Întâmpină-l pe celălalt cu bucurie și îl vei câștiga – Pavel Gumerov

Sfântul Serafim de Sarov ajunsese la o înălțime duhovnicească atât de mare încât îi întâmpina pe toți cu cuvintele „Bucuria mea!”

Cine mai are această bucurie la vederea celuilalt? Cu toții suntem preocupați peste cap de propria persoană, și cu greu mai putem fi atenți la semenii noștri.

Veselie

Veselie

Când bărbatul vine acasă, femeia trebuie să afișeze o stare de pace, de liniște și de veselie. Nicidecum cu o atitudine de ceartă, de supărare sau de amărăciune.

Părintele Pavel Gumerov spune în una din cărțile sale că bărbații nu se simt în largul lor în preajma unei femei isterice, melancolice sau deprimate.

Citește și – Ovidiu Bojor – sfaturi despre dragoste și o căsnicie reușită

Este foarte important ca femeile să știe că în căsnicie ele au rolul de a-și îmbărbăta soțul, de a-i oferi sprijin și susținere morală.

„Chemarea femeii este aceea de a-l inspira pe bărbat la fapte mari, de al susține, de a-i insufla optimism și perseverență”.

Iar acest lucru nu folositor nu numai pentru el, ci și pentru ea. Soția veselă și bine-dispusă are numai de câștigat, deoarece datorită atitudinii ei pozitive, soțul va prelua în mod inevitabil aceeași stare bună de spirit.

„A trăi alături de un om depresiv, posomorât, supus unor continue căderi sufletești, este o cruce grea”.

Depresia și tristețea sunt molipsitoare. În aceeași măsură și optimismul se poate transmite ușor de la o persoană la alta. Și când este câștigul mai mare decât atunci când soția este optimistă și își încurajează soțul?

„Dacă soției nu-i place ceva din comportamentul soțului, ea poate obține prin stimulare și printr-o bună dispoziție cu mult mai mult decât prin scandaluri”.

Cu alte cuvinte, dacă soția este nemulțumită de comportamentul bărbatului ei, să nu arate acest lucru. Ci să se poarte frumos, cu o atitudine calmă, și prin blândețea ei îl va câștiga.

Certurile nu rezolvă nimic, ci dimpotrivă, dezbină și mai mult și provoacă răni care nu se vindecă ușor.

„Atunci când bărbatul e iritat, deprimat și spune că în jur totul merge rău, este cea mai proastă idee să te așezi lângă el și să începi să-l întărâți: „Da, într-adevăr totul este groaznic, ai absolută dreptate!”

O astfel de abordare nu îl va ajuta cu nimic. Dimpotrivă. Suntem datori, fiecare la rândul nostru, să le transmitem celorlalți nădejde și nicidecum să îi aducem într-o stare pesimistă.

Să nu îi încărcăm cu problemele noastre, ci să încercăm să le transmitem doar mesaje pozitive, care construiesc și nu dărâmă.

„Când soțul vine de la muncă obosit și începe să se supere, să bombăne, soția nu trebuie să înceapă să se justifice, să discute în contradictoriu, ori să cadă ea însăși în deprimare, ci să-l susțină printr-o dispoziție bună, binevoitoare, să-i insufle încredere: asta va da o mare încărcătură pozitivă”.

Par niște sfaturi greu de pus în practică, însă este foarte simplu. Trebuie doar ca femeia să renunțe la orgoliu și să se poarte cu blândețe.

Citește și – Soții vor mai curând dreptate în familie decât fericire

Întâlnim acest sfaturi și la Sfântul Teofan Zăvorâtul, care îi spunea unei femei care se confrunta cu probleme în familie să își întâmpine soțul cu veselie.

„Să nu te bosumfli și să nu-l bombăni pe soțul tău, ci să-l întâmpini întotdeauna veselă. Prin bombăneală și posomorâre nu vei face decât să îl enervezi. Mai bine prefă-te că te bucuri de succesele lui vânătorești”.

Aceste sunt mici secrete ale unei căsnicii fericite, ferite de certuri și neînțelegeri.

Uneori, chiar și un divorț poate fi prevenit printr-o atitudine pozitivă.

Citește și – Cum se poate reînnoi dragostea într-o căsnicie

Sursă articol: Doxologia, Întâmpină-ți soțul cu bucurie: https://doxologia.ro/intampina-ti-sotul-cu-bucurie

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.