Ascultarea față de Dumnezeu ne face asemenea îngerilor

Ascultarea desăvârșită a îngerilor față de Dumnezeu este un lucru plin de duioșie și mirare.

Această supunere deplină este un semn al dragostei și devotamentului pe care le au față de Ziditorul tuturor.

Ascultarea fata de Dumnezeu ne face asemenea ingerilor

Ascultarea fata de Dumnezeu ne face asemenea ingerilor

Sunt exact virtuțile care ne lipsesc nouă oamenilor. Îngerii, care sunt făpturi cerești atât de minunate, se supun cu toată voința Creatorului lor, iar noi ne împotrivim, cârtim și ne arătăm neascultători.

Îngerii slujesc Domnului cu frică și cutremur, iar noi suntem nepăsători și nu vrem să împlinim cele câteva porunci pe care ni le-a dat Dumnezeu.

Citește și – Dumnezeu stă tăinuit cu smerenie în spatele lucrărilor Sale, iar omul se MÂNDREȘTE prostește – Sfântul Nicolae Velimirovici

Să nu credem că îngerii fac ascultare în chip firesc. Și ei sunt înzestrați cu liberul arbitru.

Lucifer, cel mai strălucitor înger a căzut din cer pentru că a nesocotit atotputernicia lui Dumnezeu și nu a vrut să se supună Lui. Pentru că a vrut să se așeze mai sus de tronul lui Dumnezeu, a fost aruncat din cer și din cel mai frumos înger a devenit cel mai întunecat și rău diavol.

Neascultarea față de Dumnezeu provine din mândrie. Diavolul ne ispitește pe toți cu această patimă cumplită, ca să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu și să pierdem mântuirea.

Arhanghelul Mihail a privit la prăbușirea lui Lucifer și a strigat cu glas mare către ceilalți îngeri: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”

De aceea el este numit îngerul „legii dumnezeiești”, care face voia lui Dumnezeu cu frică și dragoste.

La fel și Arhanghelul Gavriil a arătat supunere atunci când a fost trimis de Dumnezeu să bine-vestească Fecioarei Maria întruparea și nașterea din ea a Fiului lui Dumnezeu.

Când Fecioara Maria l-a întrebat cum se poate întâmpla acest lucru de vreme ce nu știe de bărbat, Arhanghelul a arătat o supunere vrednică de mirare și o slujire plină de iubire, explicându-i cum se vor împlini cuvintele sale.

În același ton de ascultare și supunere, Fecioara Maria și-a dat acordul.

Citește și – „Pe cât puteți, să trăiți în smerenie. Să vă gândiți că nu avem nimic al nostru, ci pe toate ni le-a dat Dumnezeu” – Părintele Paisie Aghioritul

Este lucru înfricoșător faptul că Dumnezeu a devenit om prin voința de a fi ascultător desăvârșit.

Toată viața Mântuitorului pe pământ este o pildă de supunere față de Părintele ceresc. El a făcut ascultare până la moarte, și aceasta ca să ne mântuiască pe noi.

Noi nu avem cum să răspundem altfel la această mare iubire a Domnului decât prin supunerea noastră față de voia Lui.

Cel care împlinește poruncile Mele, zice Domnul, acela mă iubește.

Pentru a-L avea pe Dumnezeu în noi, pentru a deveni purtători de Dumnezeu, trebuie să arătăm și noi aceeași dispoziție de supunere și ascultare ca sfinții îngeri și ca Fecioara Maria.

Citește și – Rugăciune către Maica Domnului pentru dobândirea smereniei

Surse articol:

1. Ascetic Experience, The disposition of obedience: How to become a deacon: https://asceticexperience.com/2019/04/the-disposition-of-obedience-how-to-become-a-deacon-photo-journal-from-the-feast-of-the-annunciation/
2. Moldova Creștină, „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!” Predică la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: https://ortodox.md/sa-stam-bine-sa-stam-cu-frica-sa-luam-aminte-predica-la-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.