Cum arăta și cum era Maica Domnului în realitate

Despre Maica Domnului se știu foarte puțin lucruri. Sfânta Scriptură nu oferă multe informații în acest sens.

Imaginea pe care o avem despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea din icoane.

Icoana Maicii Domnului ierusalimitisa

Icoana Maicii Domnului ierusalimitisa: Ortodoxia.me

În reprezentările iconografice, ea apare fie cu o înfățișare sobră, fie tristă, fie blândă.

Veșmintele sale lungi nu arată să se vadă nici măcar culoarea părului ei.

Sfânta Tradiție spune însă că Maica Domnului avea părul blond și ochii albaștri. Aceste detalii reies și din mărturisirea sfinților cărora ea li s-a arătat în chip minunat.

Dacă vrem să știm cum arăta Maica Domnului în realitate, putem lua drept model icoana „Ierusalimitisa”. Alte dezvăluiri ne îndrumă spre icoana „Paramythia”.

Maica Domnului este înaltă, cu degetele lungi, iar hainele sale seamănă cu hainele pe care le poartă călugărițele.

De altfel, se spune că ea este prima monahie, iar Fiul ei, primul monah.

Maica Domnului inspiră foarte multă decență, curăție și respect. Însă în pofida staturii ei înalte, care întrece chiar și puterile îngerești, nu este de neabordat.

Dimpotrivă, oricine dorește să-i ceară ceva poate face aceasta cu ușurință.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu avea o autoritate foarte mare încă din timpul vieții sale pământești. Acest lucru reiese din episodul petrecut la nunta din Cana Galileii, când slujitorii au mers la ea să ceară ajutor în necazul lor.

Citește și – Cum arăta Maica Domnului – portretul fizic și sufletesc

Sfântul Dionisie Areopagitul a vizita-o pe Maica Domnului pe când ea petrecea în casa Sfântului Ioan Evanghelistul din Ghetsimani.

El o descrie astfel:

„Înaltă, peste mijlocie, foarte sveltă, cu mâini și picioare delicate și frumoase, culoarea pielii ca aurul, ochii ca măslina coaptă, ovalul feței desăvârșit; se purta în culorile fecioarelor: roșu și vânăt”.

Sfântul Dionisie mărturisește câteva lucruri și despre purtarea ei dumnezeiască:

„Era foarte tăcută și activă. Tot ce făcea era desăvârșit; se mișca cu o grație firească pe care anevoie o au chiar împărătesele născute în purpură.

Cât am stat în casa ei nu a mâncat cu noi, ci numai seara se retrăgea cu femeile ei pentru a sta la masă. Toată înfățișarea și purtarea ei erau atât de dumnezeiești, încât dacă n-aș fi știut că nu-i ea Dumnezeu, m-aș fi închinat în fața ei ca lui Dumnezeu”.

Sfântul Dionisie a rămas profund marcat de frumusețea Maicii Domnului și de dulceața pe care ea o răspândea:

„Pentru că am văzut cu ochii pe cea cu chip dumnezeiesc și mai sfântă decât toate duhurile cerești; pe Maica lui Iisus Hristos, Domnul nostru, pe care mi-a dăruit-o mie a o vedea darul lui Dumnezeu […].

Nu numai m-a strălucit din afară, dar și înlăuntru mai mult m-a luminat și m-a umplut de atâtea preaminunate și felurite aromate cu bună mirosire, încât nici trupul meu cel neputincios, nici duhul n-a putut suferi unele ca acele semne atât de mari și începuturi ale fericirii și slavei celei veșnice”.

Frumusețea Maicii Domnului și a Fiului ei nu pot fi descrise în cuvinte. Despre acest lucru nu poate grăi limba omenească.

Ei erau de o frumusețe dumnezeiască, „care nu este din lumea aceasta” și care nu poate fi redată prin instrumentele lumii acesteia.

Acest lucru o demonstrează și întâmplarea petrecută cu icoana Prodromița, care s-a pictat prin lucrare dumnezeiască.

Pictorul era iscusit și lucra numai cu post și rugăciune. Cu toate acestea, nu izbutea să zugrăvească chipul Pruncului Iisus și al Maicii Sale.

După o noapte de mare tulburare și deznădejde, pictorul a descoperit icoana pictată în chip miraculos.

Iar despre chipurile Mântuitorului și al Maicii Sale, acela a mărturisit că erau „drese desăvârșit”. Erau perfecte, luminoase și pline de har.

„Văzând această minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune”.

Icoana Maicii Domnului Prodromița este una din puținele icoane nefăcute de mână omenească din lume.

Sfinții Părinți spun că atunci când Mântuitorul a fost bătut și batjocorit în sinedriu, au pus o haină peste El, tocmai ca să nu Îi vadă chipul.

Pentru că de ar fi privit cineva chipul Său dumnezeiesc nu ar fi îndrăznit să Îl lovească sau să îl scuipe.

Citește și – Cele mai frumoase icoane cu Maica Domnului

Surse articol:

1. The Ascetic Experience, Cum a arătat Maica Domnului în realitate: https://ro.asceticexperience.com/2019/08/14/cum-a-aratat-maica-domnului-in-realitate-fotoreportaj-de-la-mormantul-ei-ierusalim/
2. Aurelian Iftimiu, Istoria Icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Sfântul Munte Athos, Basilica.ro: https://basilica.ro/istoria-icoanei-maicii-domnului-prodromita-de-la-sfantul-munte-athos/
3. Ortodox, Sfântul Dionisie Areopagitul, Portret al Maicii Domnului: http://cristortodox.blogspot.com/2019/01/sfantul-dionisie-areopagitul-portret-al.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.