Tot ce ai reușit să aduni în această viață – Piotr Mamonov

„Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ!”, spune Dreptul Iov (Cartea lui Iov 1, 21).

Și dacă nu venim cu nimic în această lume și nu luăm nimic cu noi când plecăm din ea, cele pe care le-am adunat, ale cui vor fi?

Piotr Mamonov

Piotr Mamonov: popkult.org

Omul de obicei adună lucruri pământești, neștiind că nimic din cele care ne trebuie aici nu ne folosesc dincolo.

Poate să ne pună lumea în sicriu bogățiile și averile noastre pământești. Acestea nu ne vor folosi la nimic pe lumea cealaltă.

Acolo va merge doar sufletul și desaga de fapte bune și rele. Iată ce ne spune Mântuitorul despre lucrarea noastră pe pământ:

„Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură. Ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură.

Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 19-21).

Putem lesne vedea cât de mult ne poate amăgi și ispiti iubirea de bani și avuții. Inima se lipește repede de aceste lucruri și devine pătimașă.

De aceea Proorocul David ne îndeamnă: „Bogăția de ar curge, nu vă lipiți inima de ea” (Ps. 61, 10).

De ce? Pentru că „rădăcina tuturor răutăților este iubirea de argint” (I Timotei 6, 10).

Sfântul Maxim Grecul spune că din pricina iubiri de avuție „mulți au ajuns la o lipsă de omenie nemăsurată și la o asemenea cruzime, încât nu numai că nu s-au oprit de la răpirea nedreaptă a averilor altora, dar chiar și pe proprietarii averilor i-au lipsit de această viață prin cele mai grele chinuri”.

Alții s-au lepădat chiar și de credință, numai să nu-și piardă bogățiile.

Așadar, trebuie să fim cu multă luare aminte la felul în care ne trăim viața.

Citește și – Nu multa bogăție, nu banii mulți, nu multa hrană și celelalte câte le adună omul poate să liniștească inima lui – Părintele Cleopa

Piotr Mamonov, actorul principal din filmul rusesc „Ostrov” a avut această revelație că viața trece pe lângă noi, iar noi trăim mecanic. Cu toții putem pica în capcana de a trăi fără să conștientizăm adevărata noastră menire pe acest pământ.

„Este foarte ușor să-ți trăiești viața fără s-o observi: te-ai ridicat din pat la opt, ai băut un ceai, ai făcut ceva… Așa și a trecut ziua. După ea – o săptămână, o lună… Op-pa! Și iată că ești în sicriu.”

Cu toții simțim astăzi că timpul s-a scurtat. Acum e luni, acum e vineri, și așa trec săptămânile. Iar noi am devenit niște roboți. Mergem la serviciu, ne întoarcem acasă, mâncăm, ne culcăm și o luăm de la capăt.

Trăim ca și cum am fi veșnici pe acest pământ, fără să ne pregătim câtuși de puțin pentru viața veșnică.

„Cred că țineți minte scena din filmul „Ostrov” unde mă culcam în sicriu… A trebuit să filmăm de mai multe ori. Cu greu a fost filmată această scenă. Să stai întins în sicriu este greu chiar și dacă sunt doar filmări. Patru pereți, tu între ei și mai mult nu este nimic și nici nu va fi. Totul ce ai reușit să aduni în această viață e cu tine”.

Adică tot ce ai devenit, tot ce ești în clipa morții merge cu tine dincolo. Contează cât de multe virtuți ai dobândit, cât de mult ți-ai curățat sufletul de patimi și vicii, cât de mult ai iubit, ce ai lăsat în sufletul celorlalți.

Citește și – Tot ceea ce avem, tot ceea ce suntem, este dragoste

Cu noi dincolo nu merge decât sufletul nostru plin sau sărac de virtuți. Desaga noastră cu fapte bune este singurul bun de care avem nevoie acolo.

Toate faptele bune pe care le-am săvârșit în această viață se vor transforma acolo în lumină.

Câtă vreme mai este lumina zilei cu noi, să nu ne irosim zilele în zadar sau în păcate. Să punem ordine în viața noastră și început bun. Să dăm prioritate sufletului și să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, cum zice Mântuitorul, iar celelalte ni se vor adăuga nouă.

Citește și – Poți să bei agheasmă de dimineața până seara, nimic nu se va întâmpla dacă nu-ți schimbi inima – Pyotr Mamonov

Surse articol:

1. Altarul Credinței, Este foarte ușor să-ți trăiești viața fără s-o observi: https://altarulcredintei.md/este-foarte-usor-sa-ti-traiesti-viata-fara-s-o-observi/
2. Sfântul Maxim Grecul, Bogăţia de ar curge, nu vă lipiţi inima, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/bogatia-de-ar-curge-nu-va-lipiti-inima

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.