Ceaiul din semințe de dovleac – leac pentru prostată și constipație

Semințele de dovleac sunt la fel de valoroase în alimentație și în medicina tradițională precum pulpa sau miezul acestui fruct.

Cercetătorul Eugen Giurgiu menționează că dovleacul era folosit în trecut ca diureric și vermifug.

Decoct din seminte de dovleac – leac pentru prostata si constipatie

Ceai din seminte de dovleac – leac pentru prostata si constipatie

Semințele fierte în lapte sau laptele din semințe se luau împotriva pietrelor la rinichi, respectiv contra teniei.

Semințele de dovleac – compoziție chimică și proprietăți

Semințele de dovleac conțin multe minerale: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru.

Sunt bogate în carotenoide, flavonoide, tocoferoli, fitosteroli, provitamine, triterpenoizi, cucurbitacine, cumarine, compuși fenolici și derivații lor, triptofan, aminoacizi și acizi grași monesaturați și polinesaturați (acid linoleic, acid oleic, acid palmitic).

Toți acești compuși bioactivi au proprietăți terapeutice importante, notează cercetătorii.

Citește și – Semințele de dovleac previn creșterea glicemiei după masă

Semințele de dovleac au activități antihelmintice, antidiabetice, antidepresive, antioxidante, antiulceroase, hepatoprotectoare, antibacteriene, antihipertensive, antitumorale și citoprotectoare.

Au potențial în ameliorarea afecțiunilor prostatei, tulburărilor hepatice și infecțiilor microbiologice. Favorizează eliminarea viermilor intestinali.

Sunt utile în afecțiunile cauzate de stresul oxidativ și complicații ale vezicii urinare.

Triptofanul pe care îl conțin ajută la reducerea depresiei și anxietății. Fiind o sursă majoră de fitoestrogeni (lignani și izoflavone), semințele de dovleac pot fi utile în cancerul de sân.

Studiile au raportat o legătură invers proporțională între consumul de semințe de dovleac și riscul mai multor tipuri de cancer, precum cancer mamar, pulmonar și rectal.

Citește și – Mâncați semințe de dovleac – scad colesterolul, reduc anxietatea, previn cancerul la bărbați și femei

Scad colesterolul LDL. Uleiul de semințe de dovleac protejează mucoasa gastrică și ajută la vindecarea leziunilor stomacului, datorită conținutului de fitosteroli, tocoferoli și acizi grași polinesaturați.

Totodată, favorizează vindecarea rănilor pielii și stimulează creșterea părului.

Sugestii de consum

Dr. Eugen Giurgiu spune că semințele de dovleac pot fi consumate crude, ca atare, sau făcute pastă. La fel de benefic este uleiul din semințe de dovleac, care se poate procura de la magazinele naturiste.

Autorul recomandă de asemenea decoctul din semințe de dovleac, a cărui rețetă este prezentată mai jos.

Ceai din semințe de dovleac – rețetă

Ingrediente

• 2 lingurițe de semințe de dovleac (cu tot cu coajă)
• 250 ml de apă (sau lapte)

Mod de preparare

Semințele de dovleac nedesfăcute se spală bine. Se pun într-un ibric. Se adaugă apa și se așează vasul pe foc. Se fierb 10 minute, după care ceaiul de strecoară și se înlătură semințele.

Acest decoct se administrează zilnic, dimineața. Cura poate fi de lungă durată, întrucât remediul nu produce toxicitate sau reacții adverse.

Ajută la ameliorarea constipației, afecțiunilor prostatei sau colonului.

Citește și – Biscuiți din hrișcă și semințe de dovleac fără zahăr și gluten (pentru dieta anti-candidă)

Bărbații care au probleme cu prostata pot consuma decoctul de semințe de dovleac cu apă în cure îndelungate, în fiecare dimineață.

Semințele – dar mai ales coaja – sunt bogate în zinc. De aceea este bine să fierbeți semințele întregi, fără să le decojiți înainte.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Dovleacul (Bostanul), Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 77-78
2. Joachim M. Dotto, James S. Chacha, The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review, Scientific African, Volume 10, 2020, e00575, ISSN 2468-2276, https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136)
3. Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita). Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394. doi: 10.3390/plants11111394. PMID: 35684166; PMCID: PMC9182978.
4. Amin MZ, Islam T, Uddin MR, Uddin MJ, Rahman MM, Satter MA. Comparative study on nutrient contents in the different parts of indigenous and hybrid varieties of pumpkin (Cucurbita maxima Linn.). Heliyon. 2019 Sep 13;5(9):e02462. doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e02462. PMID: 31687561; PMCID: PMC6819838.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.