Tot ceea ce avem, tot ceea ce suntem, este DRAGOSTE

Adevărata bogăție, pentru care trebuie să se lupte omul mai mult ca s-o înmulțească și să o păstreze, este dragostea. Dragostea de Dumnezeu și de aproapele.

Spunea un Părinte că „eu”, cu toate dorințele și nevoile mele, trebuie să mă situez abia pe locul trei. Pe primul loc în viața mea trebuie să fie Dumnezeu, pe al doilea loc trebuie să fie aproapele meu, iar pe al treilea loc să fiu eu.

Tot ce suntem este dragoste

 

Aceasta înseamnă porunca „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot cugetul tău, din toată vârtutea ta”, „și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

Averea pentru care mulți ne zbatem să o dobândim ne scapă lesne printre degete, atunci când credem că o ținem strâns în mână. Ea ne poate fi pricină de poticnire în calea noastră spre mântuire dacă nu o împărțim cu cei lipsiți.

Tot ce acumulăm pentru noi înșine se va pierde. În schimb, tot ce facem pentru ceilalți, fiindcă este făcut din dragoste, se înveșnicește. Se adaugă în „contul” nostru din cer.

Dragostea, spune foarte frumos Părintele Hrisostom de la Putna „este singura avere care ne este încredințată spre folosul celorlalți.

Numai atunci când o dăruiești, când o împarți, poate deveni urcuș spre desăvârșire, poate rămâne în tine. Dar a ta nu va fi, ci a celorlalți prin tine”.

Pentru această avere trebuie să ne silim mai mult în viața noastră. În dragoste trebuie să ne înavuțim, și nu în bunuri materiale perisabile.

Vine o vreme când privim cu regret în urma noastră și descoperim cu tristețe că toată viața am alergat după cele efemere, și nu avem nimic adunat în suflet.

Ne ostenim să dobândim cele trecătoare, și vine ziua în care trebuie să părăsim această lume și să mergem acolo de unde sufletul nostru și-a luat ființă. Să nu-l înfățișăm gol, murdar și sărac înaintea lui Hristos.

Să ne străduim, atâta timp cât mai este lumina cu noi, să-l îmbogățim cu fapte bune, să-l curățăm cu lacrimile pocăinței, să-l spălăm prin spovedanie, să-l înfrumusețăm cu virtuțile: dragostea, bunătate, blândețea, smerenia, îndelunga-răbdare, credința, nădejdea.

_______________________________

Sursă: Predica Părintelui Hrisostom de la Putna (2009): http://www.cuvantul-ortodox.ro/predici-audio-dregatorul-bogat-parintele-gheorghe-holbea-hrisostom-putna-ciprian-negreanu-cluj-mitropolitul-bartolomeu-anania/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.