Frunzele de dud reduc riscul bolilor cardiometabolice
√ Bazat pe studii științifice
Nu doar fructele de dud pot fi benefice sănătății noastre, ci și frunzele.
O recenzie publicată în 2018 în jurnalul academic „Pharmaceutical Biology” a arătat că frunzele de dud ar putea ajuta la modularea riscului de boli cardiometabolice.

Frunzele de dud reduc riscul de boli cardiometabolice: Marcu Ioachim
Ce înseamnă risc cardiometabolic
Riscurile cardiometabolice se referă la factorii implicați în apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.
Intoleranța la glucoză, rezistența la insulină, obezitatea abdominală, dislipidemia și hipertensiunea arterială sunt câțiva dintre aceștia.
La baza bolilor cardiovasculare stau câteva anomalii: stresul oxidativ, disfuncțiile endoteliale și inflamația vasculară.
Studiile au arătat că schimbarea stilului de viață prin îmbunătățirea dietei, renunțarea la fumat și practicarea de exerciții fizice pot completa favorabil tratamentul prescris de medic.
Există numeroase alimente care pot fi utile în combaterea tulburărilor cardiace și metabolice. Acestea sunt numite de regulă „alimente funcționale”.
Acestea au devenit un subiect de interes pentru cercetători, deoarece terapiile naturiste sunt mai accesibile, mai ieftine și mai sigure decât medicația convențională.
Dudul – o plantă multi-funcțională
Dudul este un bun exemplu de plantă multi-funcțională. Conține diverși nutrienți și compuși fitochimici.
Există mai multe specii de dud, răspândite și pe teritoriul țării noastre. Dudul negru (Morus nigra), dudul alb (Morus alba) și dudul roșu (Morus rubra) sunt cele mai cunoscute.
În medicina tradițională, componentele dudului (fructele, frunzele și scoarța) sunt utilizate în tuse, febră, colesterol crescut, hipertensiune arterială și hiperglicemie.
Din frunzele de dud se obțin diferite produse terapeutice, precum pulbere, capsule, ceaiuri sau extracte. Acestea sunt recomandate în controlul greutății corporale și a glucozei din sânge.
Sunt folosite de asemenea în industria sericulturii, dar și ca hrană pentru animalele din care se obțin produsele lactate, întrucât stimulează producția de lapte.
Cercetările preclinice și clinice au arătat că frunzele de dud au efecte multiple împotriva bolilor cardiometabilice: scad nivelurile de zahăr și de grăsimi din sânge, reduc tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, combat obezitatea, stresul oxidativ și ateroscleroza.
Oamenii de știință au identificat numeroși compuși bioactivi în frunzele dudului.
Acestea conțin acizi organici, proteine, fibre, acid ascorbic, taninuri, calciu, magneziu, potasiu și alte micro- și macroelemente.
Fenolii și flavonoidele sunt compușii dominanți care influențează riscurile cardiometabolice:
- acizi fenolici (acid cafeic, acid vanilic, acid protocatehuic, acid clorogenic, acid siringic, acid ferulic)
- flavonoli (rutina, quercetina, izoquercetină, kaempferol)
Efectele prezentate mai jos provin din studii pe animale.
Efecte antihiperglicemiante
Studiile pe animale au arătat că o singură doză de frunze de dud, administrate pe termen lung, aduce beneficii în ceea ce privește controlul zahărului din sânge.
Acestea ajută în timp la normalizarea nivelurilor de glicemie a jeun, hemoglobină glicozilată, fructozamină și indicii de insulină.
Aceste rezultate sugerează că frunzele de dud ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și remedia rezistența la insulină.
La animalele diabetice, tratamentul cu frunze de dud a adus dimensiunea și numărul de celule beta din pancreas până aproape de normal.
Efecte antihiperlipidemice
Animalele care au primit frunze de dud au prezentat reduceri notabile ale grăsimilor din sânge: colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele.
Frunzele de dud au mai avut un efect benefic: au atenuat acumularea de grăsimi în ficat.
La animalele tratate cu frunze de dud, numărul de picături de lipide în hepatocite au fost mult mai mici decât la animalele din grupul de control.
Experimentele in vitro și in vivo au dezvăluit că efectele antihiperlipidemice ale frunzelor de dud se datorează fenolilor și flavonoidelor (quercetina, kaempferolul, acidul cafeic).
Efecte anti-obezitate
Adăugate în cadrul unei diete bogate în grăsimi, frunzele de dud suprimă creșterea în greutate.
Animalele pe care s-au făcut experimente au avut o greutate corporală mai mică decât a celor din grupul de control.
A scăzut de asemenea masa de grăsime corporală și greutatea țesutului adipos visceral (grăsimea abdominală).
Cercetătorii au descoperit că frunzele de dud inhibă adipogeneza prin aceea că scad numărul de celule de grăsime și de picături de lipide în celule.
Citește și – STUDIU: Pepenele reduce senzația de foame, greutatea corporală și tensiunea arterială
Efecte antihipertensive
Ingerarea frunzelor de dud a dus la normalizarea tensiunii arteriale crescute și a ritmului cardiac la animale.
Acestea remediază răspunsurile vaselor de sânge la stimulatorii exogeni, capacitatea lor de dilatare și constricție.
Efecte antioxidante
Orice plantă care luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ are valoare terapeutică.
Asta deoarece stresul oxidativ vatămă țesuturile și organele corpului și produce inflamații și boli severe.
Frunzele de dud conține două categorii de antioxidanți puternici: compușii fenolici și flavonoizii.
Cel mai puternic împotriva stresului oxidativ s-a dovedit a fi acidul clorogenic.
Frunzele de dud suprimă formarea de compuși care duc la peroxidarea grăsimilor și susțin activitatea enzimelor implicate în sistemul de apărare antioxidant al organismului.
Efecte antiinflamatoare
Frunzele de dud suprimă procesele inflamatorii din corp prin faptul că reduc diverse citokine pro-inflamatorii.
Efecte cardioprotectoare
Testele pe modele experimentale au arătat că frunzele de dud mențin structura și funcția cardiacă.
Administrate zilnic, acestea au ameliorat daunele la nivelul miocardului cauzate de Izoprenalină.
Frunzele de dud atenuează de asemenea apariția aterosclerozei prin faptul că inhibă oxidarea colesterolului.
Totodată, restaurează nivelurile de markeri circulanți ai disfuncției endoteliale.
Tratamentul este util nu doar în fazele de început ale aterosclerozei, ci și după formarea plăcilor.
Studiile pe animale au arătat că după o administrare de lungă durată, frunzele de dud au redus semnificativ volumul plăcilor aterosclerotice.
Citește și – Dudele – Beneficii pentru sănătate
Sursă articol: Thanchanit Thaipitakwong, Surawej Numhom, and Pornanong Aramwita, Mulberry leaves and their potential effects against cardiometabolic risks: a review of chemical compositions, biological properties and clinical efficacy, Pharm Biol. 2018; 56(1): 109–118: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130672/