Dumnezeu îi va judeca pe cei sănătoși care nu se roagă pentru cei bolnavi
Sănătatea este unul din cele mai mari daruri în viață. Atunci când trupul este neputincios nu suntem în stare de nimic.
Sănătatea trebuie prețuită și păzită. Pentru ea se cuvine să mulțumim zilnic lui Dumnezeu.

Dumnezeu îi va judeca pe cei sănătoși care nu se roagă pentru cei bolnavi: Librăria Sophia
Însă nu trebuie să uităm și de cei bolnavi, care pătimesc prin spitale sau pe la casele lor. Creștinii au datoria de a se ruga pentru cei aflați în necazuri și suferințe.
Mulți din cei bolnavi nu se pot ruga pentru ei înșiși, de aceea au nevoie de sprijinul nostru.
Bine ar fi să ne rugăm nu doar pentru cei din familie sau pentru cei apropiați, ci și pentru cei necunoscuți. Sunt multe acatiste și rugăciuni pentru bolnavi pe care le putem citi pentru diverse cazuri.
Sfântul Paisie Aghioritul spunea că dacă cei sănătoși nu fac puțină rugăciune pentru cei bolnavi, vor da răspuns la Judecată. Hristos le va spune:
„Ați fost sănătoși dar nu ați făcut rugăciune pentru cei care sufereau. De aceea „nu vă cunosc pe voi”.
Înfricoșătoare sunt aceste cuvinte! Știm din Sfânta Scriptură că cel mai important criteriu după care vom fi judecați este cel al dragostei față de aproapele.
Atât de mult vrea Mântuitorul să îi iubim pe semenii noștri încât ne-a poruncit să le arătăm aceeași dragoste și grijă ca față de noi înșine.
Apoi, El Însuși se identifică cu ei, când spune: „Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut”.
Orice bine pe care îl facem față de cineva, lui Dumnezeu I-l facem. Hristos primește chiar și cea mai mică milostenie făcută față de un om sărman, după cum scrie în Proloagele.
Un om din Constantinopol ajunsese foarte milostiv după ce a văzut pe Hristos întinzând mâinile și luând pâinea din mâinile celui care o dădea la săraci, binecuvântându-l pe dânsul.
Milostenia și toate celelalte fapte bune nu trebuie să le facem de frica judecății, ci din dragoste. Nu din obligație, ci din iubirea față de frați. Și dacă nu avem iubire, să ne silim spre aceasta. Măcar să nu-i judecăm pe cei săraci și să nu ne întoarcem fața de la dânșii, miluindu-i după putere.
Rugăciunea pentru cineva bolnav sau aflat în necaz este un act de milostenie duhovnicească. Aceasta este mai mare decât milostenia cu bani sau alte bunuri materiale, pentru că ajută la mântuirea sufletului.
„Aceia au durerea lor, dar tu, care nu ai nicio durere, roagă-te pentru aceia ca să fie ajutați. Dacă nu suspini în pat, suspină cel puțin în rugăciunea pentru bolnavi”.
Atunci când cineva urmează să aibă o operație, nu trebuie să ne rugăm doar în ziua și în ceasul acela, ci mult mai înainte.
Dacă cei sănătoși nu se roagă pentru bolnavi, aceștia vor rămâne doar la latitudinea medicului și vor avea doar ajutor omenesc, nu și dumnezeiesc. Rugăciunea poate schimba cursul unei boli și chiar viața unei persoane.
Rugăciunea poate grăbi vindecarea, dar poate aduce și multă mângâiere sufletească celor bolnavi.
„Dacă nu facem rugăciune pentru un bolnav, boala își va continua drumul ei firesc. În timp ce, de vom face rugăciune, se poate schimba cursul ei. De aceea, întotdeauna să faceți rugăciune pentru cei bolnavi”.
Părintele Paisie spunea că inclusiv cei bolnavi trebuie să se roage pentru alți bolnavi. Cei care pot face aceasta din punct de vedere fizic, bineînțeles.
Astfel dau dovadă de dragoste, de empatie și de lipsă de egoism. Prin aceasta atrag mila și harul lui Dumnezeu. Căci pentru iubirea de oameni dă Dumnezeu darul Duhului Sfânt, spune Sfântul Siluan Athonitul.
„Bolnavul nu face bine atunci când se roagă să se vindece numai el și nu se roagă și pentru sănătatea celorlalți bolnavi”.
Atunci când ești neputincios au mai multă înțelegere față de alți bolnavi. Pătimești împreună cu ei și simți durerea lor. De aceea inima se înmoaie și se înduioșează față de toți cei suferinzi.
În cazul celor care nu se pot ruga nici pentru ei înșiși și nici pentru alții, din pricina chinului trupesc sau a lipsei facultăților mentale, suferința le este suficientă. Răbdarea pe care o au în boală este mântuitoare.
Citește și:
Rugăciunea crește optimismul, imunitatea, starea de bine și de relaxare – efecte asupra bolnavilor dezvăluite de studii
Credința și rugăciunea cresc producția de endorfine și ajută la vindecarea bolnavilor – neurologul Ovidiu Tudor
Rugăciune către Sfântul Pantelimon – milostiv doctor al celor bolnavi
Rugăciune pentru bolnavul căzut în deznădejde
Surse articol:
1. Ortodoxia.me, Cuviosul Paisie Aghioritul, Rugăciunea pentru cei bolnavi: https://ortodoxia.me/sfantul-paisie-aghioritul-rugaciunea-pentru-cei-bolnavi/
2. Proloagele, Cel ce dă săracului, dă lui Hristos, Doxologia: https://doxologia.ro/cel-ce-da-saracului-da-lui-hristos