De ce de 2.000 de ani nici o femeie nu a călcat în Muntele Athos? Minunea Maicii Domnului

Muntele Athos este supranumit „Grădina Maicii Domnului”. Această denumire i-a fost atribuită nu doar pentru că sună bine, ci se bazează pe arătările minunate ale Maicii Domnului.

Tot printr-o întâmplare minunată a fost luată și decizia de a păstra acest loc ferit de ispitele care ar putea venit din partea femeilor. 

De ce de 2.000 de ani nici o femeie nu a calcat in Muntele Athos - minunea Maicii Domnului

De ce de 2.000 de ani nici o femeie nu a calcat in Muntele Athos – minunea Maicii Domnului

De ce nu li se permite femeilor accesul în Sfântul Munte? 

Părintele Pimen Vlad spune că mănăstirile din Sfântul Munte au o vechime de două mii de ani. În ciuda tututor cotropitorilor care au încercat să prădeze mănăstirile și bisericile, locul nu a fost niciodată pustiit.

Viața monahală nu ar fi putut dăinui atât de mult timp acolo dacă Maica Domnului nu i-ar fi apărat pe călugări.

Această ocrotire are loc atâta timp cât monahii păzesc regula impusă de Maica Domnului, anume să nu permită accesul femeilor acolo.

Aceasta a fost hotărârea Maicii Domnului, arătată printr-o minune care s-a petrecut pe vremea Împăratului Teodosie.

Pe când fiul său, în vârstă de vrei nouă ani călătorea pe mare dinspre Constantinopol spre Roma, s-a iscat o furtună mare.

Băiatul a ieșit pe punte să privească furtuna. În momentul acela un val mare s-a revărsat peste corabie și l-a luat, aruncându-l în apă.

După ce s-a potolit furtuna, corăbierii au observat că băiatul lipsește și s-au înfricoșat. Au tras corabia la mal și l-au găsit pe fiul împăratului dormind sub o tufă. Era viu și sănătos. Mult mirându-se de această minunată „teleportare”, l-au întrebat ce s-a întâmplat.

Băiatul le-a povestit că atunci când s-a cufundat în mare, o femeie cu un prunc în brațe l-a ridicat și l-a dus la mal. L-a așezat într-un loc sigur și i-a spus să stea acolo până vor veni corăbierii să-l ia.

Corăbierii au înțeles că aceea fusese o minune a Maicii Domnul. Ajungând la împărat și relatându-i minunata salvare a fiului său, acesta a hotărât să zidească o mănăstire în locul în care Maica Domnului l-a așezat pe băiat.

Așa a luat ființă Mănăstirea Vatopedu. În limba greacă, „Vatopedi” înseamnă „copilul de sub rug (tufă)”.

A fost hotărârea Maicii Domnului 

Fiind gata zidită mănăstirea făgăduită Maicii Domnului și frumos împodobită, fiica împăratului a vrut și ea să meargă să o vadă și să se închine.

În clipa în care fata a intrat în biserică, chipul Maicii Domnului dintr-una din icoanele care se găsește și astăzi acolo (în stânga bisericii), a devenit ca și viu. Din icoană s-a auzit un glas grăind către dânsa:

Stai și oprește-te! Mănăstirea are Împărăteasă și Sfântul Munte are Împărăteasă. De azi înainte să nu mai intre femeie în Sfântul Munte”.

De atunci și până azi, călugării au respectat porunca Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Muntele Athos se află sub ocrotirea Maicii Domnului 

Au mai fost și alte minuni care au adeverit și au întărit această regulă. Cu cât mai aproape sunt femeile de așezările călugărilor, cu atât mai mari sunt ispitele.

Pentru a păstra liniștea Sfântului Munte mai mult și curăția lui, Maica Domnului și-a dorit lucrul acesta”.

Niciun bărbat nu este imun la tentații și atracție față de partea femeiască, fie el și călugăr.

Nu femeia în sine e rea, dar pentru că este slăbiciune omenească, Maica Domnului a îngăduit să nu existe acolo și călugării să poată lupta mai ușor”.

Cu alte cuvinte, Maica Domnului a pus această barieră ca o îngrădire, ca o protecție pentru călugări, care nu au familie, ci au votul castității și fecioriei.

Muntele Athos este ca „o țară monahală”, strict pentru călugări, spune Părintele Pimen.

Există o proorocie care spune: În momentul în care vor intra femei în Sfântul Munte, călugării să plece. Se va lua harul Maicii Domnului de deasupra Sfântului Munte”.

Citește și: Sfaturi duhovnicesti din Muntele Athos pentru probleme cu care ne confruntăm zi de zi

Sursă articol: TRINITAS TV, Părintele Pimen Vlad – Accesul femeilor în Sfântul Munte Athos: https://www.youtube.com/watch?v=1L29DSxWFlo&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.