Cele Mai Frumoase Icoane cu Maica Domnului: Denumiri şi Simboluri

Cele mai frumoase icoane din lume sunt fără îndoială cele care o redau pe Maica Domnului, în diferite culori, veşminte şi expresii. Toate icoanele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu sunt pline de har şi de simboluri profunde, legate de firea ei ocrotitoare asupra neamului omenesc.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Maica Domnului este, în teologia dogmatică, fiinţa care a pus bazele îndumnezeirii omului, născând pe Însuşi Fiul lui Dumnezeu. Datorită Macii Domnului, Dumnezeu şi-a putut pune în aplicare planul de mântuire a omului căzut, luând trup din sângiuirile Fecioarei, făcându-se om întocmai ca noi. Maica Domnului a născut pe Hristos în timp, din mamă fără de tată, el fiind deja născut mai înainte de veci din Tată fără de mamă.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Icoanele o arată pe Maica Domnului cu chipul blând, uneori de o duioşenie exagerată, întocmai ca o mamă iubitoare, veşnic îngrijorată pentru lume. Deşi ea apare mereu smerită şi îndurerată, chipul ei nu este niciodată lipsit de frumuseţe şi tărie duhovnicească, virtuţi pe care Maica Domnului le avea dinainte să nască pe Mântuitorul Hristos, ea fiind din copilărie curată, înţeleaptă şi cu multă frică de Dumnezeu.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Mulţi părinţi ai bisericii recomandă femeilor de azi să o ia exemplu pe Maica Domnului în tot ceea ce fac. Aşa cum apare în icoane, pe Maica Domnului n-o vedem niciodată cu capul descoperit, sau îmbrăcată prea sumar, ci mereu purtând o năframă şi veşminte lungi.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Frumuseţea ei străluceşte din simplitatea inimii ei şi cuminţeniei pe care ni le transmite din tăcerea ei profundă. Aşa cum aflăm din Evanghelie, Maica Domnului nu vorbea mult, nu ieşea în evidenţă cu nimic exterior. Păstra cu sfinţenie  în inima ei cuvintele pe care le auzea despre ea şi Fiul ei şi se gândea la ele. Relaţia ei cu Dumnezeu era mereu ascunsă, intimă şi sinceră.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Năframa de pe capul Maicii Domnului este de obicei roşie, culoare care simbolizează suferinţa – sabia care a străbătut prin sufletul ei la răstignirea lui Iisus. Năframa roşie mai semnifică însă şi dumnezeire sau sfinţenie. Veşmintele albastre ne vorbesc despre umanitatea ei, dincolo de sfinţenia ei absolută şi inegalabilă. Uneori, Maica Domnului este pictată cu haine de culoare verde, care semnifică virginitatea şi maternitatea.

Cele Mai Frumoase Icoane cu Maicia Domnului: Denumiri şi Simboluri

Aureola sau auriul din jurul capului nu este altceva decât lumina sau energia harică, nevăzută a lui Dumnezeu, pe care îngerii şi toţi sfinţii locuitori ai Împărăţiei de sus o au. Maica Domnului apare uneori pictată cu stele pe umeri sau pe frunte. Stelele sunt simbolul Sfintei Treimi, dar şi al fecioriei.

maica-domnului-oranta-st-petersburg-1

Icoanele Maicii Domnului au de regulă câte un nume, reprezentând darurile pe care ea le-a primit de la Dumnezeu, daruri făcătoare de minuni, care se adresează nouă. Icoanele greceşti şi ruseşti ale Maicii Domnului poartă de regulă o denumire simbolică: Portăriţa, Călăuzitoare, Dulcea-sărutare, Tânguirea, Umilenia, Milostiva, Mijlocitoarea, Rugătoarea, Mila Afectuoasă, Bucuria Bucuriilor sau Ochiul Neadormit.

Schiţă Icoana Maicii Domnului de Arsenie Boca

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.