PEPENELE GALBEN – un laxativ natural de excepție
Cunoscut și sub numele de „pepene dulce”, pepenele galben este menționat și în Vechiul Testament, fiind enumerat alături de pepenele verde, castraveți și pește, printre bunătățile pe care poporul Israelit le consuma în Egipt.
Din punct de vedere nutrițional, pepenele galben impresionează prin conținutul bogat de antioxidanți.
Mai precis, 150 g de pepene galben conțin 106% din necesarul zilnic de vitamina A, 95% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 5% din doza necesară de vitamina K, vitaminele B3 și B9, magneziu și potasiu, precum și cantități mici de calciu și fier.
Cuprins
La fel de laxativ ca și prunele
Cea mai importantă acțiune terapeutică a pepenelui galben este cea laxativă. Semințele de pepene galben, preparate sub formă de decoct pot fi folosite ca expectorant, și ca vermifug, inclusiv pentru hemoroizi.
Decoctul se prepară dintr-o linguriță de semințe și 1 cană de apă. Acesta este un remediu folosit în medicina populară.
Dacă pepenele roșu este foarte detoxifiant și diuretic, pepenele galben este un foarte bun laxativ, la fel de eficient ca și prunele uscate.
Pepenele galben are o dulceață foarte aromată și parfumată. Pulpa pepenelui galben este suculentă, umedă și răcoritoare, și are efecte stomahice, adică îmbunătățește digestia și tranzitul prin stimularea secreției sucurilor gastrice. Consumul de pepene galben previn constipația și ajută la menținerea tractului digestiv sănătos.
Cum trebuie consumat pentru efecte rapide
Pentru a beneficia de efectele laxative ale pepenelui galben, se recomandă consumul acestuia sub formă de suc, proaspăt obținut din pulpă. Pepenele galben poate fi servit ca atare, sub formă de salată (cu alte fructe tropicale: ananas, papaya, mango, portocale), smoothie sau dulceață.
Contraindicații
Diabeticii, persoanele care suferă de enterocolită sau dispepsie trebuie să evite consumul de pepene galben.
Surse:
1. “Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/279176.php