ARMURARIU – ciulinul care vindecă toate bolile FICATULUI și BILEI

Armurariul este folosit de aproape 2.000 de ani ca remediu pentru suferințele ficatului. Chiar și astăzi este comercializat ca unul din cele mai bune tratamente pentru bolile hepatice.

ARMURARIU – PROPRIETĂȚI

Studiile științifice au demonstrat că extractul de semințe de armurariu și compușii săi au proprietăți hepato-protectoare și antioxidante.

Armurariu

ARMURARIU – INDICAȚII TERAPEUTICE 

– hepatită
– ciroză
– fibroza hepatică
– încărcarea organismului cu toxine

Unul din motivele pentru care armurariul este atât de util în bolile ficatului este faptul că stimulează regenerarea celulelor hepatice. Semințele au demonstrat de asemenea efecte imunomodulatoare, biliare, antitumorale și antivirale.

______________________________

ARMURARIUL ȘI BOLILE DE FICAT

Terapeuta Maria Treben scria despre puterea vindecătoare uriașă a acestui ciulin. Conține silimarină, o substanță extrem de valoroasă pentru sănătatea ficatului. Aceasta se găsește și izolat, în numeroase medicamente și produse fitoterapeutice, în farmacii și în magazinele naturiste.

Studiile au arătat că există 3 flavono-lignani în armurariu – silibinină, silichristină, silidianină, cunoscute sub numele de silimarină.

Semințele de armurariu conțin și alți compuși din categoria flavono-lignanilor, precum silibonol, betaină, apigenină, acizi grași și proteine.

Datorită mecanismelor antioxidante și hepato-protectoare, această plantă ajută la refacerea ficatului afectat de ciroza alcoolică. Cu toate acestea, studiile au obținut rezultate ambigue.

Silimarina scurtează durata tratamentului la pacienții cu hepatită virală și îmbunătățește bilirubina serică și nivelurile serice ale enzimelor hepatice.

Această substanță stimulează refacerea țesutului ficatului prin creșterea sintezei proteinei la nivelul ficatului afectat.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota susțin că silimarina protejează celulele ficatului și rinichilor de efectele toxice ale medicamentelor și a chimioterapiei.

Există dovezi pre-clinice ale efectelor anticancerigene ale acestei substanțe. Silimarina inhibă creșterea celulară în cancerul uman de prostată, de sân, de piele și în cancerul cervical. 

Studiile preliminare pe animale, realizate la Universitatea Langone Medical Center, au arătat că silimarina ar putea preveni formarea pietrelor la bilă. Mai precis, această substanță a produs o dizolvare semnificativă a calculilor biliari prin reducerea producției de colesterol în bilă. 

______________________________

ARMURARIU – MODURI DE ADMINISTRARE

Autoarea Maria Treben recomandă armurariul sub formă de ceai. Se prepară dintr-o linguriță de fructe (achene) și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se filtrează.

Se administrează câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Ceaiul se soarbe practic, încet, câte o înghițitură.

Preparatele pe bază de armurariu sunt de regulă bine tolerate, fără efecte secundare severe. Este posibil ca unele persoane să aibă reacții alergice sau simptome gastrointestinale ușoare.

______________________________

Surse bibliografice:

1. Sanjib Bhattacharya, Milk Thistle (Silybum marianum L. Gaert.), Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, Chapter 90, 2011, Pages 759–766: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100908

2. Maria Treben, Boli specifice bărbaților, Boli de ficat/Afecțiuni hepatice, Armurariu, Editura Gemma, p. 31

3. Post-White J., Ladas EJ, Kelly KM., Advances in the use of milk thistle (Silybum marianum), Integr Cancer Ther. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548789

4. LUVE STRONG, Can Milk Thistle Shrink Gallstones? https://www.livestrong.com/article/443437-can-milk-thistle-shrink-gallstones/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.