Semințele de dovleac – un depozit de nutrienți cu numeroase beneficii!

Semințele sunt adevărate depozite de substanțe nutriționale. Ele au tot ce este necesar pentru a crește o plantă. Sunt chiar mai hrănitoare decât nucile.

Semințele de dovleac au numeroase beneficii, de la eliminarea paraziților intestinali, tratarea afecțiunilor prostatei și creșterea fertilității, până la reducerea stresului și prevenirea diabetului.

Semintele de dovleac - un depozit de nutrienti cu numeroase beneficii

Semintele de dovleac – un depozit de nutrienti cu numeroase beneficii: Kamran Aydinov

Bogate în antioxidanți

Semințele de dovleac sunt o sursă valoroasă de flavonoizi, acizi fenolici, carotenoizi, vitamina E și magan. Acești antioxidanți au efect antiinflamator și protector la nivel celular împotriva bolilor provocate de radicalili liberi.

Sursă excelentă de minerale

Miezul semințelor de dovleac conține potasiu, zinc, cupru, fosfor și fier. Acești micronutrienți susțin sănătatea pielii și a oaselor, producția de energie, imunitatea, sănătatea inimii și a ochilor.

Stres, somn, stare de spirit

Semințele de dovleac abundă în minerale care produc un efect de relaxare. Ele contribuie la reglarea răspunsului la stres. Magneziul, în special, acționează asupra GABA – un neurotransmițător care calmează corpul și mintea.

În semințele de dovleac se găsește un alt compus care favorizează somnul. Este vorba despre triptofan. Acest aminoacid ar putea fi util și în combaterea depresiei.

Sănătatea inimii

Semințele de dovleac conțin acid alfa-linoleic, un acid gras Omega-3 care reduce inflamația și riscul de boli cardiovasculare.

Cantitatea mare de fibre ajută de asemenea la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale. Acestea au un rol protector și împotriva cancerului la sân și a cancerului de prostată.

Prostată și vezica urinară

Semințele de dovleac sunt un leac popular pentru prostata mărită. Consumul lor poate reduce simptomele asociate cu hiperplazia benignă de prostată.

Un studiu din 2010 a arătat că și uleiul din semințe de dovleac ameliorează simptomatologia și îmbunătățește calitatea vieții pacienților.

Alte cercetări sugerează că semințele de dovleeac sunt utile și în vezica hiperactivă. 10 g de ulei de semințe de dovleac pe zi ajută funcția urinară și reduce nevoia urgentă de a urina.

Fertilitatea la bărbați

Semințele de dovleac conțin mult zinc. Acest micronutrient susține funcția sistemului imunitar, dar și sănătatea hormonilor.

Deficitul de zinc duce la scăderea calității spermei și a fertilității la bărbați.

Paraziți intestinali

Tratamentul cu semințe de dovleac pentru eliminarea paraziților intestinali este foarte cunoscut. Puțini știu însă să explice eficiența lui.

Semințele de dovleac conțin cucurbitacină – un compus care favorizează expulzarea viermilor intestinali, precum tenia și viermii rotunzi.

Diabet

Nu multe sunt alimentele care au efecte bune în diabet. Studiile au arătat că dovleacul și semințele de dovleac ajută la scăderea zahărului din sânge.

Acest efect s-ar putea datora magneziului pe care dovleacul îl conține. Un studiu observațional desfășurat pe o durată de 28 de ani a arătat o asociere între aportul crescut de magneziu și o incidență mai mică a diabetului de tip 2.

Pentru a vă bucura de toate aceste beneficii, consumați miez de semințe de dovleac crude, cu tot cu pielița aceea albă de sub coajă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre semințele de dovleac și beneficiile lor:

Ceaiul din semințe de dovleac – leac pentru prostată și constipație
Mâncați semințe de dovleac – scad colesterolul, reduc anxietatea, previn cancerul la bărbați și femei
Semințele de dovleac previn creșterea glicemiei după masă
Amestecul de semințe de in și de dovleac protejează ficatul și arterele de acumularea de colesterol

Surse articol:

1. Amy Richter, Mary Jane Brown, Top 11 science-based health benefits of pumpkin seeds, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds#TOC_TITLE_HDR_2
2. Laura Fisher, Kristy Del Coro, Isaac Winter, 6 Health benefits of snacking on pumpkin seeds, Real Simple: https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/pumpkin-seed-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.