Puterea lui Dumnezeu o primim numai prin rugăciune

Părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria spunea că rugăciunea este mama tuturor faptelor bune, deoarece prin ea dobândim toate virtuțile.

Prin rugăciune primim de la Dumnezeu puterea de a săvârși binele, pentru că noi singuri nu putem face nimic, iar firea noastră este aplecată din tinerețe spre cele rele.

Puterea lui Dumnezeu o primim numai prin rugăciune

Dumnezeu este izvorul milelor, al bunătăților și al tuturor posibilităților, iar fără ajutorul Lui nu putem izbuti nimic.

Sfântul Teofan Zăvorâtul spunea că doar Dumnezeu poate birui neputințele noastre. Și acest ajutor al Lui nu o putem primi decât prin rugăciune.

„Ea este izvorul tuturor împlinirilor, oricare ar fi acestea. Tot prin ea cerem și dobândim umblarea în fața Domnului”.

Un suflet fără rugăciune și fără tindere către Dumnezeu este un suflet lipsit de viață, lipsit de dragoste, de pace și de lumină. Cel care se roagă primește în chip tainic povățuire de la Dumnezeu.

Și cum anume trebuie să ne rugăm – ne întrebăm cu toții. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne sfătuiește ca la rugăciune să stăm ca și cum am sta înaintea lui Dumnzeu.

Conștientizarea prezenței lui Dumnezeu ne aduce o frică plină de evlavie, smerenie și concentrare.

Pentru a ne putea ruga cu folos, trebuie să avem conștiința curată, atât înaintea lui Dumnezeu, cât și a oamenilor. Mai este însă nevoie și de înfrânare în viața de zi cu zi.

„Rânduiala vieții lumești trebuie strunită, fără petreceri. Să mergem la Biserica lui Dumnezeu, să citim scrierile Părinților despre luare-aminte și trezvie, să fugim de odihna trupească, să ne nevoim trupul câte puțin, de dragul Domnului”.

Cei mai mulți dintre noi ne așezăm la rugăciune plini de griji, de gânduri și de impresii. Uneori suntem grăbiți, agitați, neliniștiți. Nu avem răbdare să ne rugăm, ne gândim în altă parte.

De aceea trebuie ca la începutul rugăciunii să cerem de la Dumnezeu puterea de a ne aduna și de a ne înfățișa înaintea Lui cu frică și evlavie.

De aici începe „curățirea inimii, a simțămintelor, a dorințelor, a gândurilor, căci până atunci în suflet domnea o mare învălmășeală”.

Sursă: Sfântul Teofan Zăvorâtul, Rugăciunea se învață pas cu pas, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/rugaciunea-se-invata-pas-cu-pas

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.