Domnului îi sprijină și îi ajută, sunt evidențiate în această pericopă evanghelică.

Vedem așadar că orice spune sau cere Maica Domnului, Fiul ei împlinește.

Cât de mult înseamnă acest lucru pentru creștini!

Citește șiMaica Domnului este tot timpul cu noi – și în necazuri și în bucurii, când ne naștem și când murim – Părintele Chiril Pavlov

Maica Domnului este rugătoare nebiruită și are stăpânire nebiruită.

„Ce înseamnă această expresie „rugătoare nebiruită”? Înseamnă rugătoare nerefuzată”.

Să alergăm, așadar, la ocrotirea ei neîncetat! Să îi cerem permanent ajutorul! Să o cinstim ca pe cea mai mare persoană după Sfânta Treime din cer.

Sursă articol: Partriarhul Daniel, Maica Domnului, rugătoare nebiruită, Basilica.ro: https://basilica.ro/maica-domnului-rugatoare-nebiruita/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.