6 sfaturi despre rugăciune ale Părintelui Sofian Boghiu

Rugăciunea este o componentă esențială a vieții noastre sufletești. Un creștin adevărat este un creștin practicant. Adică un om care săvârșește faptele credinței sale.

Căci fără fapte, credința noastră este moartă. Cea mai importantă lucrare din viața creștinului este rugăciunea.

Parintele Sofian Boghiu despre rugaciune

Parintele Sofian Boghiu despre rugaciune

6 sfaturi despre rugăciune

Nu există viață duhovnicească fără rugăciune, spunea Părintele Sofian Boghiu.

Să facem din rugăciune o obișnuință zilnică

Rugăciunea nu este un gest pe care îl facem în mod formal, doar atunci când intrăm într-o Biserică. Ea trebuie să devină o obișnuință, o practică de zi cu zi.

Fie că stăm, fie că mergem, fie că lucrăm ceva cu mâinile, este bine să ne îndeletnicim cu lucrarea rugăciunii. Putem spune neîncetat în gând rugăciunea lui Iisus – „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!

Citește și – Cum să avem neîncetat rugăciunea în inimă

Să nu înceapă ori să se termine ziua fără rugăciune

Pentru a putea păstra legătura cu Dumnezeu – Izvorul vieții și al tuturor bunătăților, trebuie să ne facem un program de rugăciune.

Oricât de încărcat ar fi programul nostru zilnic, se cuvine să rezervăm câteva minute pentru a ne ruga. Rugăciunile de dimineață și cele de seară durează 20 de minute.

Cei care merg la serviciu de dimineață se pot trezi puțin mai devreme pentru a rosti rugăciunile. Aceasta va fi ca o mică jertfă adusă lui Dumnezeu.

Iar seara, oricât de obosiți am fi, spune Părintele Sofian, trebuie să ne rugăm câtuși de puțin.

Măcar o rugăciune scurtă să zicem, și tot e bine – „Tatăl nostru” sau „Cuvine-se cu adevărat”. Aceste rugăciuni „aduc pacea și binecuvântarea în viața noastră”.

Să dedicăm o parte a timpului nostru doar rugăciunii

Așa cum Dumnezeu ne oferă în dar anii vieții noastre, așa și noi trebuie să Îi oferim măcar un timp din viața noastră.

Iar acest timp să fie un timp al rugăciunii. Astfel Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a adus dintru neființă la ființă și pentru toate binefacerile Sale, știute și neștiute.

Rugăciunea este importantă pentru igiena sufletească

Așa cum avem grijă de trup, să fie curat și îngrijit, tot așa trebuie să ne preocupe starea sufletului. Cum arată el înaintea lui Dumnezeu.

Sufletul nu se vede cu ochiul liber, însă el se dezvăluie prin faptele, gesturile și cuvintele noastre. Trebuie să ne păzim sufletul curat de toată răutatea și păcatul.

El trebuie curățit și spălat regulat prin rugăciune și spovedanie.

Cei care nu se roagă cad deseori în tristețe și deznădejde

Pe lângă efectul său purificator și iluminator asupra sufletului și minții, rugăciunea mai aduce un beneficiu. Ne dăruiește bucurie duhovnicească.

„Un suflet care nu primește rugăciunea zilnică este amenințat de tristețe și de prăbușirea în deznădejde”, spune Părintele Sofian.

Citește și – Rugăciunea alungă tristețea

Roagă-te cu mintea adunată

Atunci când ne rugăm din cărți, este important să acordăm atenție fiecărui cuvânt. Trebuie să înțelegem ceea ce citim. O rugăciune citită în grabă, care nu pătrunde în inimă, nu își atinge scopul.

Mintea trebuie să fie adunată și trează, golită de gânduri și griji.

„Cu gura poți rosti și psalmi și acatiste și canoane […]. Însă, când rostești cu gura, adeseori mintea colindă pe alte coclauri. Și de aceea este bine să fim mai concentrați, să facem un efort; dacă nu reușim dintr-o dată, putem repeta rugăciunea”.

Rugăciunile rostite cu mintea împrăștiată nu schimbă nimic în noi. Rămânem „aceiași oameni ca și mai înainte de a ne ruga”. Or, rugăciunea spusă cu trezvie aduce multă pace, lumină și veselie în suflet.

Citește și – Puterea lui Dumnezeu o primim numai prin rugăciune

Sursă: Altarul Credinței, Pr. Sofian Boghiu: Dacă vrei să te asculte Dumnezeu, să ţii cont de aceste 7 lucruri: https://altarulcredintei.md/pr-sofian-boghiu-daca-vrei-sa-te-asculte-dumnezeu-sa-tii-cont-de-aceste-7-lucruri/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.