Nu este om pentru care Maica Domnului să nu fi vărsat vreo lacrimă

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu nu apare niciodată singură, nici în icoane, nici în rugăciuni, ci permanent este în „compania” Fiului ei.

Maica Domnului nu este niciodată „cinstită numai pentru sine, fără referire explicită la Fiul ei cel dumnezeiesc”, spune Părintele Placide Deseille.

Maica Domnului rugaciune

 

„Maica Domnului își manifestă în mod concret maternitatea prin rugăciunile ei, prin mijlocirea ei permanentă pentru fiii săi, astfel încât tot harul divin trece prin mâinile sale”.

Această alipire a ei veșnică de Mântuitorul Hristos ne dă nouă multă nădejde în rugăciunile ei. De ea nici noi nu trebuie să ne despărțim nici o clipă, dacă vrem să avem parte de mijlocirea ei cea caldă și grabnică.

Inima ei de iubitoare de oameni s-a arătat la nunta din Cana Galileii, acolo unde Hristos Domnul a săvârșit prima minune, la rugămintea maicii Sale. Ea nu L-a rugat insistent, ci numai L-a „atenționat” pe Fiul ei că nuntașii se aflau întru-un impas, nemaiavând vin să servească invitații.

Mântuitorul nu a putut să o refuze, pentru că simțea dragostea ei fierbinte pentru norod. A împlinit cererea ei, deși nu îi venise încă „ceasul” să săvârșească minuni, pentru vrednicia ei.

Știm că Dumnezeu ascultă și împlinește cererile celor care fac voia Lui și duc o viață neprihănită. Or Maica Domnului este cea mai curată dintre făpturi. Pe ea a ales-o Dumnezeu din toate neamurile și a învrednicit-o să poartă în preacurat pântecele ei pe Însuși Fiul Său.

De aceea Maica Domnului este singura persoană pe care Biserica o numește în rugăciuni ca fiind „Preasfântă”. Această cinstire o așează mai presus decât toate puterile cerești, decât heruvimii și serafimii care stau alături de tronul lui Dumnezeu și Îl slăvesc neîncetat și decât toți sfinții.

Nu există nici un canon de rugăciune, nici un acatist sau paraclis al vreunui praznic sau sfânt care să nu aibă fragmente dedicate special Maicii Domnului. Știm că mențiunea „Și acum…” este a Născătoarei, adică troparul respectiv este o rugăciune către Maica Domnului.

Rugăciune către Maica Domnului

Aceste tropare de rugăciune către Maica Domnului se găsesc în „Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, ajutătorul celor aflați în căutarea unui serviciu sau a unei locuințe”.

Bunătatea ta cea nemăsurată a izbăvit nenumărate suflete din căile păcatului și ale morții, Preacurată Fecioară, căci inima ta de Maică nu a răbdat să ne vadă batjocoriți de vrăjmașul cel întunecat al firii omenești.

Nu înceta să păzești viețile noastre și să sporești buna așezare a Bisericii dreptmăritoare, ca sub ocrotirea ta, hrănindu-ne cu Trupul și Sângele Fiului tău, să dobândim înnoire a vieții și curată nădejde.

Nu este om pentru care să nu fi vărsat vreo lacrimă, mult-milostivă Maică a lui Dumnezeu, ci pe toți ne-ai înfășat cu dragostea ta, încă de când am fost zămisliți în pântecele maicii noastre.

Ridică-ne, ajută-ne, întărește-ne și ne luminează, ca să purcedem pe calea Evangheliei Fiului tău, ca astfel, împuternicindu-ne prin lucrarea poruncilor, să gustăm din roadele Împărăției, care a fost tăinuită de Dumnezeu înlăuntrul nostru”.

Citește și Rugăciune către Sfântul Efrem cel Nou pentru găsirea unei locuințe

Surse bibliografice:

1. Doxologia, Părintele Placide Deseille, Credința în Cel nevăzut, Editura Doxologia, 2013, p.162-165: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/nascatoare-de-dumnezeu / https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/nascatoare-de-dumnezeu
2. Sfântul Efrem cel Nou, Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, ajutătorul celor aflați în căutarea unui serviciu sau a unei locuințe

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.