Ce poate omul să facă omenește, să facă, iar ce nu poate, să lase la Dumnezeu – Sfântul Paisie Aghioritul

Niciodată nu trebuie să deznădăjduim pe calea vieții, oricât de mari ar părea obstacolele care ne stau înainte. Dumnezeu este permanent alături de noi. Trebuie doar să-I cerem ajutorul.

De multe ori ne lasă să gustăm amărăciunea necazurilor pentru a nu ne pune nădejdea în propriile noastre forțe sau în semenii noștri. Ci pentru a înțelege că ajutorul vine de la El.

„Dumnezeu rânduiește lucrurile astfel încât să nu ne odihnim în mângâierea omenească, ci să scăpăm la cea dumnezeiască”, spune Sfântul Paisie Aghioritul.

Cei care cheamă ajutorul lui Dumnezeu simt această mângâiere în sufletul lor, și ea este mai dulce decât orice dulceață lumească.

Când ne simțim depășiți de o situație grea, nu trebuie să mai căutăm scăpare la oameni, ci trebuie îndată să ne îndreptăm cererile spre Dumnezeu.

„Dumnezeu ajută acolo unde trebuie, acolo unde nu poate omul acționa omenește”.

Este o greșeală însă să credem că putem lăsa totul pe seama lui Dumnezeu, fără ca noi să nu facem nimic.

„Orice poate omul să facă omenește, trebuie să facă, iar ceea ce nu poate, să lase la Dumnezeu. Dumnezeu, pentru ca să ajute, trebuie să vadă mai întâi străduința noastră personală”.

Ceea ce putem face cu ajutorul oamenilor, să nu cerem de la Dumnezeu, spune Părintele Paisie. Aceasta ajută la smerenie. Căci atunci când cerem ajutorul semenilor, ne smerim.

„Până la un punct, omul va acționa omenește, după care se va încredința lui Dumnezeu”.

Această încredințare în mâinile lui Dumnezeu înseamnă de fapt multă rugăciune, săvârșită cu credință și nădejde.

„Eu, când văd că nu se ajută o situație prin mijloace omenești… atunci îmi înalț mâinile spre Dumnezeu, aprind două lumânări, îi las problema lui Dumnezeu, și îndată se rezolvă. Dumnezeu știe că n-o fac din lenevie”.

Întotdeauna trebuie să gândim înainte de a acționa într-o problemă. Dacă întrece puterile noastre, să nu căutăm cu orice preț să o rezolvăm, căci aceasta arată egoism și mândrie, și ne putem vătăma.

Trebuie să discernem între lucrurile pe care le putem face, și pe care nu le putem face. Acest lucru este cu atât mai important atunci când ne cere cineva ajutorul.

„În cele în care nu putem, să ajutăm cel puțin cu o rugăciune, sau prin a le încredința numai lui Dumnezeu. Și aceasta este o rugăciune tainică”.

______________________________

Sursă: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003: http://www.cuvantul-ortodox.ro/cuviosul-paisie-aghioritul-acolo-unde-nu-poate-omul-ajuta-dumnezeu/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.