Dude – Beneficii Pentru Sănătate

Dudele sau agudele sunt fructe originare din China, care cresc în mod natural și la noi în țară. Culoarea lor variază de la alb la roșu și violet închis sau negru.

Dude – Beneficii Pentru Sănătate (sxc.hu)

Dude – Beneficii Pentru Sănătate (sxc.hu)

Dude – bogăție de vitamine și antioxidanți

Dudele sunt pline de fitonutrienți esențiali. Conțin mai ales antioxidanți, vitamine și minerale. Ne putem da seama de conținutul mare de antioxidanți al acestor fructe doar din culoarea lor. Pigmentul închis (violet, negru) este specific alimentelor cu proprietăți antioxidante. Dudele conțin antocianină, un antioxidant puternic ce oferă protecție împotriva inflamațiilor și bolilor neurologice. De altfel, acest pigment natural este extras din dude pentru a fi utilizat la colorarea unor produse.

În dude se mai găsește și o cantitate mare de resveratrol, un alt antioxidant care sprijină îndeosebi sistemul circulator și hormonal. Dudele sunt o sursă impresionantă de vitaminele A, complexul B, C, E și K, fier, calciu, fibre, mangan, potasiu, luteină, zeaxantină, cartenoizi și folați.

Dude – beneficii pentru sănătate

1. Catechina din micile dude susține arderea grăsimii abdominale și ajută astfel la pierderea în greutate.

2. Fitonutrienții (substanțe nutritive din plante) de tip proantocianidine din dude au abilitatea unică de a proteja creierul împotriva toxinelor din mediu.

3. Dudele sunt una din cele mai bogate surse de proantocianidine, un tip de fitonutrienți care reduc nivelul de radicali liberi asociați cu îmbătrânirea precoce și ridarea pielii tenului.

4. În studiile efectuate pe animale, ceaiul de dude a arătat o îmbunătățire a capacității de învățare și memorare. Cercetătorii au concluzionat că dude au anumiți compuși care pot combate declinul cognitiv și pot inversa procesul de pierdere a memoriei asociat cu înaintarea în vârstă.

5. Dudele oferă protecție împotriva cancerului datorită acidului elagic conținut. Acesta exercită proprietăți de protecție genetică și crește rata apoptozei, un proces prin care organismul caută și distruge celulele deteriorate sau nocive, cum sunt cele canceroase.

6. Dudele conțin acid salicilc în versiunea naturală a aspirinei. Acesta este renumit pentru capacitatea de a subția sângele și reduce durerile.

7. Dudele acționează ca niște agenți antiinflamatorii puternic.

8. Dudele cresc producția de dopamină, un neurotransmițător natural de la nivelul creierului care crește starea de bine a organismului.

Din dude se poate prepara ceai, gemuri, dulceață sau sirop, tarte sau plăcinte, înghețate, smoothie-uri, torturi sau alte prăjituri. Pot fi servite cu iaurt sau cu alte cereale. Însă cel mai bine este să consumăm dudele în starea lor proaspătă, pentru a beneficia din plin de bogăția lor nutritivă.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. eu fac dulceturi asortate de sezon(visine ,cirese ,capsuni ,zmeura) in care pun si 1-2 pumni de dude..

  2. Nu acesta era raspunsul ! Imi pare rau !

  3. La Sos. Mihai Bravu intersectie cu Calea Vitan, in Bucuresti, e un dud falnic si generos in fata la Mega Image care sta cu ramurile aplecate parca sa te imbratiseze, numai ca nu ti le baga in traista 🙂

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.