Bogat nu este cel care adună mult, ci cel care dăruiește mult – Sfântul Vasile cel Mare

Există mai multe tipuri de bogății la care oamenii acced.

Unii vor să aibă mulți bani. Alții vor multe case. Alții vor să fie deasupra tuturor și să stăpânească pe alții.

Despre bogatie

Despre bogatie

Un creștin adevărat însă, nu caută nimic din toate acestea.

Mântuitorul spune că după astfel de lucruri umblă „neamurile”, adică păgânii.

„Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele” (Matei 6, 31-32).

Prin aceste cuvinte, Mântuitorul arată că doar cei necredincioși se îngrijorează și se luptă să adune pentru ei înșiși cele de trebuință.

Citește și – Nu multa bogăție, nu banii mulți, nu multa hrană și celelalte câte le adună omul poate să liniștească inima lui – Părintele Cleopa

Pentru că cei credincioși se îngrijesc nu atât de mult de dăinuirea trupului, în această lume, ci mai mult de mântuirea sufletului

„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33).

Iată deci, că pe primul loc trebuie să fie slujirea lui Dumnezeu, împlinirea poruncilor și dobândirea vieții celei veșnice.

„Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl” (Ioan 6, 27).

Mântuitorul arată efemeritatea bogățiilor acestei lumi, zicându-le celor care vor să Îl urmeze:

„Vindeți averile voastre și dați milostenie; făceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară neîmpuținată în ceruri, unde fur nu se apropie, nici molie nu o strică. Căci unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră” (Luca 12, 33-34).

Bogăția de ar curge, nu trebuie să ne lipim inima de ea, spune Psalmistul.

Chipul acestei lumi trece, la fel și lucrurile care par mărețe și valoroase aici pe pământ.

La Dumnezeu nu ne prezentăm cu desaga de bani, ci cu traista faptelor bune. Cu belșugul milosteniilor făcute, care se convertesc acolo în lumină.

Căci Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare, sau băutură sau altceva din bunătățile acestei lumi. Ci este pace, dragoste și bucurie în Duhul Sfânt.

Acestea sunt răsplătirile pe care Dumnezeu le-a pregătit celor care lucrează pentru viața veșnică și nu pentru cea trecătoare.

„Cine nu adună cu Mine risipește”, zice Domnul (Matei 12, 30).

În zadar ne îmbogățim în bunuri materiale, dacă nu ne îmbogățim în virtuți.

„Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori sieși și nu se îmbogățește în Dumnezeu” (Luca 12, 16-21).

Citește și – „Nu vă doresc nici bogăție, nici succes, nici măcar sănătate, ci numai pace sufletească. Dacă veți avea pace, veți fi fericiți” – Cuviosul Alexie

Sursă articol: Pildele Cărților Sfinte, A aduna: http://pildele-cartilor-sfinte.com/citate/a-aduna

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.