Uleiul de semințe de dovleac are proprietăți antidiabetice, hipotensive, cardioprotectoare și antimicrobiene

Dovleacul are proprietăți medicinale remarcabile – antioxidante, anti-diabetice, anti-cancerigene și antiinflamatoare, datorate conținutului bogat în antioxidanți.

Uleiul de seminte de dovleac are proprietati antidiabetice, hipotensive, cardioprotectoare si antimicrobiene

Uleiul de seminte de dovleac are proprietati antidiabetice

Proprietățile uleiului de semințe de dovleac

Uleiul de semințe de dovleac este unul din cele mai sănătoase tipuri de uleiuri, deoarece conține grăsimi nesaturate în proporție de 90% și acizi grași.

În medicina tradițională, este considerat un remediu pentru hipertrofia de prostată, colesterol mare, sindromul colonului iritabil și paraziți intestinali.

Semințele de dovleac conțin o varietate de fitonutrienți antioxidanți.

Sunt foarte bogate în vitamina E, betacaroten, luteină și zeaxantină (doi antioxidanți importanți pentru vedere), magneziu, fosfor, cupru și mangan.

Conțin de altfel foarte multe minerale importante, între care zinc, fier, potasiu, seleniu și crom. Sunt de asemenea o sursă bună de acid folic, vitamina B3 și proteine.

Anti-diabetice

Cele mai multe dovezi existente cu privire la capacitatea semințelor de dovleac de a preveni sau trata diabetul sunt preliminare, deoarece provin din studiile pe animale.

Cercetările recente pe animale de laborator au arătat că semințele de dovleac măcinate și uleiul de semințe de dovleac îmbunătățesc reglarea insulinei la animalele diabetice și previn consecințele nedorite asupra funcției rinichilor.

Efectul antidiabetic se datorează proprietăților antioxidante, care combat stresul oxidativ.

Antimicrobiene, antivirale, antifungice

Semințele de dovleac, uleiul și extractele din semințe de dovleac au o valoare anti-microbiană bine-cunoscută din vechime, și proprietăți antivirale și antifungice.

Proteinele și lignanii pe care le conțin sunt răspunzătoare pentru efectul antimicrobian al semințelor de dovleac.

Hipotensive și cardioprotectoare

Cercetătorii au descoperit că antioxidanții din uleiul de semințe de dovleac au un efect de scădere a tensiunii arteriale și de potențare a efectelor medicamentelor pentru hipertensiune.

Din acest motiv, persoanele care urmează un tratament cu medicamente pentru hipertensiune, precum felodipină (auronal) sau captopril, trebuie să ia în calcul efectele hipotensive ale uleiului de semințe de dovleac și să discute cu medicul.

Un studiu realizat la Departamentului de Farmacologie din cadrul Centrului Național de Cercetare din Cairo, Egipt, a arătat că uleiul de semințe de dovleac are efecte anti-hipertensive și cardioprotectoare la șobolanii de laborator comparabile cu medicamentul anti-hipertensive amlodipină (blocant al canalelor de calciu).

Anticancerigene

Fitoestrogenii, antioxidanții, seleniul, fibrele, calciul, zincul și alți nutrienți regăsiți în dovleac ajută la prevenirea cancerului, în special a cancerului gastrointestinal.

Cum îl putem folosi

Uleiul de semințe de dovleac se poate folosi ca dressing pentru salate, în combinație cu miere și ulei de măsline sau oțet de mere.

Datorită gustului „nucos”, se poate adăuga și în deserturi sau supe.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22082068
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110905
http://www.livestrong.com/article/178507-what-are-the-dangers-of-pumpkin-seed-oil/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=117
http://quranmed.com/8923.fulltext

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Drept este! Dar, culoarea uleiului de dovleac este total diferita, de cea postata de dvs.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.